Разрушиха къщата на Стефан Караджа в Тулча

Тя е била продадена за 30 хил. лева
Обновена: 6 окт 2023 12:35 | 6 окт 2023 12:14, Нели Христова
142
Разрушиха къщата на Стефан Караджа в Тулча
Снимка: БГНЕС

Къщата на големия български воевода Стефан Караджа в румънския град Тулча вече не съществува. Тъжната новина съобщава общественикът Методий Иванов.

БГНЕС припомня, че къщата е просъществувала повече от 160 години.

"Вместо да направим усилие да я съхраним за поколенията, я загубихме", сподели Методий Иванов.

През 2019 г. тя се е продавала за 50 хиляди евро, след което цената е спаднала до 30 хиляди, защото е била в лошо състояние. Къщата е била купена от местен, който я е разрушил.

Методий Иванов изразява съжаление, че въпреки сигналите до българските власти, "държавата не намери за нужно да закупи тази историческа светиня и да се погрижи да я превърне в музей или български културен център".

"Единственото, което направи, бе през 2007 г. съвместно с местните власти да постави паметна плоча на фасадата, която през 2019 г. вече я нямаше", заяви Иванов и добави с болка: "Но за простотии пари се намират".

Към този час няма официална реакция от мисията ни в Букурещ, която се ръководи от Радко Влайков.

Според официалните данни за Доростоло-червенската епархия през 1874 г в Тулчанския санджак е имало 12 720 българи.

Кой е Стефан Караджа

Стефан Караджа е български национален герой и революционер. Роден е през 1840 г. в елховското село Ичме, което днес носи неговото име Стефан Караджово. През 1854 г. семейството му се премества в Тулча. Поради липса на пари напуска училище. По време на сватба побеждава известен турски борец, след което е принуден да се укрие. През 1862 г. заминава за Румъния, от тогава започва и неговата революционна дейност.

Стефан Караджа се включва в Първата и Втората българска легия на Георги Раковски. След разпускането на Втората през 1868 г. заедно с Хаджи Димитър организират чета.

На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. Караджата е ранен тежко при боя в местността Канлъдере и е пленен на турския аскер. Изправен е пред съд, организират от валията на Русе Мидхат паша, който го осъжда на смърт чрез обесване.

Стефан Караджа не доживява изпълнението на присъдата и умира от раните си в Русенския затвор на 30 юли 1868 г. Тялото му е погребано от Баба Тонка.

През януари 2014 г е намерен първият надгробен камък на Стефан Караджа. Първоначално се е смятало, че той е починал на 31 юли, но от напписа става ясно, че това е станало ден по-рано - на 30 юли 1868 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тука всяка съборетина на над 80 -90години е паметник на културата - явно при братята румънци не е така . Тука такава къща щеше да стои и да грози пейзажа, а собствениците на такива имоти биват тормозени от държавата. Вероятно почти всеки познава поне един човек с такъв имот, който със сигурност "благославя" държавата .
121
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къщата, която лично съм виждал, беше частна собственост и преди години. През 1940, крайовската спогодба, румънците изселват всички българи и правят замяна на имотите им с тези, които са окрали и окупирали в Южна Добруджа. Ние се отказваме от високо там, вкл. и да има българи! Проблемът не е отпреди 20 години, а стар. И преди 90 години държавата ни пак ме е функционирала и са били същите доби*тъци в администрацията.
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Разбойници и мутри.
119
2
 
5
 
! Отговори
За Левски преди 6 месеца
В битката за Белградската крепост може и да е наранил или убил някого, това е война. Но не мисля, че стойността на делото му трябва да се измерва с отнети животи. Нали самият той е казвал, че се бори за чиста и свята република, в която всички народности ще имат равни права?
118
3
 
