Къде е блокадата? Петолъчката, Хемус, Варна-Бургас, Сливен-Ямбол, Драгоман-Калотина...На 40 места

Министър Цоков моли да се пропускат училищните автобуси
Обновена: 18 сеп 2023 09:22 | 18 сеп 2023 08:20, Петър Бойчев
554
Къде е блокадата? Петолъчката, Хемус, Варна-Бургас, Сливен-Ямбол, Драгоман-Калотина...На 40 места
СНИМКА БГНЕС

Общонационалният земеделски протест, който започва днес в 10 часа, ще блокира много ключови точки в страната.
Сред тях са Петолъчката, кръговото на Ахелой, пътят Варна-Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол, Кресна, пътят Драгоман - ГКПП Калотина, началото на магистрала “Хемус” в посока Варна-София.Точно в 10.00 ч. ще започне блокада с тежка земеделска техника на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна, предаде БНР.

Инициативният комитет от 24 земеделски организации постави редица искания. Основното е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване контрола на произхода и безопасността при внос на селскостопански продукти. Сред исканията е изплащане до 30 септември на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

Ще помоля протестиращите да пропускат безпрепятствено училищните автобуси, обяви по бТВ министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор. В протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци. Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреждават от инициативния комитет.

Протестиращите излязоха с извинение към гражданите и предупреждения да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, предаде БТА.

Готови сме да подновим диалога във всеки момент, каза на брифинг в Министерски съвет вчера премиерът акад. Николай Денков. Той каза, че единствената инструкция, която е дал на министъра на вътрешните работи, е да осигури законно преминаване на целия протест. Ако някой се опита да наруши закона, съответно той ще бъде санкциониран. Ако протестът е съгласно законовите норми, няма да има проблем за участващите в него, коментира премиерът.

В края на изявлението си Николай Денков подчерта, че уважава всички, „които произвеждат нашата храна“. Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от моите думи, аз съм готов да се извиня. Но има други, на които не виждам за какво да се извинявам, каза Денков. Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. И голяма част от тези хора в момента са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам, подчерта премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
406
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оставкаа! На Американският Кабинет! Начело с Изпълнителен Директор на Посолството Денков!
405
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бате Боби организира хунтата си.
404
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без квалификации - чисто лингвистично - зърнари се римува с **йнари. Особено тези дето гарантират хляб с трето качество за народа (купете най-евтиния хляб в Гърция само за сравнение). Държавата може и трябва да ги потрича данъчно, че да се осъзнаят. Че да останат само истинските фермери, плява никому не е нужна! Имаше скоро интервю с един Илчовски - милионер на 20 и какво ли не ама пак си има вид като Буци и другите т.нар. борци
403
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само малко Сухи факти.Най-големите 7 производители на олио отчитат 295% (!!!, ДВЕСТА ДЕВЕТДЕСЕТ И ПЕТ ПРОЦЕНТА) ръст на печалбата през 2022 г. спрямо 2021 г. От 120 милиона лева на 475 милиона лева.Вчера шефчето на НАП каза, че имало свръхпечалби в земедерието - нараснали били с 25% (ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ПРОЦЕНТА). Тя инфлацията беше по-висока. Алчни зърнари, разбира се.7 фирми с 295%, а отсреща 70 000 алчни земеделски производители с 25%.Мъни, мъни, мъни
402
4
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 8 месеца
Ей 389-ти бушмен, ти изобщо знаш ли къде е Испания, че говориш за прасета ? Хапвал ли си ХАМОН за да знаеш, че е от прасета и колко вида има, ако хранеха испанците прасетата си със заразено зърно нали и хамонът би следвало да е опасно заразен бе ***, нали тогава испанците биха сами си фалирали производството на хамон, те да не са sмотаняци като теб и да търпят нередности ? Вече в Испания има брашно в магазините евтино с етикет, че е от украинска пшеница и се купува ! БокLYk червен !
401
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДОЛУ ОЛИГАРХИЯТА И МОНОПОЛА НА ЗЪРНЕНАТА МАФИЯ.Ако протеста успее Олиото ще бъде 10 лв. литър ! Често на ку хите овци !
400
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Я да видим кой протестира:Октопода - на руските ***-аджии от Варна.На Пещерняците подразделението за земеделието и то на протеста.Тези, дето изнасяха "генерични" лекарства за Русия и после купиха 130 хиляди декара земя.Изобщо все едни хубави хора!
399
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пуснете децата да отидат на училище бе, мутри оядени и про сти крадливи !!!
398
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нормално е при пазарна икономика, всеки гражданин да има правото да избере по-евтиния хляб. Откъде накъде някакви селски мутро милиардери, прибрали за 15 години милиарди субсидии, ще ми налагат техните цени.
397
6
 
5
 
! Отговори
Българи терористи преди 8 месеца
Оставкаа бе!
396
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както винаги СТАВА въпрос ЗА Пари , Много Пари ! Субсидиите трябва да се разпределят и за други земеделски сектори ,. Но " Зърнопроизводителите " искат милионите само за себе си , а ние ще ядем скъпи турски домати !
395
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бенчовците от ЦК на БКП/ГЕРБ впрегнаха активно зърнената мафия да клати държавата! Заданието прието! как говорила товарищ Митрофанова: мы победим! Само не разбирам защо се ъпдейтнаха. Уж за зърното плачеха, а сега за всички украински храни. Огромна част от сладкарските изделия идват точно от там. Какво го бърка Бенчо с Бентлито шоколадовите бонбони?! Май зора е съвсем другаде. Нищо им няма на зърнената мафия, в момента тече политическо мероприятие.
394
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако е вярно това, което Ганев каза, а именно че само 3% от пшеницата у нас е внос от Украйна,а ние сме сериозен износител,значи протестът е за евентуално спиране на достъп на зърното до европейския пазар и надежди за качване на цена. И много по вероятното-събаряне или смяна на правителството.
393
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Време е това келяво правителство да пада и Бойко Борисов да отива в затворра до живот !!!!
392
5
 
6
 
! Отговори
Българин Терорист преди 8 месеца
Братя терористи утре пред Министерския Съвет!
391
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Земеделската мафия се развихри, при това стабилно.....глад за субсидии и спекула преди зиматаИскат отново да ни направят олиото 7 лв....ска пани мутри
390
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ти да видиш! Милионерите изкарали ратаите си на протест. Най-смешният протест от 34 години.
389
1
 
2
 
! Отговори
до 400 преди 8 месеца
И сега последно Тиквата част от Сглобката ли е или е против нея ?
388
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путинисти и герберасти, маскирани като производители. Смех. Напишете, че това е Зърнарската мафия, която 15 години получава милиарди Евросубсидии, половината от които връщка в Чекмеджето на Про стия под формата на пачки и кюлчета.
387
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Таварищ Мутрафонова ще посети блокадата да изрази соридарност със зърнарите.