Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?

Димитър Манолов: Спасяваме енергийния баланс на системата
1 окт 2023 10:47, Елка Василева
377
Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?
Снимка: архив, БГНЕС

Спасяваме енергийния баланс на системата - така президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни случващите се протести на енергетици и миньори.

"В момента през тези ТЕЦ-ове се осигурява между 40 и 60% от производството на базова електроенергия. Докато не намерим техническо решение на този въпрос, всичко друго, което би било направено, ще е безумие. Ако в 6 часа вечерта ТЕЦ-овете не произвеждат ток, изключваме и спираме да си светим. И тези хора няма с какво да си включат телефончетата, да им се заредят таблетчетата и не могат да отидат в бара да пият смутита. Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време? Това е големият въпрос. Понеже към момента той няма отговор, сме там, където сме. Предлагат се решения, които не само не отговарят на този въпрос, а задълбочават проблема", обясни той пред БНР.

Още по темата
За поканата за среща, отправена от премиера към синдикатите за този следобед, Манолов каза, че снощи нагласата е била категорично да не се отзоват на срещата. Тази сутрин не забелязах голям ентусиазъм по отношение на промяна на тази позиция, добави той и посочи, че това все пак още не е крайното решение. Според него да се води този разговор постфактум е нелепо.  

Не можеш да загубиш нещо, което не си имал - така той отговори на казаното от премиера Денков, че ако не се изпратят плановете в Брюксел, може да загубим 4 млрд. лв.

"Това, което сега на нас ни се предлага, е - вземете едни дребни пари и съсипете това, което имате. Това е което ни се предлага - за 3 млрд. лв. да съсипем бъдещето за години напред, всъщност завинаги. Никой не знае какво са предали в Брюксел", каза Манолов.

"Тези хора си дават сметка какво ще се случи. Въпросът е как ще се случи. Около това е целият разговор и напрежение", коментира синдикалистът. Той е категоричен, че внасянето на плановете за справедлив преход трябва да се случат след широко обсъждане. Според него за 2 месеца тези обществени обсъждания е можело да се случат.

Управляващите всячески бягаха от това да чуят гласа на хората, смята той.

По думите му ТЕЦ-овете в България отговорят на всички технически изисквания. В сферата работят добре образовани и високо квалифицирани специалисти.

"Хората, които добиват въглища, те не копаят с кирка и лопата под земята, не са хора с лампички на челата".

Манолов посочи, че пряко засегнатите биха били около 13-14 хил. души. Но около 120 хил. души ще пострадат от това, което ще се случи там, добави той.

"Докато тези хора умуват какво да правят, всички знаем колко е къс пътят до самолета. Тази опасност не трябва да я пренебрегваме, а тя е опасност номер 1", каза синдикалистът.

Димитър Манолов направи паралел с миналото.

"Нещо такова се случи и с "Кремиковци", но там беше по-брутален подходът. Разходете се в кварталите, където живееха хората, които работиха в "Кремиковци", и ще видите пустиня. Същото нещо ще се случи и тук", каза Димитър Манолов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Германия забраниха отоплението с петрол и газ, ще седят ли на студено германците? - статия.:))
173
1
 
6
 
! Отговори
За Витков преди 8 месеца
Ще вържем по един синдикалист да върти с манивела генератор. Така поне ще има някакъв смисъл от синдикатите! 33 години един интерес на работещите не сте защитили! От 15 години се въвеждат квоти и се вижда накъде вървят въглищата в цял свят, но вие си мълчите охранени на държавната трапеза, сега се сетих те!
172
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще се молиш в руската църква на Вова...
171
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ще светим нощем с ток от не-въглищни централи, такива съществуват, некадърнико!
170
1
 
