Тревожна статистика : България първа по брой на абортите в Европа

Едва 3% от българките приемат противозачатъчни
28 сеп 2023 07:10, Анисия Иванова
276
Тревожна статистика : България първа по брой на абортите в Европа
Снимка: Bulgaria ON AIR

Едва 3% от българките приемат хормонална контрацепция. За сравнение тези цифри са в порядъка на около 30 процента в развитите страни. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ акушер-гинекологът д-р Радко Тоцев.

"Моето обяснение като лекар е, че битува сред българката едно мнение, че хормоналната контрацепция, като медикамент, ще я направи по-пълна и ще създаде окосмение. При нея има едно отричане на дълготрайното ѝ приемане, лечение и ползата му", сподели гостът.

Новите противозачатъчни лекарства са много по-пречистени и са по-ниско дозирани, следователно не водят до такива странични реакции, каза д-р Тоцев.

Според него е необходимо обществото да обърне внимание на факта, че този тип медикаменти не се използват само за предотвратяване на бременност, но и за различни медицински проблеми като болезнен цикъл, по-обилна менструация, ендометриоза и други.

Д-р Тоцев открои и тревожна статистика за абортите в България.

"България е на 1-во място сред европейските държави по брой на абортите. Официално всяка трета бременност завършва с аборт, а моето мнение е, че това са само официални статистики, които са минали през болнични регистри, а неофициално може би има още два пъти по толкова, които просто не са описани“, посочи експертът и определи тенденцията като изключително тревожна.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: абортибебетаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До100. Източна Германия не е Германия . А нещо като България , та и по лошо
97
6
 
12
 
! Отговори
Живял в Германия преди 8 месеца
Не е патриархат какъвто е в мюсюлманския свят, но в Германия жената на работното място се взима много насериозно. Мнението й не тежи, колкото мъжкото. Това са си традиции. Тук не е така. Дори на една позиция, ако жената е по-отракана, свива сармите на колегата и той слуша. Това в Германия го няма. Да не говорим, че българския мъж е по-нисък от тревата вкъщи и избива комплексите навън. Дефакто, извън помашшки и някои турски семейства консервативни, в България жената решава. За всичко, раждане и т
96
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още една платена реклама на химия. В България се правят аборти не защото хората са злодеи, а защото такива шанаджии като търговецът на химия по-горе оставиха хората без пари.
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
139 е с най точния коментар. Така е от 80 години в България .
94
9
 
11
 
! Отговори
В публикуваните цени преди 8 месеца
На НЗОК едно раждане по здравна каса е над 1500лв, без усложнения, а престоят на здраво новородено е над 600лв. Излиза за раждане на дете родителите трябва да имат над 2100лв. Каква раждаемост при тези цени. Публикувани са в ДВ около 05.09.
93
3
 
