Къде могат да се преквалифицират енергетиците? Над 50 - няма шанс

Това сочи анализ на ИПИ
Обновена: 7 окт 2023 19:33 | 7 окт 2023 19:00, Стела Стоянова
93
Къде могат да се преквалифицират енергетиците? Над 50 - няма шанс
Снимка БГНЕС

Енергетиците от въглищните райони могат да бъдат преквалифицирани в различни дейности в индустрията и строителството, сочи анализ на икономиста Адриан Николов от Института за пазарна икономика. В публикация, озаглавена „Енергетиците имат нужда не от пари на ръка, а от преквалификация“, Николов разглежда потенциалните нови работни места за хората, които ще изгубят работните си места във въглищната индустрия.

11 400 са потенциалните засегнати работни места в Стара Загора, 1 600 – в Кюстендил и 1 000 в Перник, пише в анализа на Института за пазарна икономиката, като се позовава на разпространените планове за справедлив преход на трите района.

В публикацията се изразява скептицизъм относно възможността хора над 50 или 55 години да бъдат преквалифицирани в иновационни индустрии. Това означава, че точно онези, които са пред пенсионна възраст, нямат особено високи шансове за смяна на професията.

"Последното достъпно допитване сред работодатели на Агенция по заетостта обаче сочи, че в района най-голямо търсене на труд има именно в различни индустриални дейности, както и в строителството. Оценената за 2023 г. недостигаща работна ръка пък достига 11 200 души в Стара Загора, 24 700 души в Пловдив, 4 000 души в Сливен, 1 800 души в Ямбол“, пише Николов, чиято публикация е насочена основно към въглищния район Стара Загора, тъй като той е най-засегнат.

Изследователят обръща внимание, че има добра инфраструктура между отделните населени места. Общото му заключение е, че в района има недостиг на работна ръка.

"По тази причина изглежда особено подходящо да се инвестира в преквалификацията и създаването на нови умения на онези работници във въглищните райони, чиито днешни работни места са особено застрашени. Разбира се, този процес можеше – и трябваше – да е започнал преди години, тъй като плановете за елиминиране на въглеродно интензивната енергетика не са известни от вчера, но по-добре да започне днес, отколкото отново да се чака последният възможен момент", коментира още Адриан Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
3M преди 6 месеца
тези *** не стват за нищо
80
2
 
1
 
! Отговори
Един Дедо преди 6 месеца
Работа колкото щеш, но тя не се избира по вкус, а по т.н. "Айкю" и физически възможности. Работа БОЛ. Поне 50% от тоя народ трябва да разбере, че никой не е длъжен да се грижи за хора с претенции, но с ограничени възможности. На 80 год. и още висят на вратовете ни като воденични камъни.
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки, който не е във власта, нарича управляващите "престъпници". Завист човешка. Тъй върви светът. Добре, че Копейкин не е на власт. Щеше да осеRе тотално пейзажа. Добре, че не е.
78
3
 
3
 
! Отговори
Казума преди 6 месеца
Можем само да съжаляваме, управляват ни 5 стотинки и ние не струваме повече от тях.
77
3
 
8
 
! Отговори
Как преди 6 месеца
ше има шанс като ни управляват престъпници вече колко години!... Плащат им да мизерстваме, защото иначе ше им изкарат кирливите ризи... Не, че не ги знаем...
76
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що за възрастова дискриминация? На 50-55 г. човек е млад и в пиковите си шансове да се реализира в друга сфера. Да не искат да кажат, че човек работи 30 години, пенсионира се и отива на ***?!
75
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България се търсят работници . Който иска да работи ще си намери работа. А другото е политика.
74
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За тази човешка трагедия, основно вина имат Борисов и ГЕРБ и от части Петков и Промяната. Иначе защо не затворят мощостите? България ще си внесе зелен ток и готово. Но за хората от региона е лошо като останат без работа. Чух някъде плащали с копейки за формуни ***. Могат евентуално това да работят.
73
1
 
6
 
! Отговори
Истина преди 6 месеца
Дали не търсят сервитьори на минимална заплата, а срещу тях са хора работещи в мините.. когато предоставят такива статистика искат да излъжат, такива хора трябва да ходят в затвора за манипулация в особено големи размери
72
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да гледат лавандула и билки.
71
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мъката на половината е, че няма да имат пари за хазарт и залагания. Там си дават парите.
70
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щяха да са завършили средно, ако не си губеха времето да ходят на безполезните митинги на Възраждане. Но хората така са устроени - обичат да ги лъжат популисти. Реалистите не са им по вкуса.
69
3
 
12
 
! Отговори
Ъъъъ преди 6 месеца
Къде се преквалифицирах аз? Сравнително екзотична професия като озвучаване на филми, реклами и пост-продукция. Но бързата парадонтоза не прощава. И като зафъфлиш, време е за преквалифициране. Ами, пазач съм. За охранител нямам физика, пазач съм. Аз можах. Не разбирам защо някой друг не може.
68
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хората са най-големия враг и трябва да измрат до крак.
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На 50 ги пенсионират и без това.
66
7
 
8
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Никъде!Тотално неграмотни+нагли, свикнали на големи заплати .
65
2
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 6 месеца
Е там ще дойде на магистралата дедо Боже.
64
2
 
14
 
! Отговори
От Зарата преди 6 месеца
Каква преквалификация, абсурдно е.Те нямат никакво образование,една гимназия в малкия град, където 3-4 пишат само за присъствие.Цял живот живеят в паралелна реалност, държавна работа,не са излезли от соца.Не знаят какво е пазар на труда, квалификация.Ужас е,за тези хора ще е ужасен шок.Въобще не знам какво ще работят, може земеделски труд, ама то земеделието е умряло
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чакаме дядо боже да закрие планетата.
62
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Семействата на хорицата да бъдат разбивани, а хората да са нещастни и в депресия, най-добре да идат в Коми, пък ако се самоубият още по-добре. и децата им и те.