5
 
! Отговори
5-6 милионера преди 8 месеца
изкараха своите трактористи, комбайнери и шофьори на протест под заповедите на Тиквун и шкембето Пеевски, сега пак под техен диктат няколко елКРАДЦИ изкараха своите копачи на *** на шосето уж да искат работа ? Как може българинът да падне толкова ниско и да загуби достойнството си заради двама изключително алчни и лицемерни КРАДЦИ ?
169
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
341 милиона загуба за 2021 г. Разделено на броя на работниците - 50000 на човек. Платени от нашите данъци. В същото време пари за градини няма, за здравеопазване и тн.
168
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От украинската пшеница всеки ще свети в неоново от гама лъчите.
167
1
 
7
 
! Отговори
Георги преди 8 месеца
Да, точно толкова е. Данните са публични и може да ги видите в търговския регистър. А тази година ще е още по-голяма. До 5 години държавната ТЕЦ ще отчита оперативна загуба от 1 милиард лева годишно. За тази цена може да се купи 3 пъти повече ток отвсякъде.
166
2
 
2
 
! Отговори
Болен тъпоумник преди 8 месеца
До 49 Анонимен Айде стига сте ревали. Човечеството е просъществувало хиляди години без ток! . . . . По същата логика хващай лъка и стрелите и се опитай да си хванеш яденето! Надявам се да имаш добри резерви за да преживееш!
165
1
 
6
 
! Отговори
хх преди 8 месеца
До Таня Точно за това става въпрос, но има и още нещо - при тези цифри за общаците, колко ли гушат олигарсите от енергийната мафия и техните прислужници от тъй наречените профсъюзи. И всичко това го плащам ние докато не се организираме и излезем на улиците - те са хиляди, ние сме милиони.
164
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Факт! Идете в търсачаката и напишете: "Българи изобретиха производство на ток от гравитацията".... "Електричество от гравитация изобретиха двама великотърновци"....
163
6
 
8
 
! Отговори
Георги преди 8 месеца
Какъв е смисъла да има ТЕЦ, който произвежда 1 мегават за 300лв? За последната година държавната ТЕЦ има 500 000 000лв загуба. Плащаме ги всички ние.
162
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предизборни светулки.
161
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Таня, поне хубава ли си, че да няма значение колко си простта?
160
2
 
1
 
! Отговори
Да видим кой вряка? преди 8 месеца
Путин рубли обеща,още бензина не са вдигнали червените с вине
159
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
В ТЕЦ Пловдив оплюваните от БГ политици ЕВН направиха когенерация на газ 50 мВт. Всичко е Сименс,работи като часовник. Осигурява отопление и топла битова вода на града и то на много добра цена, а с остатъчната топлина произвежда ток. Старите два енергоблока са реновирани също като когенератори, също са на газ и също нямат проблеми. Е ще я затваряме ли ТЕЦ Пловдив или няма. Слушайте брадатите пър.чове от мафиите наричани за благозвучие профсъюзи и ще прокопсате.
158
4
 
6
 
! Отговори
Таня преди 8 месеца
Не става ли въпрос само за държавната ТЕЦ, в която търтеи плюскат по цял ден и общаци дремят за по 5-10К месечни заплати, плащани от българските граждани под форма на сметки за електроенергия?
157
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За по-бемозъчно същество от миньор не се сещам. Всичките се записват да работят за първа категория труд за да се пенсионират по-рано и няма нито един доживял до 60 години. При това съм ги виждал в болниците в какви адски мъки умират.
156
7
 
6
 
! Отговори
Ето го преди 8 месеца
типичния пример на червения профсъюз - С КАКВО ЩЕ СВЕТИМ НОЩНО ВРЕМЕ ? Ами ще светиш с проsтолюдието което ти вярва ! Тиквата и Пеевски управляват този клоYн и протестите, защото знаят много добре как се връща изгубена ВЛАСТ над проsто население ! Дано успеят, защото друго не заслужава овче стадо което смее да се нарече народ !
155
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама кой е тръгнал да затваря всички ТЕЦ? Тоя луд ли е та прави изказвания без никаква връзка?