Не повече от 10-15% е българската земеделска продукция

Проблемът е в цялостната липса на стратегия, смятат производители
19 сеп 2023 10:40, Анисия Иванова
32

Протестиращите земеделци дадоха срок на общината до 15 часа днес, за да бъдат изпълнени исканията им, в противен случай заплашиха да блокират центъра на София с тежка техника.

"Искам да обясня, че това е общо решение на целия земеделски сектор, не е спонтанно. Заедно с животновъдите преди десетина дни обявихме стачна готовност, след това колегите от сектор "Зърнопроизводство" също. Целият сектор изригна. То не е плод на някакви финансови искания, грубо се представят нещата, става въпрос за 30-годишен период, в който има натрупани сериозни проблеми в управлението на земеделския бизнес в държавата", коментира председателят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото "България сутрин".

Още по темата

"В момента върха на тази пирамида започва да се клати и да се разрушава. Видяха се сериозните недостатъци на управлението на нашето земеделие от този 30-годишен период, в резултат на което сектори като плодове и зеленчуци, животновъдство, бяха почти унищожени заради липсите на политики и стратегии. Няма държава, която да не защитава родното производство, защото това е независимост. Освен качеството на храната, която е изключително важна, знаем истината за това какво се консумира, много умело се прикрива, ако не защитим родното си производство, оттук нататък ще бъде тотално зависими от всякакви външни вмешателства", каза още Цеков.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Обединен български пчеларски съюз Михаил Михайлов заяви, че пчелният мед, като основен хранителен и лекарствен продукт, се възпрепятства поради това, че има нерегламентиран безмитен внос от Украйна, Китай и от други страни. "Подкрепяме протестите на зърнопроизводители поради това, че ние сме в същата ситуация. Имаме проблеми с реализацията на меда, затова искаме подпомагане от държавата. Изключително голям труд полагаме като пчелари, води се практическото пчеларство, всичко е ръчен труд. По самото отглеждане на пчелите, опазване на тяхното здраве, подхранване, грижи за пчелите, всичко това включва труда на десетки хиляди пчелари с тях и техните семейства. За тази година сме отправили искане до Министерството на земеделието и храните за подпомагане по държавната схема, нямаме отговор вече 2 месеца, имаме и други искания. Администрацията в Дирекция "Животновъдство" е много ограничена като административен капацитет, а пчеларството е свързващо звено между земеделие и животновъдство", посочи той.

По думите на Цветан Цеков прогнозите отпреди 15 години са се случили. "След милиарди левове, излети в земеделието, към днешна дата ситуацията е същата и даже по-зле. Няма точният механизъм, по който може да се измери. Не повече от 10-15% е реално българската продукция по наши проучвания. Производството намалява, корени се в основата на това, че в тези уязвими сектори, за да могат да функционират, трябва да работят по определени механизми. Не случайно производството на храни бива подпомагано", обясни той.

Според него проблемът е в цялостната липса на стратегия. "Не можем да говорим за липса на ненамеса на държавата. Държавата трябва да се намесва и то адекватно, да защитава този тип производства, да създаде политики, за да може да се произвежда. Така като ме гледате приличам ли ви на терорист? Занимавам се със земеделие повече от 20 години, децата ми ме определят като един работещ човек. Ако тези хора не могат да видят какво се случва, значи те нямат място там, нямат правилните управленски качества", каза още Цветанов.

Той добави, че позициите на страната ни в Европа са се разбили. "Протестът е безсрочен, ние сме мирни граждани, всички излизаме, за да покажем, че има нещо сбъркано, трябва да бъде променен фундамента. Тези хора, които управляват държавата, да разберат, че утре няма да ги има, ще дойдат други, всичко това да бъде плод на субективизъм, трябва да се промени политиката, да вкараме експертиза с анализи, ако това нещо не се случи, ще загубим плодовете и зеленчуците, животновъдството, хранителния си суверенитет", категоричен е Цветанов.


32
Още от Темида
ВАС дава на Конституционния съд лимитите на болниците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Повече укрофураж преди 4 дни
По-малко пенсионери мрънкащи за наща държава! ЕТО ВИ ИСТИНАТА ЗА В БЪДЕЩЕ!!!
27
0
 
