Колко от бомбоубежищата у нас са готови за използване?

Най-голямото скривалище в София е метрото
15 окт 2023 21:13, Нели Христова
105
Колко от бомбоубежищата у нас са готови за използване?
Снимка: БГНЕС

Продадени, използвани за търговски дейности, бомбоубежищата у нас често провокират бизнес апетити, пишат от bTV.

От всички 292 бомбоубежища само 38 попадат в така наречената първа категория – в добро техническо състояние и готови за използване. Останалите 254 са в "задоволително състояние".

От всички 28 области само в 10 от тях част от бомбоубежищата са в "добро състояние". Най-много в София - с 18, последван от Бургас - с 4 и Ловеч.

В Благоевград има само един бункер, където хората могат да се скрият при евентуална опасност. Той е заключен, а ключът оказа се, се пази в сградата на община Благоевград.  

Предстои ремонт на помещението, който ще е по-скоро козметичен, тъй като към настоящия момент, общината не разполага със средствата да извърши капитален ремонт.   

През 1989 година е имало частни интереси към бункера, но те не са се реализирали.

В града има и още 1 убежище – за 600 души. Намира се в частна собственост.

Над 50 са бомбоубежищата в столицата. Най-голямото скривалище - оказва се е метрото.

При опасност там могат да се скрият над 900 000 души.

Всички метротунели, метростанции са проектирани и изчислени, така че да могат да поемат ударна вълна от бомба или ракета. Общо тунелите са 43 км.

При опасност - само 5 станции няма да се използват, защото са надземни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що ще ни трябват ли ?нямаме войска нямаме оръжие.
75
0
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
В Благоевград има само един бункер. Ключът е заключен в бункера.
74
3
 
10
 
! Отговори
""" преди 6 месеца
Какви бомбоубежища братята ви аМериканци не ви ли заповядаха и тях да премахнете.
73
5
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 месеца
До Анонимен 86 Благодарим за актуалната информация за престъпността в латинска Америка , но какво общо има с бомбо убежищата и желанието на Путин да ни избие ?
72
3
 
12
 
! Отговори
Дддд преди 6 месеца
Тагарев ще ви натика във война
71
4
 
4
 
! Отговори
Лозунг преди 6 месеца
На всеки жител - противогаз, на всяко семейство - мобилно еко WC! На "възрожденците" - на член от семейството - персонално WC, че постоянно пълнят памперса и ни плашат с тоя-оня!
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще пикаем в шахтата под асансьора. Само там има място при мазетата
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще покажем в шахтата под асансьора. И без това вони
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нито едно. Не дай, Боже, да се крием в мазетата, претъпкани с *** и без вентилация заради излишни прегради и заварени прозорци, без място за всички обитатели, без вода и пр.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че кое метро в Света има баня
66
0
 
6
 
! Отговори
та така преди 6 месеца
въпроса е къде се намират тия бомбоубежища , после е дали са готови за използване .
65
0
 
15
 
! Отговори
Gdggdgsg преди 6 месеца
Хубаво споменават метрото, но на нито една метростанция няма тоалетна, баня. Като вкарат хората там и ще спре да им се ходи до тоалетна ли?
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
в старите блокове общите мазета също се водят за защита, но на много места разни наглеци от входа са ги превзели и общините не хаят за тези проблеми или полицията.
63
0
 
11
 
! Отговори
нашите са хитри преди 6 месеца
Влизат 900 000 във метрото ,затварят го и на 300 000 им дават униформи и от там на фронта ! Няма да ги гонят по улиците Я !
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 85 В Перу обикновените хора може да са миролюбиви, но като цяло има много висока престъпност, включително в столицата Лима.От Латинска Америка най-безопасни са Чили, Уругвай,Панама е горе-долу, донякъде Аржентина и разбира се Френска Гвиана, която е департамент на Франция и е част от ЕС.Коста Рика вече не е безопасна държава и там има вече висока престъпност,не са рядкост и въоръжените нападения.В Мексико има определени градове и райони са доста безопасни, но като цяло има висока престъпност
61
2
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
А моят съвет е хич да не стоите по големите градове, ако почнат да падат бомби. Ако нямате кой знае колко пари заредете колата до дупка с ядене, купете си един генератор за ток и бягайте в някое малко планинско село с 10 дядовци и баби. Там няма никой да дойде :))) Ако имате пари е лесно - бягате в чужбина. Или в Западна Европа или в Северна или Южна Америка. Тук който остане - гори :))) Лично аз си заминавам за Перу, любимата ми държава. Хем по-евтино, хем хората са спокойни и миролюбиви
60
2
 
8
 
! Отговори
Оцеляващ преди 6 месеца
Запасявайте се с вода и храна и фенери. Въоражавайте се за да не ви вземат това което имате . НЕ СТОЙТЕ В ГРАДОВЕТЕ, това ще са концлагери.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да се обърна към 59, ако е имал предвид моя пост, който сега е под 56. Изразил съм хипотетично мнение, кое би било по-добре при бомбардировка. Не смятам, че някои ще ни напада и бомбардира и сега, пък и за вбъдеще.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди десетина години, когато премиер беше Бойко Борисов, правиха някаква проверка на бомбоубежищата в какво състояние са и ги категоризираха в 4 категории. И тогава много малко бяха използваемите бомбоубежища. Нищо не промениха след това, а стана още по-зле
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 59 За кой говориш, че трият постове и сега поста ми е под 56. Не трият номерата, а постовете и им се променят номерата имах предвид. :)