Охранители ще могат да стават и хора с основно образование

Това предвижда проект за промени в закона
Обновена: 19 окт 2023 10:45 | 19 окт 2023 10:43, Стела Стоянова
34
Охранители ще могат да стават и хора с основно образование
Снимка БГНЕС

Охранители да могат да стават хора с основно образование, предвиждат промени в Закона за частната охранителна дейност, качени за обществено обсъждане.

Динамиката на определени охранителни дейности налага набирането на голям брой служители за изпълнение на поетите договори за охрана. Наличието на свободен трудов ресурс с определеното от закона образование – "средно“ е силно ограничен, поради което се променят изискванията към изпълнителите на частна охранителна дейност, пише в мотивите към законопроекта.

Премахва се и изискването трудовото възнаграждение на охранителя да е "основно“. Причината е, че при охраната на заведения и дискотеки често заведенията работят само през определени дни и охранителите имат и други основни правоотношения, това им се явява като допълнително трудово правоотношение.

Същото се отнася и за сезонните обекти или временни такива, както и при охраната на мероприятия, пише Pariteni.bg. Там служителите работят временно и обикновено имат и друг трудов договор. Трябва да се има предвид и това, че заплащането на този вид охрана не е толкова атрактивно и охранителите често го ползват като допълнителна работа, обясняват от правосъдното министерство, които внасят промените.

Със законопроекта към категорията на лицата, които трябва да отговарят на изискванията за извършване на частна охранителна дейност, се добавят и управителите на търговски дружества и юридически лица, които към момента не са включени в закона.

В закона е записано още, че глобата за шеф на охранителна фирма, който е сключил трудов договор с лице от охранителния си състав, без да отговаря на изискванията, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. за всяко отделно нарушение.

Повишават се изискванията към автомобилите, които возят ценни пратки и товари, като ако те са на стойност до 1 млн. лева. се транспортират със специализирани автомобили минимум клас FB2, по БДС EN 1522 и оборудвани с видеонаблюдение. А тези над 5 000 000 лв. се транспортират със специализирани автомобили минимум клас FB4, по БДС EN 1522, оборудвани с видео наблюдение и задължително съпътстващ автомобил с двама изпълнители на охранителна дейност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
13
 
! Отговори
Да допълня... преди 6 месеца
До Ямбол 7 И сега книжки се вземат без образование . Аз до сега ром в учебна кола не съм видял .
11
0
 
9
 
! Отговори
Бах мама му. преди 6 месеца
До Шопа 10 На ц-иг-ани.те трябва да се създадат работни места. Представете си да охраняват пари.
10
0
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 6 месеца
В никакъв случай не съм любител на Живков , но нямаше охранителни фирми от хрантутници , дето блеят по цял ден. И когато се случи обир , припадат , а чистачките гонят обирджиите с метлата.Това са армия от 600 000 безполезни бивши полицай.
9
0
 
12
 
! Отговори
Шопа преди 6 месеца
Няма проблем , скоро и без образование ще ги взимате ... *** бол
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Джилати трябват с трети клас. Също като през турско! Може и психясали. Все пак започват училище на 6!
7
0
 
19
 
! Отговори
Цеко преди 6 месеца
Предлагам, адвокати, прокурори, съдии, нотариуси също да могат да стават хора с основно образование. Така ще отпадне даването на много пари за да завършват университет, тоест намалява се корупцията.
6
0
 
19
 
! Отговори
Ямбол преди 6 месеца
Няма хора да им бачкат на мутрите, тва е? Една пречка да отпадне за да имат бройка. А как ще охраняват тва е друг въпрос. Скоро ще може и шофьорска книжка без образование.
5
0
 
26
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 месеца
Сега масово очаквайте роми - охранители. Щастие и просперитет! :)))
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
2, 'Затова пребиват приятелките си и ги стрижат.Интелигентен човек не би го направил' -- интелиогентния мъж кат теб ще се обади в мевере и ще лежи :)))
3
3
 
14
 
! Отговори
Българ преди 6 месеца
Промяна успешно ни връща от преди 1944 г. в "процъвтяващата" Царска България. Без ток, без пътища, без индустрия, без болници и т.н и т.н.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че за какво ни е образование, да закриват училищата....простия народ лесно се контролира....
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
за герберски бияч акьл не требе :)))