МЗ: Не близките, а "Спешна помощ" са длъжни да пренесат пациента до линейката

Масова практика е тежкоболни хора да са принуждавани да слизат сами
5 сеп 2023 11:27, Стела Стоянова
83
МЗ: Не близките, а "Спешна помощ" са длъжни да пренесат пациента до линейката
Снимка БГНЕС, архив

Пренасянето на спешен пациент е отговорност на екипите за спешна медицинска помощ.

Това казва здравният министър проф. Христо Хинков в писмен отговор на парламентарен въпрос как трудноподвижни пациенти трябва да стигнат от дома си до линейката, зададен от депутата на ИТН Тошко Йорданов, пише "Сега". Масова практика е тежкоболни хора да са принуждавани да слизат сами или с чужда помощ по стълбища на блокове, а линейката да чака пред входа, изтъква Йорданов.

Йорданов първо опитал да получи съвет на горещия телефон на министерството, на което не просто служителят е излъгал, че пренасянето на трудно подвижни пациенти до линейката е работа на близките, но и посъветвал ако хората не стигат, да се потърси помощ от съседните входове, разказва депутатът във въпроса си.

По стандарт всяка линейка трябва да разполага със задължителен набор от оборудване, включително и сгъваема носилка тип "столче" с плъзгачи, чрез която медицинският екип може да пренесе трудноподвижен човек до линейката, отговаря министър Хинков. Преместването на спешен пациент е основна професионална компетентност за всички мобилни спешни екипи и те са длъжни да използват всички налични възможности за транспорт на пациента до болница, а в случай на възникнал проблем, вкючително и с транспортирането на пациента от дома му до линейката, да потърсят помощ чрез районната координационна централа, посочва той в отговора си. Накратко - не близките трябва да търсят помощ от съседните входове, а спешният екип - от своята централа.

Що се отнася до грубия отговор на служителя от горещата линия, министърът съветва отговори по компетентност да се търсят от дирекциите на министерството, а не от горещата линия. Именно горещата линия обаче е връзката на гражданите за подаване на сигнали, жалби и запитвания и това дори е посочено в самия отговор на министъра до Тошко Йорданов. Въпреки това излиза, че МЗ не носи отговорност за поведението и компетентността на своите служители пред гражданите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Слави преди 6 месеца
До Лекар практикСтатията показва какви са правилата. Изглежда те никога не са били изпълнявани на практика, така излиза. МЗ знае ли, че теорията не може да се приложи на практика? По всичко личи, че екипите на Спешна помощ също са си трайкали, че исканията към тях са непосилни.
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проверете каква заплата си беше осигурил ХИНКОВ още преди 2-3 години като шеф на Центъра за обществено здраве и анализи /НЦОЗА/! 30 000 лева на месец! Паркираше огромен джип пред учреждението. Деятели в медицинската област коментираха със справедливо възмущение това, но никой не смееше да го попита за произхода на парите. По-късно беше пробутан за министър на здравеопазването, за да бъде изпран и да играе в колаборация с хора като Мустафа Емин. Всякакви въпроси към него са излишни.
74
1
 
12
 
! Отговори
Мерси преди 7 месеца
Спешна помощ в България изпълнява социални функции. Неосигурени търсят линейка и се прегледат в спешно отделение абсолютно безплатно, без да са платили 1 стотинка здравни осигуровки !!!Докога ?Кога ще въведете целия модел на здравеопазване, който започнахте, а не на никъде. Спешна помощ е поликлиника за неосигурени в България
73
1
 
19
 
! Отговори
лекар преди 7 месеца
Преди месец ни изпратиха на посещение при пациент със сърдечна недостатъчност над 250 килограмов!На място направих кардиограма и направих лекарства каквито трябва за случая.Успяхме да го пренесем с одеало шестима човека-аз,шофьора и четирима техни съседи.Нека никой да не разправя как близките не трябвало да помагат! Всеки на който близкият или съседът му е в тежко състояние трябва да помогне с каквото може.Това се нарича човещина.Обратното е нечовешко.
72
0
 
6
 
! Отговори
Парадокс преди 7 месеца
Аз съм лекар.Докато следвах живеех на квартира и хазяйката ми бе архитектка.Непрекъснато повтаряше,че грешките на архитектите стърчат над земята.Най често го казваше по повод на сградите без асансьор.....Е, беше пенсионерка и трудно се качваше по стълбите!
71
2
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 7 месеца
Е,как така ще накараш човек със счупен крак например да ходи? Или някой с инсулт и в безсъзнание?Но понеже сега спешните медици протестират някои пишат и говорят небивалици! Те да не са като Христос да кажат"Лазаре стани" и пациентът да стане и да тръгне да ходи?Излагат се!
70
0
 
6
 
! Отговори
лекар до 76 преди 7 месеца
И това се случва понякога. Изнасял съм пострадала жена от пожар,но беше лека-около 60 кг.Обаче има и пациенти и над 150кг. И никак не са малко!Е и Янко Русев да беше не би успял сам! Той е успял да задържи тежест 190 кг над главата си само за 3 секунди!Което не може-не може!Нека не се лъжем!
69
0
 
