Охранители ще могат да стават и хора с основно образование

Това предвижда проект за промени в закона
Обновена: 19 окт 2023 10:45 | 19 окт 2023 10:43, Стела Стоянова
34
Охранители ще могат да стават и хора с основно образование
Снимка БГНЕС

Охранители да могат да стават хора с основно образование, предвиждат промени в Закона за частната охранителна дейност, качени за обществено обсъждане.

Динамиката на определени охранителни дейности налага набирането на голям брой служители за изпълнение на поетите договори за охрана. Наличието на свободен трудов ресурс с определеното от закона образование – "средно“ е силно ограничен, поради което се променят изискванията към изпълнителите на частна охранителна дейност, пише в мотивите към законопроекта.

Премахва се и изискването трудовото възнаграждение на охранителя да е "основно“. Причината е, че при охраната на заведения и дискотеки често заведенията работят само през определени дни и охранителите имат и други основни правоотношения, това им се явява като допълнително трудово правоотношение.

Същото се отнася и за сезонните обекти или временни такива, както и при охраната на мероприятия, пише Pariteni.bg. Там служителите работят временно и обикновено имат и друг трудов договор. Трябва да се има предвид и това, че заплащането на този вид охрана не е толкова атрактивно и охранителите често го ползват като допълнителна работа, обясняват от правосъдното министерство, които внасят промените.

Със законопроекта към категорията на лицата, които трябва да отговарят на изискванията за извършване на частна охранителна дейност, се добавят и управителите на търговски дружества и юридически лица, които към момента не са включени в закона.

В закона е записано още, че глобата за шеф на охранителна фирма, който е сключил трудов договор с лице от охранителния си състав, без да отговаря на изискванията, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. за всяко отделно нарушение.

Повишават се изискванията към автомобилите, които возят ценни пратки и товари, като ако те са на стойност до 1 млн. лева. се транспортират със специализирани автомобили минимум клас FB2, по БДС EN 1522 и оборудвани с видеонаблюдение. А тези над 5 000 000 лв. се транспортират със специализирани автомобили минимум клас FB4, по БДС EN 1522, оборудвани с видео наблюдение и задължително съпътстващ автомобил с двама изпълнители на охранителна дейност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Алито от София преди 6 месеца
Колко го е инерисувало образуванието, толкова ще го интересува и какво пази, друго важно в охранителната работа е заплащането, а то е много ниско, и е изгодно у много фирми само за пенсионери, а там е, колко ми плащат, толкова ме интересува работата, а как се пазят училища, детски градини, големи магазини, банки, защо охраната трябва да е с основно образование, да са като тези у парламента ли, да си подаряват образование, да си охранител е отговорност, а да си депутат е наглост
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
а що простоо не образоват не острите
30
0
 
2
 
! Отговори
Joko преди 6 месеца
Най-добре е да се премахне всякакво изискване за ценз и образования. Достатъчно ще е кандидатите да са Убразувани !
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Копаене дъното, също мислят и военни да стават с основно. Тая държава си замина.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бъхтичи и пъдари да искаш!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те и сега са такива. Щом носиш на бой, ставаш.
26
0
 
4
 
! Отговори
До 25 К9 преди 6 месеца
А ти като си толкова разсъдлив как не се сети, че човекът е възпитан и културен за да изчака редът си ? Изглежда ти си бил един от "гадателите" на автомата щом не сещаш за култура и възпитание ?
25
0
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 6 месеца
Това беше най-очакваното решение в една държава в която се развъжда простотията ! Чудя се обаче тези охранители как ще обясняват на хората какво охраняват и от кого, след като много от тях трудно говорят и български ?
24
1
 
3
 
! Отговори
К9 преди 6 месеца
До 16 Аз пък се питам дали си даваш сметка ти колко точно си умен, щом си погубил 15 минути от живота си, за да чакаш двамата охранители да разгадаят автомата за кафе!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България се понижава стандарта на всичко, за което се сети човек. Вървим към дъното стремително. В нашето общество простотията, липсата на знания и елементарното поведение и умения станаха вид еталон. Не се сещам за по-опадъчно общество, което по свое желание да плува към дъното.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До IT, 14k, то тези имат по-малко ин телект от изкуствения. Сега поне законно ще се правят на голямата работа.
21
0
 
4
 
! Отговори
A ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА БГ преди 6 месеца
ИМА ЛИ ЖЕЛАЕЩИ ..?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демек узаконихте безмозъчни телета да се изживяват на Коза Ностра. Да започваме ли да им плащаме всеки месец такса спокойствие? Или първо да чакаме посещение?
19
0
 
6
 
! Отговори
IT, 14k преди 6 месеца
Нали Изкуствения интелект може всичко?....
18
1
 
8
 
! Отговори
Тест след тест... преди 6 месеца
В Испания да работиш ,като охранител се карат курсове.Изпит по теория и практика, физическа подготовка отново с изпити. Не издържиш ли --няма разрешително.Ня-***.Плащаш и започваш наново.
17
0
 
10
 
! Отговори
Az Mumun--ohranitel преди 6 месеца
Търсят им работа !То и лекари няма--направете ги и лекари , даите им оръжие и им гледайте сейра !
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На времето на тези охранители без образование им викаха "Пъдари"
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
дори не предполагах че изобщо имат някакво образование. Наскоро чаках близо четвърт час двама *** охранители да разгадаят един кафе автомат и да си вземат две кафета...
14
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Браво дайте оръжие на още лица който не искът да учат,за да извършват престъпления,НЕ сте ли наясно,че това е потенциална опасност,но е очевидно,че никой не мисли с главата си
13
0
 
16
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
По-добре е куче вместо необразован , арогантен и агресивен български гражданин . Да не споменавам , че единици са тези с образование или без , които не пият алкохол на работните си места . Потърпевш съм от такива " колеги" , които ме заплашваха и караха да им вземам кредити които не могат те да си изплатят. Това не са хора , а хищници без никакви задръжки . Пазете се тези които сте най-бедните от тези охранители и фирми.