Къде могат да се преквалифицират енергетиците? Над 50 - няма шанс

Това сочи анализ на ИПИ
Обновена: 7 окт 2023 19:33 | 7 окт 2023 19:00, Стела Стоянова
93
Къде могат да се преквалифицират енергетиците? Над 50 - няма шанс
Снимка БГНЕС

Енергетиците от въглищните райони могат да бъдат преквалифицирани в различни дейности в индустрията и строителството, сочи анализ на икономиста Адриан Николов от Института за пазарна икономика. В публикация, озаглавена „Енергетиците имат нужда не от пари на ръка, а от преквалификация“, Николов разглежда потенциалните нови работни места за хората, които ще изгубят работните си места във въглищната индустрия.

11 400 са потенциалните засегнати работни места в Стара Загора, 1 600 – в Кюстендил и 1 000 в Перник, пише в анализа на Института за пазарна икономиката, като се позовава на разпространените планове за справедлив преход на трите района.

В публикацията се изразява скептицизъм относно възможността хора над 50 или 55 години да бъдат преквалифицирани в иновационни индустрии. Това означава, че точно онези, които са пред пенсионна възраст, нямат особено високи шансове за смяна на професията.

"Последното достъпно допитване сред работодатели на Агенция по заетостта обаче сочи, че в района най-голямо търсене на труд има именно в различни индустриални дейности, както и в строителството. Оценената за 2023 г. недостигаща работна ръка пък достига 11 200 души в Стара Загора, 24 700 души в Пловдив, 4 000 души в Сливен, 1 800 души в Ямбол“, пише Николов, чиято публикация е насочена основно към въглищния район Стара Загора, тъй като той е най-засегнат.

Изследователят обръща внимание, че има добра инфраструктура между отделните населени места. Общото му заключение е, че в района има недостиг на работна ръка.

"По тази причина изглежда особено подходящо да се инвестира в преквалификацията и създаването на нови умения на онези работници във въглищните райони, чиито днешни работни места са особено застрашени. Разбира се, този процес можеше – и трябваше – да е започнал преди години, тъй като плановете за елиминиране на въглеродно интензивната енергетика не са известни от вчера, но по-добре да започне днес, отколкото отново да се чака последният възможен момент", коментира още Адриан Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали уж няма да ги затварят? Защо да се преквалифицират?
40
2
 
3
 
! Отговори
Маалатъ преди 7 месеца
""""Къде могат да се преквалифицират енергетиците?"""" ------ Как, къде???? У маалатъ, ве!!!! Шъ ги посрещнем с "хлеб и сол", даже заплати шъ им плащаме! -))))
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Представям си някой подземен Херкулес, преквалифициран на чистачка на прах в библиотека. С оня пернат уред прахоуловител с цвят на дъгата.
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв им проблема с работата - филхармонията търси музиканти.
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 38. Трябва да си изключително невероятен наивник или просто си правоверно врекало..
36
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В София кабаретата търсят танцьорки на пилон. Тия над 50 направо да тръгват да ги питат за работа.
35
1
 
7
 
! Отговори
Смут преди 7 месеца
На 50 трябва да си железен. С опит, улегнал/зависи колко си алкохолик/ , последни 15г.със сила, ако не те шибне инфаркта ;)
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Навремето когато престъпници политици извършиха перестройката в България и приватизираха масово печеливши заводи и предприятия с цел да ги купят за жълти стотинки - масово хората изпаднаха в депресия. Аз съм от Пловдив. В моя град много хора посегнаха на живота си понеже бяха пред пенсия и не знаеха какво ще последва. Останали без работа съседи от блока се метнаха от покрива. Други си сложиха въжето. В Кършияка имаше над 15 случая за 1 година. Сега времената са други, дано не депресират хората!
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма страшно за тези над 50. Тагарев ще ги вземе в армията. Ако не стават за българската армия ще ги пратят в украинската. Там вземат на всякаква възраст. Важното е да държат автомата няколко дни, докато ги убият.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е нали са първа категория? Не ги ли пенсионират на 50?
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При демокрацията всеки е свободен да умира както си поиска. Кеф ти да скочиш от високо, кеф ти да се удавиш някъде, кеф ти да се самоубиеш с дрога и алкохол, кеф ти да се самозапалиш на някой площад или пък кротко да си умреш от глад. Избор винаги има. Важното е да се мре и да гласувате.
30
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При демокрацията имат пълна свобода. Могат да станат каквито си поискат. Могат да започнат собствен бизнес, или пък да станат овчари или ИТ специалисти.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Киро отишъл на изпит за автомонтьори, двама от членовете си говорят за кандидатите:- Лелеее, къв е тоя в"е, той за Гинес направо, направи основен ремонт на двигателя, като бъркаше само през ауспуха.- Тоя ли? Тва е един гинеколог, който се преквалифицира в автомонтьор.
28
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
'' Над 50 - няма шанс '' ....................................... нямат шанс не защото са над 50, а защото са прости, без образование и което е най-лошо - без желание да научат нещо ново.
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Кирчо къде може да се преквалифицира? За чeп не става.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То по писания ако се включи цела България на тоя пумпал му излиза, че има повече свободни работни места отколкото общо има заети бря !!! Адрианчооо, икономистинеее, земи въри си блъсни глъвътъ у некой дуварь.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До до 28. Ше си намерят. Да не ги мислим тях. Тия писания са за наша употреба да сравняваме и се радваме че и на други места е зле, а не да се сравняваме с тия при които е по-добре и да се стремим натам. Нормални манипулации предназначени за първосигнални.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Брей как са ги нагласили : потенциална загуба на работни места 11 400, недостиг на работна ръка 11 200 за Стара Загора. Ше зема напълно да им повярвам няма туй - онуй. Обаче не казват недостига в конкретиката му. Просто липсвала толкоз "работна ръка" и край. Нема и туй то. докога само с глупости и измами ше се занимавате бе ? То не остава много време вече както изглежда...
23
3
 
6
 
! Отговори
Преквалификация преди 7 месеца
Аааа, могат ! Могат ! Про100 Киро е казал, че могат да се наредят покрай Парламента и да лъскат обувките на дупетатите ,преди да влязат да пият кафета и да плщскат в стола на Събранието.
22
3
 
23
 
! Отговори
Токмаков преди 7 месеца
В Стара Загора ще станат програмисти по честотата!!! Що се подигравате с хората. След закриването на тецовете Стара Загора я очаква участа на северозападнала България. А тя е умираща .