Къде е блокадата? Петолъчката, Хемус, Варна-Бургас, Сливен-Ямбол, Драгоман-Калотина...На 40 места

Министър Цоков моли да се пропускат училищните автобуси
Обновена: 18 сеп 2023 09:22 | 18 сеп 2023 08:20, Петър Бойчев
554
Къде е блокадата? Петолъчката, Хемус, Варна-Бургас, Сливен-Ямбол, Драгоман-Калотина...На 40 места
СНИМКА БГНЕС

Общонационалният земеделски протест, който започва днес в 10 часа, ще блокира много ключови точки в страната.
Сред тях са Петолъчката, кръговото на Ахелой, пътят Варна-Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол, Кресна, пътят Драгоман - ГКПП Калотина, началото на магистрала “Хемус” в посока Варна-София.Точно в 10.00 ч. ще започне блокада с тежка земеделска техника на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна, предаде БНР.

Инициативният комитет от 24 земеделски организации постави редица искания. Основното е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване контрола на произхода и безопасността при внос на селскостопански продукти. Сред исканията е изплащане до 30 септември на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

Ще помоля протестиращите да пропускат безпрепятствено училищните автобуси, обяви по бТВ министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор. В протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци. Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреждават от инициативния комитет.

Протестиращите излязоха с извинение към гражданите и предупреждения да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, предаде БТА.

Готови сме да подновим диалога във всеки момент, каза на брифинг в Министерски съвет вчера премиерът акад. Николай Денков. Той каза, че единствената инструкция, която е дал на министъра на вътрешните работи, е да осигури законно преминаване на целия протест. Ако някой се опита да наруши закона, съответно той ще бъде санкциониран. Ако протестът е съгласно законовите норми, няма да има проблем за участващите в него, коментира премиерът.

В края на изявлението си Николай Денков подчерта, че уважава всички, „които произвеждат нашата храна“. Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от моите думи, аз съм готов да се извиня. Но има други, на които не виждам за какво да се извинявам, каза Денков. Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. И голяма част от тези хора в момента са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам, подчерта премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
426
4
 
11
 
! Отговори
Инж. Андреев преди 8 месеца
Нека блокират. Много са нагли. Нека ни предложат по-добра продукция, на по-ниска цена. Как така нещо, което го влачат от 1000 километра, от страна извън ЕС, изобщо им е конкуренция :D Нещо не схващам логиката...
425
6
 
8
 
! Отговори
Оставка преди 8 месеца
На Украинското Правителство! Дето се съгласева по телефона със Зеленски! Тук не е Украйна!!
424
2
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
До 442: драги ***, кажи защо гръцките зеленчуци са по евтини! Кажи защо турските са по евтини! Кажи защо полските картофи са по евтини! Кажи защо украинското зърно е по евтино! Турция и Украйна нямат евросубсидии, за всичките има разход за транспорт, за някои има мита, за Турция и Украйна има и ДДС при внос и пак идва по евтино! Как става това? С алчност! Нали разликата в цената се компенсира от помощите, защо цената на българския тогава не е като на турския или украинския бе комунист?
423
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хи хи . Много платени тролчета , много активни и повечето с интелекта на простоКиро. И като него лъжат .Това е добре, значи хората са на протеста.
422
8
 
7
 
! Отговори
Долу преди 8 месеца
Украинското Правителство!! Дето е синхронизирано с желанията на Зеленски не на НАРОДА!
421
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мдаа,поляците се оказаха най-големите путинисти ми рубладжии според жълтопаважната грантаджийска гад.
420
6
 
7
 
! Отговори
До 444 преди 8 месеца
Ти си долен американски бот! Това си ти антибългарин!
419
4
 
6
 
! Отговори
Кравари преди 8 месеца
Пишете се фейк коментари, хората са по уриците!!
418
8
 
10
 
! Отговори
До Денко преди 8 месеца
НИЕ сме народа, а не увълчилите се зърнари.
417
3
 
4
 
! Отговори
Сериозно преди 8 месеца
Протести трябва да има, обаче в друга посока. Гръцките фермери получават четири пъти по-висока субсидия, а земята им е равномерно разпределена. Тук оная кривоустата Меглена Кунева продаде земеделието, а твърде малкото субсидии реално ги лапат 200-300 бандити арендатори, които са политици или с роднини политици. Оттам пипнете, искайте държавата да компенсира реалните разходи за малките стопанства, както е в съседните държави и тогава няма да има значение патагонско или украинско зърно се внася
416
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е пълно безобразие, да пречиш на другите хора, все едно ти си най-важен, а другите са нищо. Какво е това възпитание на тези хора. Все едно не са получавали субсидии от еврофондовете. Ами това е наглост и безпардонност, граничеща с престъпление.
415
7
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 8 месеца
Тука като фермерите протестират има още по големи блокади! С трактори и машини! Но никой не ги нарича терористи иначе е АУТ!
414
0
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш преди 8 месеца
В магазините има ДВА продукта! Торби за бок луук и боклу укк за торбите! Който разбрал, разбрал!
413
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Да утре хората ще са пред министерски съвет." - чакаме да ги видим тия 1милион пред парламента
412
3
 
8
 
! Отговори
Денков преди 8 месеца
Говорил със Зеленски преди да вземе решение!! Даже Министъра на Земеделието в България не бяха уведомили за решението на Зеленски!!
411
3
 
6
 
! Отговори
Ами истината преди 8 месеца
излиза винаги наяве, а тя е, че трактористи и комбайнери са пRosти хора и затова лесно се контролират и манипулират ! От простотия ще "внесат" в банковите сметки на началниците си нови милиони без конкуренция !
410
4
 
5
 
! Отговори
А преди 8 месеца
Това вече са терористически действия! Да се блокира държавата с искания, къде е полицията и войската да разчистят!
409
5
 
4
 
! Отговори
Оставка бе преди 8 месеца
Предателски плъх!
408
3
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
Земеделците субсидирани като за последно, циврят за още пари! А забрана за внос на краставици и домати от Гърция не искате ли? Там какво? Половината Гърция е камък и острови и пак произвеждат по евтино от нашите, а уж спазват същите правила и са с по високи заплати там! А Турция защо там при положение, че половин Анадола е пустиня, защо там зеленчуците са по евтини? А картофи от Полша? Там да не са с по ниско заплати, че е по евтино производство? Не е проблема във вноса, а в алчният земеделец!
407
7
 
6
 
! Отговори
Денко преди 8 месеца
Да обиждаш народа като го нарече Тирорист! Ще ти струва главата!!