Кукушева: Хлебарите ни не работят с украинска пшеница

Ако нулевата ДДС ставка падне - ще ядем по-скъп хляб
29 сеп 2023 19:15, Анисия Иванова
23

До средата на следващата година да се удължи нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното - това предлага Министерството на финансите.

"Това категорично е антиинфлационна мярка мярка, която касае най-вече 70% от населението в България. Предоставените от нас анализи срещнаха абсолютно разбиране. Министър Асен Василев има особено чувствителност към социалните мерки. Мярката остава, защото работи. Тази мярка не само свали цената на хляба, тя задържа за дълго време цената на хляба една и съща. Всеки потребител знае, че цените на основните храни всяка седмица има скок. При хляба не е така", каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в студиото на "България сутрин".

Тя все пак не се ангажира, че оставането на тази мярка ще замрази цената на хляба.

"Нулевата ДДС ставка на хляба не води до замразяване на цената, но категорично води до задържането ѝ. Време е и да развенчаем един мит, че от тази ставка печелят хлебарите. Няма как да печелят, защото или начислят ДДС, или не го начисляват. В случая ние не начисляваме върху нашите цени 20% ДДС. Това е един мит, който кара фокусът, обърнат към нас, да се изкривява, но всъщност контролът е  наясно, че ние няма как да спечелим икономически от тази мярка. Тя има друг ефект - изравни условията за бизнес между всички хлебопроизводители", допълни Кукушева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в различните населени места цената на хляба е различна: "Тя е определена от всеки производител. Според статистическите данни цената на килограм хляб е по-малко от 1 евро. И категорично цената отговаря на качеството, което получаваме. Обикновено потребителят не цени това, което е евтино, а няма по-евтина храна от българския хляб в целия ЕС. И когато една храна е много евтина - тя буди недоверие в потребителите."

Тя е категорична, че българският хляб е производен с най-добрата българска пшеница.

"Има квас, има съвсем малко количество и вода - нищо друго. Това е традиционната рецепта, по която се изработва българският хляб. Говорим за масовите хлябове - бял, типов, Добруджа и пълнозърнест, защото при специалните хлябове има добавки", поясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

А ако мярката за ДДС ставка отпадне - хлябът ще поскъпне с минимум 20%.

"В България приемаме, че зърно значи жито, а зърно за Украйна основно означава слънчоглед. България не е била официален вносител на количества украинска пшеница, освен в случаите, в които тя се е ползвала като част от производството на фуражи. Ние работим само и единствено с българска пшеница, България е производител на пшеница, произвеждаме 5 пъти повече, отколкото потребяваме", коментира още Мариана Кукушева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
А за преди 6 месеца
Какво се внася за прасетата ли? Че то останаха ли прасета освен нас за каквито ни считат ЕС?
18
1
 
3
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 6 месеца
Мислиш ли че някои ти вярва бе пръдло.Аз съм диабетик, спрях да ям хляб в България и кръвната ми захар се нормализира. В Гърция ям хляб и тя не се променя, но те не са *** като нашите и не внасят усраинско зърно .Поляците изядоха хиляди тонове докато се усетят усраинско зърно от което се провежда туткал така че не ни заблуждавай
17
0
 
5
 
! Отговори
Вьзмутен преди 6 месеца
Вярвам и, че не яден укро *** а защо ги внасяте тогава щом имаме предостатъчно зьрно
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А с кое?Като залежава българско жито.Тези са,като ковид лъжата не спират да ни говорят за НАТО ***,Европа гейска!Парньори .Къде лежат българските интереси?
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази красотница дали си мисли,че някой и вярва?!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украинското зърно е радиоактивно.
13
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 6 месеца
"Хлебарите ни не работят с украинска пшеница" Е то хляб се прави от брашно ,естествено ,че не работят с украинска пшеница ,просто защото не работят с пшеница каквато и да е Тая Кокушева уж председател на хлебари и сладкари
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Права е Кукушева. Хлебарите ни работят с украинско брашно, а не с украинска пшеница.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
едрите зърнари изнасяха цялата реколта на араПите и внасяха по-евтина украинска и я продаваха за българска! много знаят хлебарите брашното от ква пшеница е мляно! са далаверата им секна и сичките ревнаха в един глас. - колкото сиренето е произведено от най-доброто българско мляко, толкова и ..."българският хляб е производен с най-добрата българска пшеница".
10
0
 
13
 
! Отговори
Хлебарка преди 6 месеца
Долна лъжа. Предимно с украинска пшеница е всичко. Българската се изнася. ДДС е намалено. Но цената е в небесата.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 6. Да ама тока и транспорта не е на цената от 2019
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой каза я кажете медът български за колко го изкупуват или няма украински Продажници
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Немога да бъда сигурна че не е украинско житото. Вече не купувам хляб меся си го от жито от български земеделец. Така е с млякото и яйцата, меда. Директно от производител.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Искам да всеки български хляб който е правен с Украинска пшеница да има предупреждение.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пшеницата е на цената на 2019 година , а хлябът ....
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Знаем, че работите с руска пшеница! Затова вместо хляб ядем египетски картофи!
3
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
всички изнудват държавата ами няма да ви купуваме скъпия хляб хаидефалираите наи после една баничка не може да си купим вече
2
2
 
10
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
Не вярвам в такива уверения. Уж бг правителство прави всичко, каквото пожелае украйна, така че и с тяхното жито, слънчоглед и какво ли още не може да ни пре..ца.кват.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При тази корупция ходи докажи, че е така.