7
 
! Отговори
До Лекар преди 7 месеца
Мога да ви дам пример с мен: преди години получих внезапни болки в стомаха (бях диагностицирана с язва на 12-топръстника)и повръщане, получила съм перфорация и перитонит. Изобщо не можех да стоя права. Наште извикаха бърза помощ в 4 през нощта. Имах огромен късмет с лекаря в линейната,! Взе ме на ръце и отнесе до колата , разпореди да ме закарат в УМБАЛ, при най-кадърните хирурзи, през цялото време на пътя ми говореше, за да ме държи в съзнание....Заради адекватната му реакция съм жива
68
1
 
6
 
! Отговори
Митко преди 7 месеца
Крайно време е да дойде министъра да поработи в спешна помощ. Така на думи е много лесно. Ако се падне да са жени -шофьор и доктор . Какво правим? Това столче издържа определени килограми . На него може да се транспортира човек , който е в съзнание. Няма как да се закрепи пациент защипан с един колан . Има вероятност да изпадне. И повечето нови линейки са непрекъснато в сервиз. В старите няма такива екстри. Трябва да дойдат други екипи да помагат, а в това време губим екипи и някой може да умре
67
0
 
10
 
! Отговори
лекар преди 7 месеца
Работя в спешна помощ от 33 години.Пациент може да бъде пренесен в седящо положение ако може да седи.Ако не може да седи-носим го с одеало.Много бих искал този министър да ни покаже как двама човека ще пренесат лежащо болен от 10 етаж до линейката. Това става само ако има 4 или повече човека. Аз и шофьорът сме двама. Трябват още 2-3-***! Другото не е вярно!
66
2
 
5
 
! Отговори
Здрасти преди 7 месеца
В САЩ викането на линейка струва няколко хиляди долара, затова много американци не могат да си го позволят.Използват друга транспортна услуга
65
1
 
7
 
! Отговори
Добро преди 7 месеца
Ако се плащаха и 5 стотинки, много от абонатите на спешна помощ нямаше и да си помислят да се обадят
64
0
 
5
 
! Отговори
Съжалявам преди 7 месеца
Спешна помощ е на държавен бюджет, не получава пари от здравната каса.
63
1
 
11
 
! Отговори
ДС преди 7 месеца
Носете защото така иска двуногата *** народ а утре дископатия,дискова херния и оставате до живот инвалиди.Ама споко след като народа иска парамедици а не доктори охааа идеално.Само утре да не реве някой с крокодилски сълзи!!!Само яко мачкане заслужава тая рая тука в БГ.
62
6
 
7
 
! Отговори
Факти преди 7 месеца
Сега ще ви опиша истински случай от бургаската спешна помощ. Човек със силни режещи болки в долната част на корема с гърчове, лекарката го прегледа, би му инжекция и му вика най-арогантно и ядосано:" И ще вървиш сам до линейката! Няма да те нося аз я!" Бях в портес от непредизвиканата арогантност! Замълчахме, не казахме нищо ... В спешното отделение повече от 1 час не се появи никакъв лекар. А после бях свидетел на аржгантното отношение на санитарите към един много възрастен мъж, който бил припа
61
1
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 7 месеца
Спешна помощ се вика, ако има съмнения за инфаркт, инсулт, отравяне, сериозни проблеми с дишането или с гръбначния стълб, ако има отворени рани или силни болки, ако пациентът е в безсъзнание, ако има пожар, ако е пострадало дете. Спешна помощ НЕ се вика за висока температура, кашлица и тем подобни неспешни случаи. Ако се плаща идването на линейка и у нас, няма да я викат за глупости.
60
3
 
12
 
! Отговори
Те това е преди 7 месеца
В Германия съм викала спешна помощ, след 10 минути дойдоха двама млади 30 год. снажни красиви парамедици в червени униформи, единия носеше медицинско куфарче, прегледа пациентката, донесоха носилка на колелца и не носиха, а бутаха носилката върху колелцата до линейката, там придната част се сгъна и се приплъзна в линейката. Никой парамедик, шофьор, роднина и съсед НЕ носи носилка. В кой век живеете в БГ??? И да, там линейката се заплаща, затова викат много рядко линейка, само ако си счупил кост.
59
4
 
11
 
! Отговори
Алооо преди 7 месеца
Носилките не се носят, те трябва да имат колелца и да са сгъваеми. От кой вик са носилките в България, от миналия ли?
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що не го правят като са длъжни?? Къде са ви санитарите, не чистачки......санитари?
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С трици носачи искат да ловят. Може и да трябва да носят, ама друг път. По- лесно ще им е да уморят човека и да викнат погребалната агенция. Катл купувате имоти, мислете малко как ще се катерите на стари години и как ще ви изнасят.