Джипита: Да отпаднат и бележките за забавачки, че детето не е контактувало със заразно болни

Това заяви д-р Николай Брънзалов
Обновена: 16 сеп 2023 16:17 | 16 сеп 2023 16:00, Стела Стоянова
24
Джипита: Да отпаднат и бележките за забавачки, че детето не е контактувало със заразно болни
Снимка БГНЕС, архив

След въвеждането на електронните извинителни бележки за училище, трябва да отпаднат и бележките за детска градина, че детето не е било в контакт със заразно болни.

Това заяви заместник-председателят на БЛС и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Николай Брънзалов.

„Очакваме с нетърпение това да се случи, защото на практика това е отживелица. Ние като лични лекари не можем да кажем дали детето е контактувало със заразно болни хора“, коментира той пред Днес.бг.

По думите му издаването на електронни бележки за отсъствие по болест в училище няма да промени нищо, освен това, че децата няма да носят хартиени документи в училище. „Аз лично разбрах от една група във фейсбук, че родители се притесняват не за друго, а че няма как да могат да ходят на ски с децата си. Това показва, че е имало подобни практики. Учителите няма да могат да виждат ккаво е заболяването на детето, тъй като нямат достъп до подобен вид данни, освен ако не става дума за заразно заболяване“, допълни Брънзалов.
Според него няма да бъде лошо е-бележките да се обвържат и с информацията за рецептите, отпускани на пациента.
„Част от родителите смятат, че могат да лекуват детето сами и да извинят отсъствието му, но искам да им напомня, че при температура, която е само леко повишена, това може да бъде не просто лека настинка, а симптом на хепатит А или на друго вирусно заболяване“, допълни той.

Според него родителите нямат основание да се безпокоят за евентуално закъсняло издаване на бележките, защото ако личният лекар отсъства, той винаги посочва заместник, който може да издаде документа“.

В последните дни десетки родители изразиха тревога в социалните мрежи за начина, по който е-бележките ще бъдат издавани. Част от тях настояват да не се издават и въпросните бележки за детска градина, защото това означава да водят детето при личния лекар, където чакат хора с други заболявания, и то може да се зарази.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така не съм се смял имало предложение понеже по селата нямало лекари, джипитата да лекували с, видеовръзка на бабичката щяла, да, асистира пощаджийката, баси мааа.. та