Роден евродепутат изкара казармата: Животът не е сладкарница

Трябва да защитаваме България, посочи Андрей Новаков
10 окт 2023 11:00, Красимир Ангелов
185

Редник първи клас Андрей Новаков положи клетва. В родната казарма служи един месец. Какво научи той там?

"Ако можем да се върнем 2,5 години назад, ще видим, че това са десетки избори. Имаше пет парламентарни, после имаше президентски в два тура и на някои места имаше частични местни избори. Няма период, в който да го направя и да не кажат, че е защото идват избори. Защитата на всяка държава, конкретно в България, е задължение на всеки един гражданин. Това правя аз. Не се чувствам достатъчно способен да го направя, ако се наложи. Сега нещата се промениха", каза евродепутатът Андрей Новаков в студиото на "България сутрин".

"Дали ни харесва или не, животът не е сладкарница. На нашите плажове изплуват дронове с мини. Нито сме започвали война, нито сме я искали, но тя е факт", посочи още той и продължи:

Още по темата
"Заради атаките в Украйна се повдигат въпроси за водата в Черно море. Това са реалностите, в които живеем. Стягаме се и се подготвяме за ситуацията, в която сме", коментира Новаков.

Пред Bulgaria ON AIR той сподели, че не е бил готов за видяното в казармата.

"На всички, които си мислят, че казармата или армията ни са на по-ниско ниво, спрямо това, което е била, ще сбъркат. Има изключително подготвени млади командири. По отношение на техниката има какво да се желае. Има места, на които не е задължително модернизирането да минава под общ знаменател. Автоматът, който ми беше зачислен, е едно от най-надеждните оръжия. Техниката не е всичко - хората, които оперират с нея, са далеч по-важни", смята евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Свикнали сме да се присмиваме на държавата, посочи Новаков и отчете, че в българската армия и военните университети има изключителни специалисти.

"Другите държави ще ни уважават толкова, колкото ние се уважаваме. Надявам се да се знае все повече за доброволния резерв. Всеки работодател е длъжен да осигури неплатен отпуск на своя служител, ако той реши да се запише в доброволния резерв. От теб се иска да имаш желание да ставаш сутрин в 05:30 ч., да правиш лицеви опори, да тичаш на плаца. Ако имаш желание и изпитваш висша потребност да се посветиш на държавата си, отиди и се запиши. Получаваш заплата от 1233 лв.", каза още евродепутатът.

Той изрази надежда, че след неговото изкарване на казармата много хора ще се запишат в доброволния резерв на Българската армия. Новаков подчерта, че при желание от страна на всеки човек, неговият работодател е длъжен да го пусне в неплатен отпуск, а за доброволеца на място има заплата и храна за ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
14
 
! Отговори
с отвратителни преди 7 месеца
и прости хора се напълни България. Както и с ***, "избирани" за някакви обществени и представителни функции. Подобни като този, никому неизвестен "депутат" се издържат от бюджетна, т.е. от това, което работещите дават за да имат нормален живот и нормално управление, нито животът ни е нормален, нито "управляващите" - видимо долнопробни не хора. Само да намекна, че някога "службата" бе 24-27 месеца и дори 36-37 месеца във флота и за нея заплащането бе до 10 лева за редник.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 63. Ено време по царско казармата е била още по продължителна
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Върви за 6 месеца поне, обаче живей само в казармата и без домашна отпуска или "грацка" и да ти теглят подходящото обучение и тогава ела ми ги разправяй какво било.
55
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За мен един мъж не е ли минал военно обучение, то не е никакъв мъж! Там поне се учиш как да боравиш с оръжие, железни нерви, дисциплина, отговорност, кондиция, коравосърдечни. Много важни за днешния свят качества!
54
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига бе, каква казарма е това 1 месец!? Аз съм бил 2 години, а е имало набори които са служили и по 3. Що за смешка е това и защо въобще мисирките го мислят за новина!?
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 55 Господин лъжец, НИКОГА в Р България не е имало военно обучени за жените в продължение на една година. Военното обучение за всички беше 15 дни!!!
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За 1 месец е научил къде е вратата на поделението. Да не си въобразявате, че изобщо е седял там...Циркаджийче.
51
1
 
11
 
! Отговори
мхммм преди 7 месеца
За толкова кратко време най-много да се научи, как да се простреля качествено, нищо повече.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За 1 месец точно нищо не е разбрал.
49
6
 
6
 
! Отговори
Траян Конов преди 7 месеца
Аз 87-магодина влязох в казармата. Паднах се в групата на един много лош старшина, малеее, вдигаше ни в 4 часа сутринта и да изкачваш хълмове, да прескачаш огради, в калното поле да стреляш с автомат Калашников, танк да караш! Охоо, ама ми беше интересно. Изкарах 2 г неусетно минаха
48
0
 
12
 
! Отговори
Бре! преди 7 месеца
Ауууу, цял месец изкарал! Какъв мъж!
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С такива като тагаренко на чело, кой иска да ства войник, да не е луд
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защитавайте си наследствената полибюровска *** , сами другари. Тя си е изцяло ваша
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Моята баба Гинка също е била в казарма. Тя е на 88 години. Ама едно време баща й бил офицер и вика и мен ме записа на военно обучение цяла една година е било тогава за жените. Казва баба-учеха ни да разглобяваме автомат и да стреляме. Танк е карала. Ама вика полезно беше. Мъжкарана е баба, от нищо не я е страх
44
3
 
19
 
! Отговори
О.з. мл. сержант преди 7 месеца
Юнакът ставал още в 7 часа??? Глезотия! Той на курорт е бил, не в казарма. По мое време се служеше 2 години и се ставаше в 5.00 ч сутринта, само на нац. празник в 5.30ч. Баня - ако има, иначе къпеш се на чешмата с канче и със студена вода, за да си чист и избръснат че срамота. Разглезени мекотели са днешните!
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не е българска армия в момента, а натовска, никой не иска да служи да ства пушчно месо на САЩ,
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно време искаш не искаш-там брате. В казарма! На 18 влизаш, на 20-21 излизаш!
41
2
 
18
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
Боже, бил е цял месец на обучение. Колко мъка има по тоя свят. Да ти имам казармата.
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А оня Сидеров защо не е служил? Тогава казармата беше ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!?
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какво ще правиш докато не си в казарма? Ще щракаш по кръчмите с пръсти и ще гледаш Игри на волята? Казармата е инициация и учи на дисциплина и уважение, което сега липсва. И се раждат хора като Азис, оня дето наряза жена, Минчев, Хекимян