БАБХ: Украинските стоки са безопасни, няма тежки метали

Д-р Татяна Николова обясни как точно ще бъдат проверявани храните
20 сеп 2023 17:15, Анисия Иванова
159

Вносът на украинско зърно отново е разрешен. Засилено ще се следи за радиоактивност и наличие на тежки метали в зърното.

Д-р Татяна Николова, която е директор на дирекция в БАБХ, каза в студиото на "България сутрин", че от понеделник са били разпоредени допълнителни проверки на храните, които са с произход Украйна.

"На зърното се извършва фитосанитарен контрол, вземат се проби за лабораторен анализ, които показват качествените характеристики на зърното, наличие на складови вредители. Ще извършваме официален контрол на всякакви храни и фуражи от растителен и животински произход от Украйна. Проверка на всички документи, с които пристига храната от Украйна. Физическа проверка за идентичност и съответствие на документите. Ще бъдат взимани проби за лабораторен анализ", обясни тя.

От думите на госта стана ясно, че зърното пристига у нас с фитосанитарен документ - сертификат, който гарантира неговия произход. Храните са придружени и с анализни сертификати, гаранции за качество и безопасност.

Николова посочи, че от октомври миналата година до май месец тази година е извършван такъв контрол на влизащите стоки от Украйна. Взети са 575 проби, като в нито една от тях не са установени тежки метали, остатъци от пестициди и радиоактивност. Храните са пристигали с редовни документи за произход, подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Лабораторните изследвания изискват около седмица време за излизане на резултатите, като в това време пратките няма да бъдат поставяни под забрана. Ако се установи обаче храна, при която има несъответствия, ще може да се докаже коя е пратката и тя да бъде проследена.

"Гръцките колеги пускат пратките за свободно обращение на територията на общността и носят отговорност, извършвайки основния контрол на храни с произход от трета страна", поясни д-р Татяна Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До25.Как светят слабо или силно като крушка твоите приятели?Тоест целите ли светят хаха.
28
3
 
15
 
! Отговори
88888 преди 8 месеца
Лъжци!!!!! ...
27
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
тежки метали имаше на фестивала в челопеч, само че тая година ще се размине. не на тежките метали! пущайте преслава
26
2
 
21
 
! Отговори
Ехоо преди 8 месеца
Взети са 575 проби за цяла година , а на ден минават по Дунав мост около 500-тин,които никой не проверява!Контрол!Лъжци!
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз няма да го ям. Освен ако не ме излъжат за произхода му.
24
6
 
4
 
! Отговори
Гадното джудже Зе преди 8 месеца
Гарантирано украинското жито е супер за ядене.Има много полезни вещества вътре и ще станете по красиви и умни.Вижте нашите украинки как цял живот само украинско зърно ядат и какви стройни и хубави газели са станали.Така че доказателствата че е хубаво виждате сами с очите си.
23
2
 
16
 
! Отговори
Майка Русия преди 8 месеца
Приятели ядоха хляб от Украинското зърно! Сега светят нощем!
22
3
 
23
 
! Отговори
Сандокан преди 8 месеца
Толкова е "редовна" пшеницата на хохлите, че от 4 000 000 000 тонакупена пшеница за 2022 година от Испания, нито един килограм не епуснат за консумация на хората, а цялото количество е преработеноза фураж на селскостопанските им животни в страната !
21
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Питам, защо след като са безопасни в Европа всички храни,метали и дървен материал се изследват и до като не им излезе пробата отрицателна , камионите стоят и не ги разтоварват ? Как само мазно се лъже от тези държавни инспекции. Същата работа е било и с радиацията от Чернообил...
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Я го изследват, я не това зърно. Колко му е да напишеш сертификата, като никой не го проверява тоя БАБХ. Лъжат!
19
1
 
19
 
! Отговори
Росен преди 8 месеца
Като го забраниха казваха колко е некачествено, са го разрешиха и стана хубаво :)
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Храните са придружени с анализни сертификати, гаранции за качество и безопасност. Тези анализни сертификати, гаранции за качество и безопасност са продукт на най-корумпираната администрация в Европа и в света.
17
1
 
19
 
! Отговори
Един с Една преди 8 месеца
Е нема страшно.....онкологични заболявания, и разни други ми ти такив незначителни неща, алергии сред децата и тн...колко да е страшно
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Една хартийка никога не е гарантирала нищо. Особено след като се знае от кого е написана и как са се договаряли нещата и кой пълни джебовете.
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо лъжете и кого си мислите, че лъжете?!?!?! Бог ще ви съди!!!
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
сигурно...
13
1
 
21
 
! Отговори
Яж си го ти преди 8 месеца
Аз пък смятам да ям българско зърно - нямаме ли такова?
12
0
 
21
 
! Отговори
Колко и специалиста преди 8 месеца
да изтипосате в студиото - все тая. Крайния потребител няма как да провери, но когато провери някак си обикновено опровергава мнението на експертите.
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Клоуни! Нвмало нищо страшно, аха. Ш1баняци американски!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лабораториите могат ли да изследват толкова зърно? То няма да остане мегдан да изследват българското. Или за пари ше смогнат със всичкото на теория?