12
 
! Отговори
един преди 8 месеца
Патриархатът няма място в нашето съвремие! Ако някой мъж си въобразява какъв господар ще е, мноооого се заблуждава! Там само старият командува и нямаш право да гъкнеш, а жените пък изобщо не са смятани за каквото и да е и са третирани като дооообитък, масово са гледали да ги пробутат на някой богаташ ако са хубави, знам от възрастни роднини какъв ад е било за повечето хора!
92
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има една стара народна приказка...,,дай на гладния да яде, а не го питай къде ще се*ре"...Първото нещо е да се осигури среда на развитие.Визия за утрешния ден....Не може да научаваш по новините, че Еди коя си фирма от ,,Пътни строежи " задигнала 68 милиона лева и офейкала.И прокуратурата и ДАНС, и Президент и министър Председател да вдигат рамене.И да казват , че нищо не могат да направят...Камо ли за тебе нещо да направят.Или да те защитят от грабеж.
91
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Имам много познати в Германия и не казват, че там рано се задомявали и че е патриархат. Има ги всякакви, като цяло нямало раждаемост или поне не такава, каквато посочвате. По официалната статистика е доста ниска раждаемостта там. А що се отнася дали да е патриархат и жените да си стоят в къщи, мисля, че не правилно да се налагат стереотипи. Редно е те да изберат и ще има достатъчно такива, дето ще си стоят да гледат деца, а други ще имат по едно дете напр. и ще работят.Другото е диктат.
90
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде е онзи с панталоните? Защо не припознава децата си? Защо не се жени? -----///------ Леле, каква проста к-ва! Тя си отваряла краката без брак и сега и наглее!
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво очаквате от тоя народ.Чудеса ли?...Е , стига с чудесата.Само на чудеса ли да се надяваме...Казват , че най много герои има в държави , където липсват управници...За туй България е пример за геройства.Ние сме бъкани с национални герои А нашите управници се тупат , че те са го заслужили.Ами точно те са причината , да.
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е с визия за следващата година .И това не е сигурно.България не може да ти каже следващата година към дъното ли отиваме или на горе.Никой ти не дава гаранция , че до есента няма да има пак криза.Какво очаквате от тоя народ.Чудеса ли?...Е , стига с чудесата.Само на чудеса ли да се надяваме...Казват , че най много герои има в държави , където липсват управници...
87
7
 
4
 
! Отговори
Румен преди 8 месеца
До121. Зависи кой Запад . Обикновено са развитите страна ,Швейцария, Германия, Франция . При тях е патриархат. Жените нямат намерение да се изучават и да правят кариери/ донякъде завеси и от родителите им , че не отпускат фин. средства/ , а гледат да се задомят рано. Особенно в Германия до 22 г. има две три деца. Съвсем в другия край е Дания възможно е и Швеция , Норвегия. Там се стимулира раждането без брак и жената с всички деца е на соц. Грижи от държавата /общината/.
86
5
 
8
 
! Отговори
до 124 преди 8 месеца
Интелектуалец работещ беден няма. В ниската прослойка 101% са бачкатори със стряскаща функционална неграмотност.
85
0
 
1
 
! Отговори
Копейчо преди 8 месеца
До ефрожендар- Така е, тези искат да присвоят монопола върху цветните ценности, но ние с Цомчо няма да им се дадем!
84
3
 
5
 
! Отговори
пришълецът преди 8 месеца
Човешките жертвоприношения е неотменима част от битието ви:)))
83
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да обясним за на запад. На запад човек иска да има кариера, адекватен доход и тогава има и деца. Нещо като програмистите у нас- изгради кариера, имат семеен доход поне 20к месечно и решат да имат детенце, а са около 30те вече. И това са дечицата, жънещи медали по олимпиадите.
82
1
 
10
 
! Отговори
КуКлус преди 8 месеца
Това новина ли е ? Не свикнахте ли с подобни нормални и напълно логични неща за България ? .....ставате банални ! Новина ще е "България е предпоследна по доходи и стандарт на живор в Европа " ! ....това вече означава напредък ! Предпоследна по раждаемост , втора по смъртност ! Това ще означава че България е успяла държава :)
81
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фризьорката Мими на 19 без 2лв. в джоба и ММА боецът Пенко решили да имат деца, че много сА УбичалЕ и лиубофта била голяма! Мими родила дитету и го фърлила на бабите! Днеска дитету е вече на 12! Заклет чалгар и консуматор на райски газ! Та, по-добре аборт, ама на- Мими много голяма лиубоф изпитвала, та родила...
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофила пак ни туря в ,,хомосексуалната" среда.Абе брачед...Погледни Афганистан.Тсм като няма хомосексуалисти , да не би да са вързали и цъфнали Тук не става да се говори дали да раждаме или не А за социална среда и просперитет На туй трябва да се набляга.Останслото ще си дойде на място.
79
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
До пришълецът: Ми работи по въпроса бе, аланкоолу, кой ти пречи?