Купуваме си имоти за да спасим парите си от инфлацията

И все пак брокерите отчитат 10% спад на продажбите
3 окт 2023 09:07, Нели Христова
218
Купуваме си имоти за да спасим парите си от инфлацията
Снимка: БГНЕС

Българинът продължава да купува имоти, за да спаси спестяванията си от инфлацията.

Данните на Българската народна банка също го потвърждават - двоен ръст при ипотечните кредити спрямо банковите депозити.

Експертите обясняват, че клиентите продължават да теглят заеми с плаващи лихви въпреки политиката на Европейската централна банка.

В същото време брокери отчитат с около 10% спад в продажбите, съобщават от БНТ.

Домакинствата държат на влог в банките 75,485 млрд. лв. в края на август, като сумата нараства с 9,8% спрямо същия месец на 2022 година и отчита спад спрямо ръста през юли.

Увеличават се изтеглените кредити за жилище и те вече достигат 18,490 млрд. лв., като нарастват на годишна база с 18,7% (18,3% годишно увеличение през юли 2023 година).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
5
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 6 месеца
Умните хора са купили имоти преди 5-6-10 г и сега продават. По този начин се спасяват пари. Когато влизаш в пазар който е на връх ,единственото което може да ти се случи е да загубиш значителна част от парите си !!
189
0
 
14
 
! Отговори
Гадняр преди 6 месеца
Най-голямата енигма на българския имотен пазар е цената на имотите. Особено, ако се разчита на брокер да я определи. Много често цената която ти казват в агенцията е с поне 20 процента по-висока от цената която определя професионалния оценител.
188
2
 
4
 
! Отговори
До 208 преди 6 месеца
Айде бе!?! Викаш в Берлин и Лас Вегас стана по 1000 лв квадрата. Муахаха
187
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още ли чакате да паднат цените на имотите ве хахха
186
3
 
15
 
! Отговори
Maybe преди 6 месеца
То и ниско образованите от Сащ, Швеция до Германия си мислеха, че цените няма да падат, а то кво стана. Двуцифрени спадове и то само в рамките на годината. Имотните пазари по цял свят бележат значителен спад в цените. Обаче тук няколко форумни *** теглили дебели ипотеки,взимащи им над 50% от месечния доход се бият в гърдите как са надхитрили системата. Смях и Плиткоумие в излишък :)
185
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Просто банките не дават лихви за депозити.
184
8
 
8
 
! Отговори
Ева преди 6 месеца
Аз съм много доволна от моя апартамент в Лагера,строителят изпълни цялата сграда страхотно и който ми дойде на гости,казва,че сякаш не е в София,а в друг свят. Голям късмет имах и цената беше супер. Ако слушах вас по форумите,щях още да чакам да паднат цените. А и платих само 30 процента до акт 16.
183
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тука пишещите коментари са все бедняци който в живота си имот няма да купят, хората с пари инвестират не стоят в сайтовете да пишат злобни коментари
182
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Купуват се имоти за децата и за родителите, за които е по-удобно да живеят в града!
181
8
 
13
 
! Отговори
199 преди 6 месеца
Страшни балъчорчета. Реват, реват, хората си живеят живота и си изплащат апартаментите, тия вечено някаква криза чакат, все им е скъпо, все са измамени.
180
3
 
14
 
! Отговори
До 199 преди 6 месеца
Точно де. Никой ня купува. Не познавам освен един в работата, който да е купил от три години. На мен лично не ми пука колко ще струват имотите. Няма да купя, нито заради инфлация, нито за нищо. Там където работя съм под наем. Там където е семейството ми е в собствен наш имат. Та не мя интяресеват никаква имоти.
179
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българина борел инфлацията като купувал имоти ,пак нараснали депозитите с над 15процвнта .
178
9
 
10
 
! Отговори
Архитекта преди 6 месеца
Това аспровалта като на асфалта. И кво от това като някакви тюфлеци били изкупили някакви кочини. Ще ги одруса някой Рихтер от 7-ми клас и дотам с кочините. :-)
177
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не знам за какво се хабите, не 200, а 2000 коментара да изпльокате, няма да промените цените. На който му е скъпо не купува. Аз ако нашляпам 20 хиляди коментара по сайтовете, че бирата станала 4 лева, дали ще е върнат на 2 лева. Няма. Дали кебепчетата пак ще станат 60 стотинки. Няма
176
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
първо не наричайте тия некъдърно направени кутийки имоти, второ плащаш за 100кв а получаваш няма и 50кв. трето пропаднала държава със застаряващо население нищо общо няма със реално цените каквито трябва да са 40-50% от жилищата са празни. не ми са пише повече че има още неща
175
1
 
29
 
! Отговори
хм преди 6 месеца
Самата статия е написана отчайващо некомпетентно. Вярно е, че много хора се опитват да спасят парите си от инфлацията, чрез покупка на имот, ама в статията се говори за купуване на имот с кредит. Как спасяваш пари, които нямаш, а си взел на заем от банката? Точно това упражнение е нещо като спекулация. Купуваш с надеждата, че лихвата е по-малка от инфлацията и накрая ще си на плюс. Обаче това са дълги кредити. След година инфлацията като падне под цената на кредита, а апартамента падне с 10-15%?
174
2
 
23
 
! Отговори
До 123 преди 6 месеца
Балона не гърмя, защото все още имаше баламурници да се набълбукат с кредити. Сега да видим теста на времето и ефектите на доминото. Заем или наем?!?
173
0
 
19
 
! Отговори
ЗаБогаБратеНеКупувай преди 6 месеца
С кредит ли?!? Какво спасяваме - парите си от "инфлация" или трите допълнителни банкерски заплати всяка година.., комисионата на агентите, заплатите на нотариусите, печалбата на строителите, рушветите на електроснабдителните дружества, приходите от данъци на общината и още ред плащания за *** по веригата на капитализма. Ужаст!!! Прочетете си задължително клаузата кога един кредит става "предсрочно изискуем".
172
5
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
в аспровалта всичко е изкупено от българи включително и на зелено и се отдавапод наем
171
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви имоти >? Ако зачаткат ракети , един апартамент ще струва няколко хляба

Спонсорирани публикации