16
 
! Отговори
До до 65 преди 6 месеца
Предателите от 30 години се опитвате да омърсите българските герои и не случайно. Колкото до Левски: наистина ли си въобразяваш, че човек с прякор "лъвский" и "демонът на империята" през живота си не е убивал турци? Посича няколко само при освобождаването на Белградската крепост от Първа българска легия. Буквално всява ужас сред враговете. Още няколко ликвидира и когато е знаменосец на Панайот Хитов. Разбира се, има жертви и сред заптии и потери, които не знаят кого са спрели.
117
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
240тима преводачи на взети решения от ЕС - защо са ни ?
116
2
 
12
 
! Отговори
емиграция преди 6 месеца
Не само ГЕРБ са виновни. А Радев ? А колко ,,патриотични" партии имаме? Ако знаехме за този случай ние емигрантите щяхме да я купим тази къща...
115
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Караджата е бил турчин, който е вилнеел с башозука си из българските села.
114
19
 
7
 
! Отговори
България най-младата преди 6 месеца
Държава в Европа вече и без история! Стига сте се фукали с тези 1300 години! Вече сме на 30-е и нещо! Браво на модерните министри и депутати! А сега и ако махнете границите (мисля, че им викаха държавни) ще бъдем и най модерната!
113
14
 
7
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 6 месеца
Всички (бе не съм съвсем сигурен) сме чели вечната балада на Хр. Ботев ,,Хаджи Димиър,,Та там, при ранения идват цели три самодиви. Едната го превързва, другата го пръска с вода, третата го целува, а той пита къде е Караджата...Ми много евроатрантически звучи!
112
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Но пък имахме пари за Драг шоу, ето на къде вървят новите ни ценности
111
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
мале мале, ру.соро.бите взеха сметка да държат на българите що помагаме на Украйна, вместо да спасим къщата на Караджата.... а защо не се замислихте паките от шкафчето, те не са ли подходящи пари?... дребни душици
110
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
е така управляват от герп, сигурно само с едното кюлче от шкафчето на тиквата, щеше да стигне за тая къща, но уви...
109
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така английски офицер се е чудил колко като Димчо Дебелянов поети сме имали за да го пратим на фронта, абе ние сме уникални.
108
4
 
29
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
С къщата на димитър Талев зрее подобна ситуация в Македония. Скапана държава сме!
107
4
 
2
 
! Отговори
Рендету преди 6 месеца
Любопитно ми е кой "цъкна минусчето"? Л///дото с VPN-a или някой "евроатлантически патриот"!? Ако у "л//удото" - ***///ната му, момчето е с психо проблеми, но ако е българин от "новите патриоти"..., е всеки народ си заслужава съдбата!
106
3
 
13
 
! Отговори
Рамбооо преди 6 месеца
Ния сме страшни ***. Защо позволяваме такива светинии да се погубват. Държавата ни е пълна с пари защо губим паметта сеи и не сме със самочувствие.Защо все още робската кръв тече във вените ни??????
105
2
 
13
 
! Отговори
Да не се чудят някои преди 6 месеца
А да четат повече. Да има някъде траен знак за нечие присъствие - това означава маркиране на територия. Хората по света чудо правят, за да оставят знак, че някога дадена територия е била обитавана дори и от най-обикновени техни сънародници. А тук става въпрос за национален герой, свързан по майчина линия с най-висшата управляваща каста от Българското Средновековие. Който има акъл, да мисли и да си прави изводите.
104
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тулча е в Румъния. За да се самоиздържа са нужни приходи от посещаемокт. Вие посетихте ли я? Оставихте ли 2 лв? По- добре сега постройте Паметник! Да има къде да се покланяме. За жалост, светът е материален. Само книга и паметник остават и то не се знае докога.
103
1
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 6 месеца
Питаш колко от пишещите тук са знаели нещо за тази къща, преди да прочетат горния материал? Има хора, които и през соца, и днес получават тлъсти заплати, за да знаят точно това - какви обекти, свързани с българската история има по света. Парите за тези заплати са от джоба на данъкоплатците. Само не питай какви индивиди се настаняват на подобни длъжности. Ние обаче плащаме заплатите на подобни хрантутници и сме в правото си да питаме къде са бляли, след като е имало сигнали, че къщата се руши.