Местиш се да работиш от друг град - само с анекс към трудовия договор

Служителят описва прилежно квадратурата и удобствата на новия си хоум офис
Обновена: 5 сеп 2023 09:48 | 5 сеп 2023 09:27, Петър Бойчев
97
Местиш се да работиш от друг град - само с анекс към трудовия договор
Снимка: Pixabay

Два синдиката защитиха промените в Кодекса на труда за работата от разстояние, които в момента са на фаза обществено обсъждане. Вместо обещаната гъвкавост обаче, новите правила ще затруднят човек да работи откъдето иска и да сменя свободно работното си място - нещо съвсем естествено от пандемията насам, пише "Сега".
 
С промените се въвежда изискването мястото на работата от разстояние вече да се посочва в трудовия договор, когато е различно от седалището на работодателя. Т.е. когато то се намира в друго населено място или друга държава. Допълва се изискване помещението на работа от разстояние да е с достатъчна площ и с условия, позволяващи на служителя да работи без риск за здравето и безопасността. Служителят ще трябва, освен това, да предоставя на работодателя писмена информация за характеристиките на осигуреното работно място за извършване на работа от разстояние.

В промяната изрично се посочва, че "нито една от страните няма да има право едностранно да променя уговореното място на работата от разстояние".

Така ще трябва да сключваме допълнително споразумение към трудовия си договор, ако решим да работим от Варна, вместо от София. Ще трябва да опишем писмено пред работодателя и условията си на труд у дома. Ако решим от Варна да отидем в Бургас, ще трябва да подпишем ново споразумение към трудовия си договор. С ново описание на работното място.
 

Вчера коментар по Кодекса направи омбудсманът Диана Ковачева. С предложените сега промени се възлагат допълнителни, неприсъщи задължения на работниците и служителите, които ще извършват работа от разстояние, посочва омбудсманът, като дава за пример писмената информация за характеристиките на работното място и изискването да се осигури достатъчно площ за "хоум офис".
 

Ковачева смята, че осигуряването на безопасни условия на труда е изцяло задължение на работодателя, включително и когато работното място е в дома на работника. Това обаче връща дискусията на изходна точка - как е възможно работодателят да носи отговорност за условията на работа в дома на служителя, и трябва ли служба по трудова медицина да идва на оглед вкъщи, за да потвърди доколко е безопасно да се работи там.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
0
 
! Отговори
До Иванчо преди 7 месеца
Те сега ще се плюнчат срещу работодателите - колко са алчни , стиснати , колко много експлоатирали служителите работещи дистанционно . Масово фирмите плащат разходите на работещите дистанционно - ток , консумативи , интернет , телефони и други. Изостанала страна сме с изостанали управници. Старо и закостеняло мислене , даже и при по младите.
86
0
 
1
 
! Отговори
Иванчо преди 7 месеца
Работодатели и служители измислиха нещо много ценно - дистанционната работа. Сега синдикалните дейци ще го ликвидират лека полека. Ще насъскват едните срещу другите . Въпроса е защо го правят ? Каква им е ползата на синдикалните борци ? Май някой е възложил да се наемат празните офиси.
85
0
 
0
 
! Отговори
Счетоводител преди 7 месеца
Дистанционната работа дава нещо много ценно за служителя и работника и техния шеф - СВОБОДА. Свободния човек обаче е опасен и неудобен за властта която желае да контролира всеки и всичко. Така ли е по Европа ?Германия : За 3 часа се сдобивате с легална форма за практикуване на десетки професий. Малко доходи -Нула данъци. Без да имате фирма или да сте на трудов договор. ИНТЕРЕСНО. Защо го няма това в България ? Направете си сами проучване за други европейски страни .
84
0
 
0
 
! Отговори
Счетоводител преди 7 месеца
Добре дошли в джаза на всички работници и служители работещи дистанционно. Сега ще разберете какво е административна тежест , наложена от умни политици с мъдрите съвети на синдикалисти . Ще пишете яко документи. Ще се наложи или да четете много закони или да си платите на адвокат или счет.Ако случайно нещо пропуснете ще ви спукат от глоби и вас и вашия шеф. И това ще е така докато вие и вашия шеф се откажете сами от дистанционната форма на работа която е изгодна и за двете страни.
83
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
Да допълня ,билета за метрото е подарък от фирмата за " пав ти път"
82
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
До Работодател;42; Колкото и да им обясняваш ,че реално е заради трудовото законодателство ,никой не иска и да те чуе камоли да те разбере Е заради това яз пряко не наемам никой или си прави собствена фирма и сключва договор или си работи в друга фирма която пак има договор с моята До гуша ми бяха дошли разни тълкуватели на трудови права и осигуровки Сега всеки си бачка и нито мрънка нито ми се обяснява Парите са толкова работата е толкова които нещо не е съгласен да хваща метрото за термина 2
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще бъде забавно описваш дома си за зимния сезон и естествено допълнително банко все пак е ски сезона, трябва да опишете всички хотели там, защото не се знае къде ще бъдеш резервиран, за летния сезон правиш опис на черноморието и на вилата си, разбира се Гърция и Турция, както и евентуално кои държави мечтаете да посетите през живота и възможни хотели там.и разбира всички възможни роднини.В общи линии допълнителния анекс ще е от порядъка на 1000 страници минимум до десет хиляди страници.
80
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Предлагам да закрием синдикатите - както се вижда, файда пт тях няма.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България цъфнала и вързала, с какви глупости ни занимават
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 68у Ами така ще е... Нали знаеш, че по форумите всички сте притежатели на бизнеси и две ферарита. Кво работиш за себе си? Компаньонка фрийлансер?
77
0
 
5
 
! Отговори
граничар с куче преди 7 месеца
открити листове като при бай Тошо ще има ли?
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
хаха, аз цяло лято работя от Гърция, условията са ми идеални :) Ако искат РЗИ да ме проверяват да заповядат, имам легла по 20 евро нощувката :)
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-добре е безработен като гледаме отстрани какви лойна прават часниците.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е по-зле и от феодализма. Явно целта е да няма дистанционна и се ликвидира защото 90 % от народа ще иска. Работодатели също не дават отделни кабинети в офисите, няма стол за храна и е пълна мизеря а държавата се прави че не вожда и дупетати гласуват за фирмажии.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скъпите офиси , хиляди квадратни метри в София седят празни няма кой да ги вземе..
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За мотиката не е проблем от къде и кога ше почнеш работа.
71
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 7 месеца
Е като заработвам допълнително в онлифенс, на работното място ще е малко неудобно. Но ако ПП така решат, какво да се прави...
70
1
 
19
 
! Отговори
Кире преди 7 месеца
От сутрин до вечер само глупоости в този парламент. Когато всички идваха в София-проблем. Когато си тръгнаха-проблем. Абе няма угодия. А и тия новите политици сега като са взели кинти от строителите и се чудят как да им угодят.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ами така ще е... - Нали някой работи за теб? Или имаш бизнес, който се нуждае само от шеф? Пожелавам ти всичките ти работници/служители да те напуснат и да не можеш да си намериш. С такова мислене и поведение си го заслужаваш отвсякъде.
68
2
 
5
 
! Отговори
Смех... преди 7 месеца
..."руското крепостничество"--СЕ ЗАВРЪЩА ЗА ДА ИМА СИГУРНИ "СОЦ-РОБИ НА ТРУДА"!!!

Спонсорирани публикации