Две лекарства против Алцхаймер са одобрени в САЩ

100 000 българи страдат от деменция
21 сеп 2023 18:51, Петър Бойчев
10
Две лекарства против Алцхаймер са одобрени в САЩ
Снимка БНР

Около 100 хиляди българи имат деменция – данните са от проучване, направено преди 11 години, а най-много от тези хора страдат от болестта на Алцхаймер. Смята се, че още толкова са в най-ранната фаза на заболяването, при която няма симптоми. Основен рисков фактор е възрастта, затова се очаква увеличаване на броя на хората с деменция поради застаряването на населението у нас.

Добрата новина е, че има напредък в диагностиката при ранния стадий, както и разработено лекарство, което спира натрупването на лоши белтъци в човешкия мозък – ключови за развитието на болестта, каза за БНР д-р Шима Мехрабиан, специалист в Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в университетската болница "Александровска".

Има разработки, които дават надежда – лекарство, което работи срещу натрупването на един от лошите белтъци - ключов за развитието на Алцхаймер. Първият такъв медикамент е бил одобрен миналата година от Американската агенция по храните и лекарствата, но не и от Европейската агенция по лекарствата. В началото на тази година е одобрен втори медикамент с подобно действие, отново в САЩ.  

В Александровска болница е създаден първият център за диагностика и лечение на дементни заболявания. Според доц. Мехрабиан имаме една от силните невропсихологични школи, в която са адаптирани голям набор от тестовете за диагностика на Алцхаймер. Изследването се прави по европейски стандарт и изисква гръбначно-мозъчна пункция – процедура, болезнена за пациента. Следващата стъпка е да се правят биомаркери от кръвна проба, но това все още е в сферата на научните разработки.

Първите признаци на болестта като забравяне, промени в емоциите, затруднения в ежедневните дейности обикновено се забелязват от близките на човек, разказа Зорница Карагьозова от гражданското сдружение "Алцхаймер". Тя е представител на България в новосъздадената група на непрофесионалните болногледачи на хора с деменция към "Алцхаймер" - Европа. От там започват трудности за цялото семейство.

Като превенция срещу болестта лекарите препоръчват активно използване на мозъка, след като човек навърши 40-50 години. 21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер.


10
Още по темата: лекарствоалцхаймерСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То едното май е китайско.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"натрупването на лоши белтъци" -друго си е доктор Шима като ти обясни - лоши зли белтъци ще ги лекувкаме с добри добри хапове - другия експерт-доктор в екипа е Дора Изследователката, нали?
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама и двете само ужким-облекчават симптомите, и то за кратко, нали
7
1
 
0
 
! Отговори
Бай Дэн преди 2 месеца
за Пари е - Не Работят! Да Живее Кралицата, Момчета!!
6
3
 
3
 
! Отговори
Отличник преди 2 месеца
Като човек който се занимава с Алцхаймер, гледам малко с насмешка на статията. Малко известен на не-медиците факт е, че все още нямаме сигурен начин за диагностициране на Алцхаймер приживе - което прави разработването на ефективно лекарство слабо вероятно за момента...
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудя се как още не е цъфнал някой конспиратор да ни разправя как ще ни чипират с тези лекарства, или ще редуцират населението? Интересното е, че по време на ковид, конспираторите така и не можаха да решат, в крайна сметка кое точно от двете ще правят, но иначе знаеха че "ставало нещо"... ХАХАХАХ
4
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън : преди 2 месеца
Чудесна новина! Браво,испанци и да живеЙ кралицата! Отивам да си полегна...
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Белким помогнат на Байдън.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ги пробват върху бай пън, ако имат и минимален ефект да дадат Нобел за медицина на създателите на лекарствата.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А дано, ама надали