Пчелари на протест в София с искане държавата да подпомага сектора

Трета година не са получавали помощ чрез режима "де минимис"
11 окт 2023 08:03, Елка Василева
22
Пчелари на протест в София с искане държавата да подпомага сектора
Снимка: архив, БГНЕС

Членовете на националното сдружение "Български свободни пчелари" ще излязат на протест пред Министерството на земеделието и храните в 13:00 часа днес. Това стана известно на пресконференция във Варна миналата седмица.

Председателят на организацията Ясен Янев посочи, че е необходимо държавата да подпомага пчеларството и да закриля сектора. По думите му организацията е изпратила писмо до министъра на земеделието и храните с искане пчеларите да получат финансова помощ, но отговорът е бил отрицателен с аргумента, че не са заложени средства в бюджета. Според Янев би следвало подкрепата да дойде чрез режима "де минимис". Той уточни, че трета година българските пчелари не са получавали помощ по тази линия, докато колегите им от съседните държави се възползват максимално от тази възможност.

Пчеларите настояват още да бъдат определени държавни лаборатории, които да извършват изследвания дали при пръскането на посевите са използвани забранени пестициди. Янев уточни, че в момента такива проби се извършват само в частни лаборатории, а пчеларите сами трябва да плащат за услугата, чиято цена варира от 450 до 520 лева.
(БТА, Ивона Величкова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: протестпомощпчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки иска от държавата да му даде пари. А държавата откъде да ги вземе? Никой не иска да работи.
15
0
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 7 месеца
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян arhiepiscopie***armeana.ro.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам защо всички са с идеята че държавата нещо им е длъжна .Да излезе един пчелар да покаже колко данъци и осигуровки е внесъл спрямо това което изкарва и тогава да протестира . Не може всеки който реши че ще живее от хобито си - да протестира .Медът постояно поскъпва и знам хора изкарват много добри пари от това без грам помощ от държавата , но и бачкат като луди по цял ден , не може за вс да се чака на готово от държавата.
13
8
 
3
 
! Отговори
Gogo преди 7 месеца
Управляващите от тиквената коалиция работят за да сринат родината ни, да прогонят и/или унижат българите по поръчение на еврейските "елити" от сащ, русия, украйна, ес, израел... така че всички трябва да сме солидарни с протестиращите енергетици, пчелари и земеделци! Те се борят за всички нас
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 7 месеца
Малко бурканче от 240 гр за 6.50 лева от магазинче.
11
2
 
5
 
! Отговори
факт 2 преди 7 месеца
Има цени от 6 лв/кг и нагоре, но да си го вземеш в тенекия от производител. Аз съм помагал на приятел да си докара мед до София, който после разлива по буркани и го препродава вкл.и на мен с малка надценка. Сложете освен 6 лв., буркан+капачка за над лев и нещо, труд и разход за всичко и един буркан го дава на 9 лева - истински бг мед. А на пазара кой колко надценка си слага си е вече търговията. Поне от 6-7 години почти не ползвам захар, макар да е в пъти по-евтина.
10
1
 
8
 
! Отговори
Комуноиднинищожества преди 7 месеца
2 знам такива бок луци от ДС които имат хиляда кошери и нито една пчела и благодарение на корупцията точат евросредства взимат помощи към пенсийката дъртите пр ъ д ни
9
1
 
10
 
! Отговори
Я кажете преди 7 месеца
Източваме на евросредства защо подкрепяхте Зърнарите след като те тровят пчелите с гадните си забранени от ЕС пестициди само източвате евросубсидии копейки мръсни!А меда от Китай!
8
2
 
9
 
! Отговори
Е,тия преди 7 месеца
Нали подкрепяха зрънчовците.Сега пък кой им трови пчелите.
7
9
 
2
 
! Отговори
А преди 7 месеца
А, не може. Сега ще помагаме на израелските банкери и Украйна. Ще помагаме и на юлорер да стане милиардер
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 7 месеца
Скоро ми донесоха полифлорен мед в голям буркан от супермаркета, става но е много разреден, незнам с какво. Имам и друг, който е от малко магазинче и е по хубав. Качеството на меда не е особено добро. Пчеларите печелят не малко, защо протестират.
5
3
 
7
 
! Отговори
Скоро преди 7 месеца
На протест излизат и труженичките компаньонка с искане за по-добри условия. Блокират всички проходи, входове, изходи и околовръстни с искане за по-добри условия. Ще има безплатни услуги по време на протеста.
4
5
 
10
 
! Отговори
карачанаков преди 7 месеца
Я тия ли са наред,а кошери ще носите ли да блокирате пътя или ще хвърляте буркани с мед.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Пчеларите настояват още да бъдат определени държавни лаборатории, които да извършват изследвания дали при пръскането на посевите са използвани забранени пестициди" - Ей това е най-важното искане, ама ще бръкнат в г* на други производители, като зърно, слънчоглед, зеленчуци и т.н. дето още ги пръскат нелегално ДДТ и др. подобни.
2
4
 
15
 
! Отговори
баааа го преди 7 месеца
Абе ей осарете, кило мед 20 лева направихте, па и протестирате!
1
3
 
12
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
от тия клесове колко са хванати, че пчелините им са само на тефтер? за едно земеделско министерство питам