Орязаха официално заплатите на борда на ДКК, вече са вписани в Търговския регистър

Появ се инфрмация, че назначнието е незаконно
1 сеп 2023 18:45, Стела Стоянова
14
Орязаха официално заплатите на борда на ДКК, вече са вписани в Търговския регистър
Снимка БГНЕС, архив

От днес влиза в сила решението за намаляване на възнагражденията на членовете на органите за управление и контрол на публичните предприятия и ограничаване на представителните разходи

На 31.08.2023 г. новият Съвет на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) е официално вписан в Търговския регистър и от днес започва изпълнение на програмата, заложена от Министерството на икономиката и индустрията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Новият експертен състав включва Иван Зангочев – изпълнителен директор и член на борда, Елена Болтаджиева – председател на борда, и членове на борда – Десислава Чалъмова, Венелин Шъков и Николай Желязков.

В рамките на един месец новият екип ще направи пълен анализ на всяко едно от дружествата към ДКК с конкретни предложения за преструктуриране на дейността, за да се постигне максимална ефективност. За реализиране на огромния потенциал, който имат тези дружества, е необходимо актуализиране и създаване на нови бизнес програми с ясни цели, механизми за контрол и приоритети, структурирани на тримесечие, които да бъдат готови през месец ноември.

Друга задача, която е поставена на новото ръководство от министър Богданов е да се имплементира централизирана система към ДКК и МИИ за мониторинг и контрол на дружествата с данни за финансови и оперативни показатели в реално време.

Още по темата

Новото ръководство на ДКК се назначава с ясен мандат и поставени цели до 6 месеца. През това време ще бъдат организирани и проведени прозрачни конкурси за органи за управление, за да може да влязат хора с експертиза и да бъде постиганата прозрачност и резултати.

Допълнително поетият ангажимент за намаляване на заплатите е в сила считано от 01.09.2023 г. С решение на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, съобразно предвидената в закона възможност (чл. 56 ал. 13 от ППЗПП), с 50 % са намалени възнагражденията на членовете на органите за управление и контрол на публичните предприятия.

Изпратени са указания за значително ограничаване на представителните разходи в размер до 5 хиляди лева годишно, като възможност за ползването им ще имат само изпълнителните директори, а не членовете на бордовете, както е било до момента.

Иван Зангочев е завършил специалност „Макроикономика“ в Университет за национално и световно стопанство. В професионален план, той притежава редица ключови квалификации в областта на корпоративните финанси и стратегическо управление. Притежава над 20-годишен опит в създаването и внедряването на процедури за ефективно финансово управление. Работил е за компании като Сименс АГ, “Глобъл Комюникейшън Нет” АД, 4C Security Solutions Limited, където е отговарял за управлението на цялостната финансова и административна дейност на дружествата. Той е бил председател на съвета на директорите в „Държавна консолидационна компания“ ЕАД и член на Съвета на директорите в „Кинтекс“ ЕАД.

Елена Болтаджиева е завършила Университет за национално и световно стопанство, където придобива квалификационна степен „Магистър“ в специалност „Право“. Тя има познания в областта на нормативните актове в българското законодателство и притежава над 20-годишен ръководен опит в управлението на административни процеси в редица държавни институции. През годините г-жа Елена Болтаджиева е заемала ръководни позиции в институции като Сметна палата, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Министерство на правосъдието, институцията на омбудсмана на Република България, Министерство на здравеопазването и Главен секретар в Министерството на иновациите и растежа.

Десислава Чалъмова е машинен инженер по комплексна механизация в строителството от Технически университет София и магистър-инженер по околна среда и устойчиво развитие от Химико-технологичния и металургичен университет в София. Тя притежава следдипломни квалификации от Минно-геоложкия, Софийския и Американския университети. Инж. Чалъмова има 30-годишен опит в предприемачество, търговия и инвестиции, в индустрия, енергетика и околна среда, работейки със стратегически български и чуждестранни индустриални оператори и инвеститори.

Николай Желязков е завършил Технически университет – Варна, където придобива квалификационна степен „Магистър“ в специалност „Право“. Той е адвокат в Адвокатска колегия Варна и притежава над 20-годишен професионален опит в гражданското и административното право с основен предмет на дейност защита на гражданските права. Г-н Николай Желязков притежава допълнителни квалификации от Национална програма „Управленски умения” и „Право на Европейския съюз“.

Венелин Шъков е завършил Университет по архитектура, строителство и геодезия, където придобива квалификацията строителен инженер с магистърска степен „Водоснабдяване и канализация“. Той има над 15-годишен професионален опит в проектирането на инфраструктурни обекти и управлението на инвестиционни проекти в сферата на ВиК системите. Със своята експертиза и умения, той е допринесъл за проектирането и реализацията на редица инвестиционни проекти - ВиК, Пожарна безопасност, План за безопасност и здраве, Проект за управление на строителни отпадъци и други. От 2017 година до момента е главен експерт в Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община, където отговаря за управлението и развитието на инфраструктурни обекти в частта водоснабдяване и канализация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Системата обяснена преди 7 месеца
Намалява се заплатата, човека напуска, идва нашия човек, назначава се и хоп заплатата е повече от предишната, защото новия е по готин и трябва да отстранява грешките на предишния! По просто и не може да бъде! Тези направо са гениални!, но трябва да бъдат отстранени преди да унищожат България!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В бекграунд се крадат милиони обаче видите ли некъв взел 5 хиляди лева отгоре и голям цирк, 5к са джобни пари, една вечер пиене на маса в дискотека ако подмяната?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И като им намалят заплатите с 50% колко ще вземат месечно без допълнителните? Уж искате да ни информирате, а нищо не казвате.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не нужните бордове са само за свои хора да им се дават едни пари за нищо. Колкото вършат някаква работа тези комисии на депутатите които пак са за даване на едни пари. Вижте в енергетиката колко шефове има, като започнеш с ненужен технически директор, директор на управление под него има ръководител на управление след него ръководители на отдели след тях ръководители на сектори и какви ли не измислени ръководителчета. Щом и човешки ресурси са управление и там назначена някаква пенсионерка за шеф.
5
0
 
3
 
! Отговори
При 100% преди 7 месеца
държавна собственост няма нужда и от бордове.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво на новото правителство. Достойни. Долу Копейки мопейки, Радевки, Радостин Василевки, Ниновки, Трифоновки и тем подобни слуги на руското посолство...
3
0
 
2
 
! Отговори
Милиардер преди 7 месеца
Повечето назначения в бордовете на държавните компании, фирми и дружества са незаконни. Дори и пари трябвада връщат тези, които са получавали заплати от тях. Честита 2023 г. Бюджет има, а пари в него нсе си няма. Да искат от тези в БНБ, които ми обясняваха ме не съмразбирал нищо. Може и от г-н Васил Божковда искат. Ако им стиска. От мен нвяма да получат нищо през тази г. През следващата ще си платя данъците. За да я има българията ни.
2
0
 
7
 
! Отговори
Овн преди 7 месеца
Новите Калинки - готованци!
1
0
 
12
 
! Отговори
обективен преди 7 месеца
От борда всички трябва да изпаднат ,защото капитана е един . Тези са готованци ,и вземат пари за тоз де вее !!