За и против: Да остане ли 3 март национален празник?

Каментар на Явор Нотев, Димитър Данчев и проф. Петко Петков
5 сеп 2023 12:41, Анисия Иванова
165

Премиерът акад. Николай Денков подкрепи идеята 24 май да бъде обявен за национален празник и поиска да се проведе политическа дискусия по въпроса дали да има референдум за смяна на датата на националния ни празник. На този фон политици, общественици, журналисти и спортисти представиха инициатива за запазване на 3 март като национален празник.

"Защо 3 март трябва да остане национален празник? Нещо, до което сме стигнали като извод и като усещане за значението на тази дата за историята на България. Преди да се събуди тази дискусия празникът може да определим като безспорен. Да се противопостави 3 март, на която и да било светла дата, е спекулативен подход в начина, по който оставяме хората да преценят кой празник им е по-скъп. За мен тази дата, след като може да бъде отнесено категорично към определен период, то това следва да остане", коментира юристът Явор Нотев в студиото на "България сутрин".

Според историка проф. Петко Петков, който е и изследовател на националните ни празници, темата за 24 май като национален празник е издигната още през 90-те години.

"Нежеланието на политици от най-различни цветове да се говори за липсващата система на официални празници, беше причината този въпрос да изглежда сякаш сега някой спекулира с него. Като учени и експерти си свършихме работата да докажем предимствата на 24 май, който е най-старият общобългарски празник. Важно е да се знае как 3 март става официален и национален празник. Никога не е бил предмет на обсъждане, обществен натиск или общо решение на българите", обясни историкът.

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Данчев от инициативния комитет изтъкна историческата роля на 3 март.

"Той е незаобиколима предпоставка за възстановяване на българската държавност и за по-нататъшното развитие на България като демократична и европейска страна. Трудно мога да разбера опитите днес, в това число и управляващото мнозинство, които предложиха промяната на националния празник, да подменят историческата истина, да принизят вековните усилия на българския народ като представят 3 март като незаслужен подарък от чужда сила", каза Данчев и допълни, че опитите за подмяната на 3 март са силно политически.

Нотев подкрепи казаното от проф. Петков, че България не е имала национален празник в продължителен период от своята история. "Тук настъпва дебатът дали един официален празник да бъде национален, или да остане в по-ниско ниво. Заставайки на позицията категорично, че 3 март е началото на новата история, не можем да подминем близостта, която чувстваме с героите на тези времена", обясни той.

По думите на проф. Петков много от хората, които не приемат 3 март, са разделени помежду си и за 6 и 22 септември.

"Нека го решат политиците, нямам против. За мен случаят е безспорен. Никой не оспорва значението на 3 март, оспорва се дали той може и изразява такива критерии, които са за национален празник", настоя историкът.

Идеята за създаването на инициативен комитет за защита на 3 март е подкрепена и от група съмишленици, поясни Данчев. "Ние се радваме на подкрепата, която президентът и ръководената от него институция дават. Надяваме се това да бъде запазено и за в бъдеще", подчерта той.

"Ценя единомислието между инициативния комитет и заявеното от президента. Самият дебат днес води към едно - референдумът е необходим. Не може да се наложи със сила едното или другото решение", коментира от своят страна Нотев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: 3 мартBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз съм русофил.Като е тръгнало така , предлага дата на падането на Монголската империя да бъде празнуван и в България.Защото ако Русия не беше се освободила от монголите , нямаше да може ни освободи от турците.А след това и от фашистите.И сега нямаше да бъдем комунисти.А хитлеристи...
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 131...,С обявяване на създаването на Руското царство от Иван Грозни като наследник на Древния Рим на 16 януари 1547 г. със столица Москва неговият замък в Московския кремъл се превръща в царски дворец."...Това не твоя кошер в който живееш.А царски дворец и символ на Русия.
128
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 133 ....Понеже задаваш въпрос и не можеш си отговори сам ще ти кажа...3 март е дата.А не празник.Дата е едно , празник е друго Все едно да празнуваме 1393 година падането ни под турска власт.Отбелвзваме датата и я почитаме.Но не и да празнуваме.Защото ако си историк , ще знаеш , че на въпросната дата е станала капитулацията на Османската империя.Това трябва да е всенародно веселие ли.Гибелта на една империя ?.Къде по света има подобен празник?
127
1
 