1
 
! Отговори
Лъжат!!! преди 4 дни
България има предостатъчно зърно за да ни храни!!!ВЪПРОСА Е КЪДЕ СЕ ИЗНАСЯ И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ЯДЕМ УКРАИНСКИЯ ФУРАЖ,КОЙТО НИКОЙ ДРУГ НЕ ИСКА????АЗ НЕ ВИ ВЯРВАМ И ЩЕ ДОКАЖА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД КАКВО ЯДЕ ИМА НЕЗАВИСИМИ ЛАБОРАТОРИИ И ЩЕ РАЗХВЪРЛЯМ МЪРШИТЕ ОТ БАБХ!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
= преди 5 дни
Тези далавераджии ни били хранили. Хайде бе. Те произвеждат зърно и то фуражно и го продават,главно в чужбина.Месото, плодовете и зеленчуците са 90 % внос. Млякото и млечните продукти са основно от вносно сухо мляко и всевъзможни заместители.Сиренето и кашкавал са алхимия и нямат нищо общо с стандарта.колбасите са почти та 100% куча радост също менте.А ние плащаме с истински пари
25
0
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 дни
Явно Австрия е права за нашия ШЕНГЕН---КОРУЦИЯТА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКРАТИ И ПАРИТЕ ОТ ЕС ДА СЕ ПОЛЗВАТ ЕФЕКТИВНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО!
24
1
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 дни
100--ЧЕНГЕСАРСКИ СЕМЕЙСТВА СИ ДЕЛЯТ ЕВРО ПАРИТЕ ОТ СУБСИДИИТЕ НА ЕС---НУЖЕН Е НОВ ЗАКОН ЗА ТПС И ПРИЛОЖЕНИЕТО МУ!ИНАЧЕ---ЗЕМЕДЕЛСКИЯ ЗЪРНАРСКИ РЕКЕТ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДО БЕЗКРАЙ!!!
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
За всяко плюене по протеста на фермерите: по 5 стотинки на платения драскач! Затова трябва да се бълват поне по 100 коментара под всяка статия - всеки коментар да е с гнусни обиди срещу протестиращите. При тия 5 стотинки, надницата на платените драскачи трудно се изкарва и затова толкова се "трудят". И платените драскачи са хора - трябва да се яде. Да бъдем толерантни и да им влезем в положение . Заработват хората
22
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 5 дни
Бате Бойко си клати наред, а матриала...
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да произвеждат и да продават, кой им пречи, ама всички свикнаха да разчитата на субсидии а не на прозиводство, те и затова мрънкат, само субсидии и помощи. И в момента трябва да се конкурурат с цял свят, та тук е парадокса хем искат европейски субсидии хем искат затворени граници че те да решават за цените. Не им харесва глобализацията.
20
5
 
9
 
! Отговори
Ми да преди 5 дни
Те трактористите ни са силно интелигентни, умни и мн конспиративни. Преди да станат трактористи са учили и завършили висшето милиционерско училище във Волгоград, направление разузнаване, специалност тероризъм.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 18. На мене са ми любими опорките с майбасите. Щом фермерите са около 90 000, направо ми се замайва акъла що за количество майбаси се движат по пътищата на родинатасамо аз не мога да ги видя, явно ***, ша търся
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Любими са ми опорките за трактористи - руски агенти!!! При 90 000 фермери в България, при средно 4 - членно семейство на фермер, агентите станаха 360 000... Ако и работниците са в играта, то при 5 работника средно в едно стопанство, агентите станаха 1 800 000 !!! Евалата на Путин! Егати агентурната мрежа! За завист си е!
17
1
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 дни
ДНЕС БЪЛГАРИЯ ПРОИЗВЕЖДА 40 ПРОЦЕНТА ОТ ОБЕМА ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯ ПРОИЗВЕДЕНА ПРЕЗ 1989 ГОД!!!!!!!!!!!!
16
2
 
8
 
! Отговори
Атос преди 5 дни
До666:Субсидиите са главно за зърнопроизводителите И ги прибират около 100 фамилии.Затова няма за зеленчуко-производството и овощарството и ядем безвкусната продукция на РСМ Турция,Полша,Гърция и тн.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Платения хейт и обиди към земеделците ми идват в повече. Явно много ресурс е вкаран, за да ги орезилят хората. Колко ли се плаща на платения драскач, за да се плюе по животновъди, пчелари, овощари, зърнопроизводители и зеленчукопроизводители ? То опорки за майбаси, за субсидии ще каже човек, че 90 000 фермери в България имат майбаси Денков да се засрами и извини !
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Даже със субсидиите за производство на селскостопански продукти не могат да устоят на вноса на селскостопанска продукция щом говорят за такъв нисък % на производство заради ниските цени на вносните продукти,които са еднакви по вид и не толкова различни по тип като разнообразен асортимент от един вид,което показва,че продукцията им не е защитена от държавата по никакъв начин от сделките за износ-внос на нашия пазар,който се осъществяват за начало подбиват с ниски цени,а след туй с % се увеличават
13
14
 
2
 
! Отговори
Атос преди 5 дни
Зад този протест стоят комунистите русофилите и руското посолство.Псланичката отдавна трябваше да бъде изгонена но няма воля за това.Срещу тези се действа с демократични методи,а те когато са на власт убиват и пращат в лагери.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Земеделието има спешна нужда от забрана на вноса на храни от страни извън Европейския съюз. В Европа има изисквания към производителите. В Украйна, Турция, Македония, Молдова и т.н. изисквания няма. Не искам да давам пари за лекарства заради болести, причинени от вносни съмнителни стоки. В Полша, Румъния, Словакия и Унгария забраниха отново украинския внос - за втори път. А ние ? Какво прави за нас Денков и правителството ? Ми , нищо - типично за нашите политици
11
4
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 дни
КОМУНИСТИТЕ СА ТАМ --- КЪДЕТО ДАВАТ ПАРИ....ТЕ НЕ СА РАБОТНИЦИ, А САМО. ПОТРЕБИТЕЛИ---НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ПОЛУЧАВАТ СУБСИДИИ ОТ ЕС КОГАТО И ЗЕМЯТА ИМ НЕ Е ТЯХНА!
10
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
Комунистите ше да са винивни... че измряха и ги няма вече да хранят умните и красивите евролиберали.
9
3
 
10
 
! Отговори
Без субсидии преди 5 дни
Да се спрат всички субсидии към всички и във всички държави. Заще са необходими? Всеки продукт си има себестойност и след това трябва да е отразено в цената.Как преди 30 години, не е имало помощи, може и сега. Всички субсидии идват от джоба на обикновения гражданин, но след това стигат само до определен брой групировки.