За и против: Да остане ли 3 март национален празник?

Каментар на Явор Нотев, Димитър Данчев и проф. Петко Петков
5 сеп 2023 12:41, Анисия Иванова
165

Премиерът акад. Николай Денков подкрепи идеята 24 май да бъде обявен за национален празник и поиска да се проведе политическа дискусия по въпроса дали да има референдум за смяна на датата на националния ни празник. На този фон политици, общественици, журналисти и спортисти представиха инициатива за запазване на 3 март като национален празник.

"Защо 3 март трябва да остане национален празник? Нещо, до което сме стигнали като извод и като усещане за значението на тази дата за историята на България. Преди да се събуди тази дискусия празникът може да определим като безспорен. Да се противопостави 3 март, на която и да било светла дата, е спекулативен подход в начина, по който оставяме хората да преценят кой празник им е по-скъп. За мен тази дата, след като може да бъде отнесено категорично към определен период, то това следва да остане", коментира юристът Явор Нотев в студиото на "България сутрин".

Според историка проф. Петко Петков, който е и изследовател на националните ни празници, темата за 24 май като национален празник е издигната още през 90-те години.

"Нежеланието на политици от най-различни цветове да се говори за липсващата система на официални празници, беше причината този въпрос да изглежда сякаш сега някой спекулира с него. Като учени и експерти си свършихме работата да докажем предимствата на 24 май, който е най-старият общобългарски празник. Важно е да се знае как 3 март става официален и национален празник. Никога не е бил предмет на обсъждане, обществен натиск или общо решение на българите", обясни историкът.

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Данчев от инициативния комитет изтъкна историческата роля на 3 март.

"Той е незаобиколима предпоставка за възстановяване на българската държавност и за по-нататъшното развитие на България като демократична и европейска страна. Трудно мога да разбера опитите днес, в това число и управляващото мнозинство, които предложиха промяната на националния празник, да подменят историческата истина, да принизят вековните усилия на българския народ като представят 3 март като незаслужен подарък от чужда сила", каза Данчев и допълни, че опитите за подмяната на 3 март са силно политически.

Нотев подкрепи казаното от проф. Петков, че България не е имала национален празник в продължителен период от своята история. "Тук настъпва дебатът дали един официален празник да бъде национален, или да остане в по-ниско ниво. Заставайки на позицията категорично, че 3 март е началото на новата история, не можем да подминем близостта, която чувстваме с героите на тези времена", обясни той.

По думите на проф. Петков много от хората, които не приемат 3 март, са разделени помежду си и за 6 и 22 септември.

"Нека го решат политиците, нямам против. За мен случаят е безспорен. Никой не оспорва значението на 3 март, оспорва се дали той може и изразява такива критерии, които са за национален празник", настоя историкът.

Идеята за създаването на инициативен комитет за защита на 3 март е подкрепена и от група съмишленици, поясни Данчев. "Ние се радваме на подкрепата, която президентът и ръководената от него институция дават. Надяваме се това да бъде запазено и за в бъдеще", подчерта той.

"Ценя единомислието между инициативния комитет и заявеното от президента. Самият дебат днес води към едно - референдумът е необходим. Не може да се наложи със сила едното или другото решение", коментира от своят страна Нотев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: 3 мартBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След подписването на санстефанския договор няколко години след това... става напрежение между България и русия.. защото втората НЕ е съгласна с съединението на България. Т.е. уж големия ви освободител е искал да бъдете Северна Корея. Да може доживот да има контрол на балканите. Това също може да излезе инда каже 2-3 думи зеления чорап историк.
89
6
 
