За и против: Да остане ли 3 март национален празник?

Каментар на Явор Нотев, Димитър Данчев и проф. Петко Петков
5 сеп 2023 12:41, Анисия Иванова
165

Премиерът акад. Николай Денков подкрепи идеята 24 май да бъде обявен за национален празник и поиска да се проведе политическа дискусия по въпроса дали да има референдум за смяна на датата на националния ни празник. На този фон политици, общественици, журналисти и спортисти представиха инициатива за запазване на 3 март като национален празник.

"Защо 3 март трябва да остане национален празник? Нещо, до което сме стигнали като извод и като усещане за значението на тази дата за историята на България. Преди да се събуди тази дискусия празникът може да определим като безспорен. Да се противопостави 3 март, на която и да било светла дата, е спекулативен подход в начина, по който оставяме хората да преценят кой празник им е по-скъп. За мен тази дата, след като може да бъде отнесено категорично към определен период, то това следва да остане", коментира юристът Явор Нотев в студиото на "България сутрин".

Според историка проф. Петко Петков, който е и изследовател на националните ни празници, темата за 24 май като национален празник е издигната още през 90-те години.

"Нежеланието на политици от най-различни цветове да се говори за липсващата система на официални празници, беше причината този въпрос да изглежда сякаш сега някой спекулира с него. Като учени и експерти си свършихме работата да докажем предимствата на 24 май, който е най-старият общобългарски празник. Важно е да се знае как 3 март става официален и национален празник. Никога не е бил предмет на обсъждане, обществен натиск или общо решение на българите", обясни историкът.

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Данчев от инициативния комитет изтъкна историческата роля на 3 март.

"Той е незаобиколима предпоставка за възстановяване на българската държавност и за по-нататъшното развитие на България като демократична и европейска страна. Трудно мога да разбера опитите днес, в това число и управляващото мнозинство, които предложиха промяната на националния празник, да подменят историческата истина, да принизят вековните усилия на българския народ като представят 3 март като незаслужен подарък от чужда сила", каза Данчев и допълни, че опитите за подмяната на 3 март са силно политически.

Нотев подкрепи казаното от проф. Петков, че България не е имала национален празник в продължителен период от своята история. "Тук настъпва дебатът дали един официален празник да бъде национален, или да остане в по-ниско ниво. Заставайки на позицията категорично, че 3 март е началото на новата история, не можем да подминем близостта, която чувстваме с героите на тези времена", обясни той.

По думите на проф. Петков много от хората, които не приемат 3 март, са разделени помежду си и за 6 и 22 септември.

"Нека го решат политиците, нямам против. За мен случаят е безспорен. Никой не оспорва значението на 3 март, оспорва се дали той може и изразява такива критерии, които са за национален празник", настоя историкът.

Идеята за създаването на инициативен комитет за защита на 3 март е подкрепена и от група съмишленици, поясни Данчев. "Ние се радваме на подкрепата, която президентът и ръководената от него институция дават. Надяваме се това да бъде запазено и за в бъдеще", подчерта той.

"Ценя единомислието между инициативния комитет и заявеното от президента. Самият дебат днес води към едно - референдумът е необходим. Не може да се наложи със сила едното или другото решение", коментира от своят страна Нотев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: 3 мартBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
7
 
14
 
! Отговори
НС преди 8 месеца
и всички "български институции", под диктовката на ЦРУ-ТО рушат всичко БЪЛГАРСКО. Като Черна дупка, поглъщат всичко...
109
2
 
10
 
! Отговори
asd преди 8 месеца
Вдигане на шум ! Всеки знае че няма как да стане това, но покрай това нещо ще прекарат някой друг закон в полза на някой друг сенчест бизнесмен.Троловете бързо ще изместят този коментар надолу за да не се вижда !
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия се скарва с България точно в момента когато княз Батенберг отказва да следва политиката на Кремъл Участва даже лично в Сръбско- българската война .И разделя окончателно когато Фердинанд се самообявява за Цар.Сиреч владетел над българите.Османската империя оди пасивна политика но тормози земите населени с тракийци и македонски българи.На 1908 г. България обявява независимост А на 1913 година обявява война на Турция.Това е нашета българска история.А не на Русия
107
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички земи и територии които са превземали руските империалисти впоследствие са били управлявани от продажници (русофили) сред местното население с цел то да бъде манипулирано по-лесно... В България е така вече повече от 1 век, а Украйна беше нападната точно за да бъде сменен Зеленски с Медвечук и така тя да бъде изолирана от Запада и САЩ.
106
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека някой някъде ми посочи , имало ли е на Берлинския конгрес предложение от Русия ,България да стане самостоятелна държава Ако го видя , ще повярвам , че наистина Русия е била на страната на България .Да бъде обявена за свободна и самостоятелна държава.
105
1
 