10
 
! Отговори
ъ преди 8 месеца
Абе те от сглобката да продължават да увеличават цените на всичко и да ни изкарат на "либерализирания" пазар на тока, пък тогава да видиш каква дискусия по повод националния празник ще се заформи. Може и референдум да се произведе - с винкели и сопи по жълтопаветни гърбини, в най-добрите традиции на демокрацията. Евроатлантиците със сълзи на очи ще искат 3-ти март да остане национален празник.
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблемът не е дали да се празнува или не, проблемът не е тази или онази дата. Работата е в това, че датата е символ на определено събитие и има смисъл точно и единствено на тази дата, която хората ценят, помнят и празнуват или скърбят. Що се отнася до свободата на България, тази дата не бива непременно да се отъждествява само и единствено с Русия, в нея са участвали и руси и българи и украинци и румънци и много други. Трябва ли всички тях да заличи България, това е въпросът.
125
1
 
5
 
! Отговори
999 преди 8 месеца
24-ти май е ден на българската азбука,просвета и култура и на славянската книжовност и нека си остане такъв.Не се чества единствено и само в България и не е свързан като дата със случило се значимо събитие в историческата памет на нацията.
124
3
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
Русия се скарва с България точно в момента когато княз Батенберг отказва да следва политиката на Кремъл ----///----- Какъв Кремъл бе, жълто павет мало умен? Тогава столицата им е била Санкт Петербург...
123
7
 
11
 
! Отговори
Баба мара преди 8 месеца
да остане 3 март нац празник
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 128....В комунистическата версия на историята има много абсурдни моменти....Русия обявява война на Турция за освобождение на България ...а пристигайки тук освобождава......Румъния, Сърбия и Черна гора.???Абсурди по изпит за история много.После как аз да взимам изпити по история .Трябва да съм или* го* френ с уникална памет....хохихихи
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обявява войната на 5, а минава границата на 8. Въпросче- защо при пълно съдействие на отечественофронтовската власт, влиза в София чак на 15-и? Цяла седмица пеш ли са пътували от румънската граница? Втори въпрос- къде Червената армия води реални бойни действия за да изгони нацистки войски от българска територия?
120
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че болшевика каква памет има.Нему са му изтрили ,,флашката" .И са му набили два , три кода за връзка...Естествено с Кремъл.Паметтс му е кратковременна.От момента когато са го приели за комунист.Няма минало и спомени за преди това.Реакциите да му агресивни .Защото това му е заложено .Като реакция на робот за самосъхранение
119
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще остане. С или без референдум:-) Ако е без - хубаво ,че ще спестим едни пари. Ако е със - хубаво,че ще изшием шамар на сглобката и въпроса ще се счита за решен Пък и ще е чудесно начало на пряката демокрация. Може дори да изиграе ролята на президентските избори от 2016, дето Борисов след тях ги използва за да иде на избори та да се отърве от Реформаторския блок.
118
10
 
9
 
! Отговори
Пепе преди 8 месеца
Отличен ден за този разговор! На днешната дата 05.Септември.1944 г., Русия обявява война на България, само след 4 дни, на 09.Септември,1944 г. Става деветосептемврийския преврат (дирижиран от Москва) и изведнъж Русия, се превръща в "освободителка". Така се освобождаваме, че потъваме в 45 годишен мрак, от по-лошата страна на стената, изолирани от нормалния свят! Да честваш празник (3Март), който няма нищо общо България си е стокхолмски синдром. Четете, историята, Патреоти?!?!
117
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че Радеф какъв историк е.?...Той говори за памет.Е какво е запаметил в руската школа за военни .Това за което е взимал изпити.Много е ясно какво Това което говори днес
116
10
 
8
 
! Отговори
06.09 преди 8 месеца
Величава дата на нашето единство и възтановяване на България в цялост. За да не се приеме тази дата има само една единствена причина....веднага ще изпъкне зловещата роля на Русия,която е била против Съединението.
115
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се смени и знамето и химна на България.
114
17
 
11
 
! Отговори
Благоевград преди 8 месеца
Против сме 3 - ти март да е национален празник.
113
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така е .Ако не бе Руско - Турската война българите щяха да теглят още.Но не се знае.В историята няма ,,ако".Защото ако Русия не беше така подла към България , а чистосърдечна, може би и до сега да бяхме заедно.Така че...няма ,,ако".Ако Русия останеше християнска държава и не бе превърната в болшевишка .Ако бе провела реформи в царска Русия.Щяхме да имаме прекрасни отношения.На как с тази Русия на болшевишки империализъм да се разберем.
112
4
 
7
 
! Отговори
помним историята преди 8 месеца
з-ти Март е датата на Брестския мирен договор след разгрома на българите над руския завоевател и окочателен разпад на царска русия и създаване на СССР.
111
10
 
19
 
! Отговори
До анонимен Неблагод преди 8 месеца
Ако не бяха ни освободили нямаше да има 24 май или 6 септември - аннадъкмо