Местиш се да работиш от друг град - само с анекс към трудовия договор

Служителят описва прилежно квадратурата и удобствата на новия си хоум офис
Обновена: 5 сеп 2023 09:48 | 5 сеп 2023 09:27, Петър Бойчев
97
Местиш се да работиш от друг град - само с анекс към трудовия договор
Снимка: Pixabay

Два синдиката защитиха промените в Кодекса на труда за работата от разстояние, които в момента са на фаза обществено обсъждане. Вместо обещаната гъвкавост обаче, новите правила ще затруднят човек да работи откъдето иска и да сменя свободно работното си място - нещо съвсем естествено от пандемията насам, пише "Сега".
 
С промените се въвежда изискването мястото на работата от разстояние вече да се посочва в трудовия договор, когато е различно от седалището на работодателя. Т.е. когато то се намира в друго населено място или друга държава. Допълва се изискване помещението на работа от разстояние да е с достатъчна площ и с условия, позволяващи на служителя да работи без риск за здравето и безопасността. Служителят ще трябва, освен това, да предоставя на работодателя писмена информация за характеристиките на осигуреното работно място за извършване на работа от разстояние.

В промяната изрично се посочва, че "нито една от страните няма да има право едностранно да променя уговореното място на работата от разстояние".

Така ще трябва да сключваме допълнително споразумение към трудовия си договор, ако решим да работим от Варна, вместо от София. Ще трябва да опишем писмено пред работодателя и условията си на труд у дома. Ако решим от Варна да отидем в Бургас, ще трябва да подпишем ново споразумение към трудовия си договор. С ново описание на работното място.
 

Вчера коментар по Кодекса направи омбудсманът Диана Ковачева. С предложените сега промени се възлагат допълнителни, неприсъщи задължения на работниците и служителите, които ще извършват работа от разстояние, посочва омбудсманът, като дава за пример писмената информация за характеристиките на работното място и изискването да се осигури достатъчно площ за "хоум офис".
 

Ковачева смята, че осигуряването на безопасни условия на труда е изцяло задължение на работодателя, включително и когато работното място е в дома на работника. Това обаче връща дискусията на изходна точка - как е възможно работодателят да носи отговорност за условията на работа в дома на служителя, и трябва ли служба по трудова медицина да идва на оглед вкъщи, за да потвърди доколко е безопасно да се работи там.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз работя от вкъщи от повече от 3 години.Имам апартаменти в София и Бургас, и къща в Смолян. Зимата съм предимно в Смолян, лятото в Бургас, а от време на време в София. По 6 пъти на година ли ще трябва да подписвам анекс? И като се сетя, че тези искат да променят Конституцията ми настръхва косата. След законите за интимната връзка и шофирането доказаха, че не стават. Ако блъзна някой нарочно, но трезвен, ще имам по-малко наказание, отколкото ако не блъсна никой, но съм пиян зад волана. Гениално!
66
0
 
10
 
! Отговори
Абе глупости и... преди 8 месеца
...ФЕОДАЛНИ ПОРЯДКИ В ДЕЙСТВИЕ!ТОВА ДАЖЕ И ПРИ СУЛТАНА НЕ ГО Е ИМАЛО В БЪЛГАРИЯ--после *** и разправяй за т.н. "турско робство"!
65
4
 
7
 
! Отговори
Ами така ще е... преди 8 месеца
ДОКАТО РАБОТИТЕ ЗА ДРУГИ И СТЕ ТЕХНИ АРГАТИ И СЛУГИ----В ТОЗИ ЖИВОТ ВИНАГИ СЪМ РАБОТИЛА ЗА СЕБЕ СИ И САМА СЪМ СИ НАЧАЛНИК!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сякаш работодателя им за когото работят може да им осигури повече работна площ как бюро с малко пространство около него и допълнителни помещения обурудвани за целия наличен персонал със санитарните изисквания спрямо нормите по КТ и ТБТ за които са изискванията за работно място с осигуряването им от негова страна за офис център,сграда за работна среда на служителите работещи за него като център,филиал с постоянен адрес към фирмата с адрес в града,село за дейността,че искат от служителите им по ТД
63
1
 