4
 
! Отговори
Атос преди 8 месеца
Сигурен съм,че Митрофанова като гледа нашите крамоли,мед и капе на душата.
104
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия действително не е искала една свободна България .Признала е Румъния Сърбия и Черна гора Но нас си ни е запазила за себе си И понеже не е могла да извлече повече от руско- турските преговори за мир Са ни поделили между Османската империя и Русия.Но тук се случва нещо.Рудия виждайки непокорството у българина, решава да направи залъгваш ход като се оттегли и в същото време намеси Сърбия и АвстУнгария в един нов конфликт.Надявайки се на нова война но с подкрепата на друга велика сила
103
12
 
13
 
! Отговори
не сме мужици !!! преди 8 месеца
Всичките ни нациоални герои - Левски, Ботев, Раковски, Стамболов и т.н. са осъзнали в даден етап от живота си що за зло е Русия и колко е вредна за България! В писмата си Левски изрично предупреждава за руските шпиони и, че който ни освободи, всъщност ще ни пороби, а Ботев и Раковски са били още по-крайни!
102
5
 
7
 
! Отговори
Атос преди 8 месеца
Прочетете,какво е написал ,,анонимен 89'.Това е ярък пример за продажен русофил-невежа.
101
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тук се спомена една истина.Русия действително не е искала една свободна България .Признала е Румъния Сърбия и Черна гора Но нас си ни е запазила за себе си И понеже не е могла да извлече повече от руско- турските преговори за мир Са ни поделили между Османската империя и Русия.Но българина не е послушен.Начева Съединението Русия губи България.И предпочита да ни даде на турците наново.Изъегля си офицерите и войската.Очакеайки безпомощна България пред турците Но турците не предприемат такъв ход И
100
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КАК ПП-ДБ СА РЕШИЛИ ,ЧЕ 24-ТИ МАЙ ДА Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК,СЛЕД КАТО ЛИДЕРЪТ ИМ НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ ПРАВИЛНО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК???
99
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За да бъдем коректни към историята... 3 март е русофилски, а не национален празник на България ...
98
3
 
2
 
! Отговори
а бе,човек преди 8 месеца
До свако ви Как до сега не си разбрал,че българина си е роб по душа!Като му дадеш свобода и той не знае кво да прави с нея!Или почва с простотиите,или мутрее,или краде като не видял,и накрая пак си търси поробител,който да му казва как да живее!!Той е бита карта,остави го сам да се оправя,от него нищо не става!
97
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Атос 24 май е църковен а не е историческа дата. 3 март е нсторическа дата след която става възможно и 24 май да бъде. А 6 септември го има но след като България е расцепена и след като България пребива Сърбия но губи Кърджали. Така че е смесена дата и не е края на обединението. Македония и Тракия още не са свободни с бг. Така че сичко почва за модерна бг с 3 март.
96
6
 
19
 
! Отговори
@ @ @ преди 8 месеца
За съжаление не е било освободителна война.Турците са загубили и на тяхно място са дошли руснаците.Няма какво да се празнува.......... Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество. (Стефан Стамболов, в. Свобода, бр. 7, 19.XI.1886 г.)
95
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Все едно падането на България под османска власт да е национален празник на гърците Които са ни ненавиждали????...Русофила може да празнува защото това е една спечелена война на Русия.От която разбира се имаме полза и ние Но тогава трябва да празнуваме и гражданската война между юга и севера в Америка Нали от това имаме полза днес.Да празнуваме националния празник на Германия Нали караме коли Мерцедес и БМВ...ххигихохохо
94
6
 
8
 
! Отговори
oт форумите преди 8 месеца
На 03.03.1878г Русия побеждава Турция , което си е чувство да гордост за руснаците и може да стане национален празник на Русия., както е национален празник и чувство за гордост победата над фашистка Германия на 09.05.1944г..Унизително е за една нация е да направи националния си празник, победата на една държава над друга, при която България се е офайдосала.А в Българската история има много дати с които да се гордеем че сме българи!
93
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДРИСКАВИ РУСОФИЛИ СЕ НАПЪВАТ
92
7
 
7
 
! Отговори
Атос преди 8 месеца
До др.Антинатовец.Да се твърди,че 24.05 е измислен е невежество,драги русофили.Това е денят на Св.св.Кирил и Методий.Те са съществували и са създали българската,а не руската азбука.Денят се чества спонтанно ,като ден на нацията през възраждането.На този ден реч е произнасял самият Ботев.Но ,както се казва:НЕВЕЖ,КАТО РУСОФИЛ.
91
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофилите държат на 3 март , но не поясняват защо .Истината е , че на този дата Османската империя капитулира.Но това за нас ли трябва да е национален празник?...Че една империя фалира .Това само показва робската ни привързаност към тази империя.И нейната болки трябва за нас да е повод за веселби и празник Все едно падането на България под османска власт да е национален празник на гърците Които са ни ненавиждали????