След донорска ситуация: Българка даде шанс за живот за трима румънци

У нас не е имало подходящи реципиенти
Обновена: 29 сеп 2023 13:47 | 29 сеп 2023 13:47, Красимир Ангелов
14
След донорска ситуация: Българка даде шанс за живот за трима румънци
Снимка: БГНЕС

Трима румънски граждани ще получат шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от медицински екип в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново, съобщават от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Това става възможно след като на 28 септември близките на изпаднала в мозъчна смърт 76-годишна жена вземат благородното решение да дарят нейните органи и да дадат живот на напълно непознати хора. Поради медицински показатели на донора, в България не е имало подходящи реципиенти за трансплантация.

По линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния, черният дроб и бъбреците са предоставени на румънската страна.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на донора и благодарят за хуманния им жест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вместо да плюем по лекарите от Търново, да вземе наистина да им благодарим и да ги похвалим, защото Търново е градът, където близките на починали най-често даряват органи. А на България никоя страна в ЕС не желае да дарява органи, защото ние никога не даряваме. Това може да е първият случай и може да иаме шанс на нас после да дарят.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей така в Украйна са узаконили донорството и веднага е започнала войната.Вървим по укро сценарий...Вижте как опипват почвата със статийки.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трудно ми е да повярвам че няма подходящи реципиенти като списъкът в бг е толкова дълъг за бъбреци, но ок, щом казвате, вярвам ви
9
3
 
6
 
! Отговори
Българина Яде преди 6 месеца
Най-Скъпото Свинско в Цяла Европа, по последни данни на ЕвроСтат, а Предполагам и в Света, щото по религиозни причини свинско не се яде в по-голяма част от света и там е тотално евтино. Обаче, Човешките Органи и Кръв трябвало да бъдат БезПлатни - Даром, такава безмислица е просто невероятно, но явно някой Печели Разлика от 0ла до пазарната цена на която органа бива продаден!!
8
0
 
7
 
! Отговори
Уж за Честен Свят преди 6 месеца
се Борим, а Едни Винаги Трябва да Дават Всичко Даром - Труда си - Почти Даром, за да Шефа е с Милиарди, Кръв и Органи - тотално БезПлатно, за да Нашият Човек с Парите Платил си на Шефа на Болницата и на Хирурзите - Живее!
7
4
 
7
 
! Отговори
Трябва да има Борса преди 6 месеца
с Търг - Органа се дава на този, който Предложи най-висока Цена! Както е Борсата за Ток, от която ще ви се Продава Ток само след 3 месеца!
6
4
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
До 3. Ти си за трансплантация на мозък. Може и телешки.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Донори ли ви трябват? Има, стотици и хиляди - напират да влязат в страна през южната ни граница. Разфасовайте мигрантите, от тях друго не става.
4
2
 
2
 
! Отговори
Муахаха преди 6 месеца
то и Бог бил ВсеМогъщ, ама НаЗемните му Наместници от Църквата все имат Нужда от Вашите Пари - щоли ли Шефа им Бог не им дава, а трябва да Паразитират над Заблудените Вярващи Миряни?! Не По-Различно е със Шарлатаните в Бели Престилки, дето дори части от Тялото ти - искат и то БезПлатно, да Спасяват тоя Дето Им е Платил!!
3
3
 
10
 
! Отговори
Кръв и Органи преди 6 месеца
се Дарявали - Айде, У Лево, мене и 1 Троха не са ми дали Даром през Живота, а после Шефове на Болници с по 50 000 лева месечна Заплата! Няма Даром - какви са Тия Тъъпи Роднини - Орган - за Милиони - ако ще е БезПлатен то и Хирурзите да не Взимат Заплати, а да Чакат Дарения от Болните!!
2
1
 
11
 
! Отговори
!? преди 6 месеца
Лека й пръст на жената, но органи на 76-годишна, дали са годни за донорство!? Има нещо смущаващо в историята.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
за това сме българите, да отстъпваме на други народи земите и ресурсите си, а на политици и бизнеса труда и данъците си :)))