8
 
! Отговори
до 56 преди 8 месеца
За съжаление повечето хора не могат да си позволят да напуснат. Онези го знаят и затова наглеят.
62
0
 
11
 
! Отговори
до 58 преди 8 месеца
То ако е град - добре. Че те го мислят от квартала си да не можеш да излизаш, не от града.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Котатака гледа все едно втф, къде ме набиха с тая куковица
60
0
 
27
 
! Отговори
без малко .... преди 8 месеца
4 години у дома .. всичко точно и ИЗВЕДНЪЖ някой започва да мисли за моите условия ИЛИ просто нови БЕЗУМИЯ от стари БЕЗУМЦИ и НАГЛЕЦИ
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми те тия от ПП нямат нищо общо с логическите правила и закони в Америка....
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Другари седипpъдникати: Ето ги истинската седипpъдникати ... по телефона "Бръм, Бръм, Бръм.... Шефе търсят те по мобифона... Ронто, кой е бе? А бе брато: Стига, стига бе... да одим да се видиме...Дай да въртим нещо ... Да праим Пачка! .... Я па тоа?.... в youtube напишете "Ishaisarkata i Popa - Tigre, Tigre"
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Промяната! Ще ревете за Боко ама...
56
1
 
11
 
! Отговори
Истина преди 8 месеца
трябва цялата администрация да бъде уволнена в един ден, защото каквито и хора да сложиш, те долу си въртят малките далаверки. На тяхно място трябва да са хора които не са били в администрацията и нямам роднинска връзка с предните на тази позиция или в същия отдел ...
55
0
 
27
 
! Отговори
Хе,хе ! преди 8 месеца
Мдааа, вече и феодални градове ще има - никой не може да излиза от своя град ! Само в този град ще имаш право да живееш ! Това сме го живяли вече ! Е, промяната дойде !
54
24
 
6
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 8 месеца
Програмист взема средно 7хил лева. Ама някой проверявал ли е колко програмиста си ряботят от село? Защото могат да си позволят НЕЗАКОННО да работят не от там от където са регистрирани. Ходат по малките градчета да живеят евтино, и си дават апартаментите в София под наем. Трябват ДАНЪЦИ ЗА ПРОГРАМИСТИ!!1!
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом искат протести, нека го приемат. Ако така принудят фирмите да връщат хора в офисите, ще има масово напуснали. Не могат да ме накарат да губя по 2+ часа на ден по пътя до офиса и обратно и да давам пари за това, отделно, евентуално и за храна на място. Нито пък ще свърша повече работа в офиса, даже шанса да е по-малко е по-голям.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво тъпотията може въобще да измисля - ами *** правила! Защо не направите примерно ... някакво логично правило. Примерно фирмата да изисква 3 дни да идват да работят във офиса на фирмата и два дни от всякъде по света - може да отидеш на село, на слънчака, на връх бузлуджа, на пирин планина, на дунава и от там да работиш чрез телефона или компютъра ... няма значение от къде, важното е 8 часа да си в постоянна връзка със работодателя!
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Ако се задавиш по време на работен обяд, трудова злополука ли е?" - да, включително и - "злополука, станала по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място до:" където живееш, където се храниш или си получаваш заплатата.
50
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако работя от лаптопа си във влака, ще трябва да пускам по един анекс за всяко преминато населено място? Някои хора просто не мислят с тези кратуни на раменете си!
49
1
 
43
 
! Отговори
Анекс преди 8 месеца
Ще трябва ли да подписваме анекси, когато трябва да свършим работа в офиса на клиента, или на негов обект? За провеждането на работна среща нито в нашия нито в офиса на клиента, даже може в ресторант или в друг град, трябва ли анекс, командировка или заповед за промяна на работното място. Ако се задавиш по време на работен обяд, трудова злополука ли е?
48
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредните безсмислени промени в кодекса, които не улесняват, а са създадени да усложнят хоум офиса, не е необходимо в България да измислят нови правила, нали сме в ЕС, да прочетат малко как е организирана тази форма на работа в други водещи европейски държави, преди да създават побългарен вариант.