10
 
! Отговори
Захари Стоянов преди 8 месеца
Тия за смяната на националният празник явно са много зле с историята.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 90....Българския владетел е бил подчинен на Султана То и по време на комунистическото робство си имахме държавен глава Тодор Живков .Но държавата ни наша ли е.
87
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен_89 преди 8 месеца
3-ТИ МАРТ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! ВСИЧКИ ПРОДАЖНИ ИСТОРИЦИ КОИТО СТЕ ПОДКУПЕНИ ОТ САЩ И САТАНИТЕ ОТ НАТО ЩЕ БЪДЕТЕ УНИЩОЖЕНИ! ВСЕКИ ПРОМИТ МОЗЪК КОЙТО ПОСЕГНЕ НА 3-ТИ МАРТ ЩЕ БЪДЕ НАМЕРЕН ОТ МОЯТА АНОНИМНА СУПЕР РАЗВИТА И НАПРЕДНАЛА АРМИЯ И ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕН!!!
86
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Свидетели сме как хора, които преди искаха отхвърлянето на кирилицата и приемане на латиницата, сега да предлагат 24 май за национален празник. Същите хора предлагаха и България да се откаже от суверинитета си. И накрая пак същите хора са против референдуми по важни въпроси! Съвпадение?А не е ли време същите тия да бъдат пратени където им е мястото?
85
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германците защо не празнуват освобождението си тогава...Когато Русия и САЩ си поделят Германия на ФРГ и ГДР.Нали тогава са ,,освободени".Същото е и за българите.
84
3
 
12
 
! Отговори
Добре бе преди 8 месеца
Като не сме се освободили на 3 март ,що изведнъж се появяват неща като:княз, Велико народно събрание, и армия и всичките имат прилагателното български,а,о пред тях и като ви питат такъв въпрос почвата да ревете ти си русофил не баце аз съм българофил и за мен е еднакво предателството дали се кланят на изток или запад ,но миналото никой и нищо не може да го промени.
83
7
 
8
 
! Отговори
Антинатовец преди 8 месеца
На *** *** нищо не знаят какво точно е станало на 24 май защото тогава не е писана нашата азбука просто така е измислено до като на 3 март има подписан официален договор за края на руско турската война и това трябва да бъде нашият национален празник който не желае да не го празнува за нас това е баш празника с края на 5 века турско робство. Точка по въпроса . 70 на сто от народа са на това мнение.Какво мисли Турция не ни брига.
82
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това не е Български празник. Дори основаването на България през 681 е 1000 пъти повече празник. Това 3ти март никой не знае, какво е. Да излезе чорапа и да обясни понеже се прави на голям историк :)))
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 83....,,Под игото" на Иван Вазов лъжа ли е....То и под комунизъм не сме били Движехме се и ходихме на а работа и кино И гледахме съветски филми
80
0
 
6
 
! Отговори
Хосе Ортега-И-Гасет преди 8 месеца
Перефразирам:Исконно човешко право е правото на ...ПАМЕТ. За разлика от шимпанзето, което започва наново живота си всеки ден, човек може да ползва достиженията на предците си. Най-скъп е споменът от грешките ни, защото ни учи да не ги повтаряме.
79
16
 
5
 
! Отговори
свако ви преди 8 месеца
До чичо ви::Какво робство бе?Възможно ли е роб да учи,да има училища,да има собствена къща,***,земя?Да се движи в Османската империя и Европа свободно?Рода ми е от Варна.Тук роби е нямало.Лодки,ветроходни кораби са били частни.Българско параходно дружество-също.Аман с вашето робство!
78
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На 3 март българската държава е поделена между Русия и Османската империя.Да, има такава държава но не е свободна.На датата 1885 година настъпва преломния момент в историята.Сърбите и Австроунгарците и зад тях Русия решават да ни заличат наново.Но това не се случва .Благодарение героите дали живота си и търпяли безбройни несгоди а да ни има днес.
77
4
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 8 месеца
За 6. или 22. септември.
76
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЗА 24-ти май!!!
75
14
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 8 месеца
От целият 3 Март, печелят Сърби, Румънци , Русия. За България остава пръст в устата. Стига сме били роби на русофилите , 24 май е по велик , по представителен пред света Празник
74
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЗА 24-ти май!!!
73
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЗА 24-ти май!!!
72
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На русофила дълго време трябва да му се набива, че на 3 март българската държава не е призната .А следователно не освободена.
71
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЗА 24-ти май!!!