Мими Виткова: До няколко дни цялата система ще бъде затлачена заради е-рецептите

Трябва временно да се приемат и старите рецепти, смятат експерти
Обновена: 20 окт 2023 21:34 | 20 окт 2023 21:00, Красимир Ангелов
18

"Електронното здравеопазване, за което говорим повече от 20 години, закъсня доста. Вероятно решихме с ускорени темпове да въвеждаме всичко накуп, от което се получават такива къси съединения. Това са толкова революционни промени за системата, без да бъдат пробирани и да се даде гратисен период, в който да се работи и в двете форми, за да не се случва това, което се случва в момента, а да се видят дефектите. Не трябва да се приема, че е връщане назад. Трябва да се види има ли системата проблеми. Лекарят не знае това лекарство има ли го, няма ли го, защо пациентът трябва да отиде до аптеката, за да разбере, че лекарството го няма". Това попита бившият здравен министър Мими Виткова в студиото на "Денят ON AIR".

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков електронното здравеопазване трябва да се прави, за да улесни нашия живот.

Още по темата
"В случая се получи точно обратното. Една от причините е, че участниците в цялата "игра", нито бяха предварително уведомявани, нито инструктирани, нито обучавани, не бяха и привлечени да станат съучастници в една такава реформа. Когато правиш опит за реформа "срещу", ще се сблъскваш, не се получава", поясни Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му софтуерът трябва да бъде безупречен.

"Какво ще правят хората, които не могат да си купят антибиотик, не могат да си купят противодиабетните лекарства. Чудя се какъв е проблемът да вървят и електронната, и хартиената рецепта, докато се намери решение? Лекарите обвиняват фармацевтите, фармацевтите обвиняват лекарите", поясни бившият здравен министър.

Спасков припомни, че в момента има затруднение с доставката на лекарства, които се ползват неправомерно: "И изведнъж въвеждаме едни рестриктивни мерки, които са само с отрицателен знак. За да можеш да изпишеш някакъв медикамент, ти трябва да работиш в лечебно заведение. Какво правим с лекарите, които са пенсионери? Какво става в население места, в които е затруднен интернетът? Там ще бъдат ли лишени от медицинска помощ?"

Мими Виткова е категорична, че ако не се направи така, че да работят и двете рецепти едновременно, до няколко дни цялата система ще бъде затлачена.

"Може ли да си представите колко хора ще останат без лечение? Всичко това е на гърба на пациента. Те задават ли си въпроса какво ще стане за 2 седмици. Лекарите не са обиграни, голяма част от лекарите са възрастни, те не са на "ти" с технологиите. А никой не си задава въпроса защо има толкова голям дефицит на лекарства. Има производители, които се изтеглят от нашия пазар, защото цените, които ние им налагаме, тук са ниски, но реекспортът е голям", добави тя.

И припомни, че тези дни излезе статистика, че употребата на антибиотици в последните дни бележи спад.

Вижте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Ми така е преди 5 месеца
Със затлачена ЗГЛОБКА какво очаквате??? Само едно ще ви кажа,че тези Ел рецепти НЕ УЛЕСНЯВАТ НИКОЙ САМО НЯКОЙ ГЪЛТА ПАРИ ЗА ПРОГРАМИ!
12
4
 
3
 
! Отговори
Емил преди 5 месеца
Това с антибиотиците е много добре,защото се използваха безразборно, и ще дойде в близко време да не действат заради резистентност,но това хората не могат да го проумеят,че ще дойде време когато лекарите ще се чудят с какво да лекуват хората защото антибиоците няма да им действат, това другите държави отдавна е прието да се ползват вв краен случай и се спазва много строго, а тук бьлгарите за щяло и не щяло всеки може да си купи антибиотик когато и колкото си искат.
11
0
 
11
 
! Отговори
ПРАВА СТЕ преди 5 месеца
Г-ЖО ВИТКОВА,ЛЕКАРИТЕ И ФАРМАЦЕВТИТЕ СЕ ПРЕВЪРНАХА НА ,,АЙ ТИ СПЕЦИАЛИСТИ,, ЦЯЛ ДЕН СА ВТОРАЧЕНИ В КОМПЮТЪРА-НИКОЙ НЕ Е ПРЕГЛЕДАН ОТ ДОКТОРА НИТО ПЪК ОБЯСНЕНО НА ПАЦИЕНТА В АПТЕКАТА КАК ДА СИ ПИЕ ЛЕКАРСТВАТА-ПИТАМ-ТОВА ГРИЖА ЗА БОЛНИТЕ ЛИ Е
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А бабите по селата? А хората из Родопите? Ами тези от Северозапада? Ще ни редуцират. За наше добро.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дори в Швейцария единствено и само хартиени рецепти, хорара искат да живеят и да се лекуват нормално. Никой не е казал от ЕС че е задължително електронни рецепти, Бг е по папа от папата. При чините май е така.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки народ си заслужава съдбата.
7
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама как пък само в България възрастните лекари не са на ти с технологиите! Вечно скачат срещу реформите, срещу дигиталната система на обслужване, а сме 21 век....А на ти ли са с лечението поне?!
6
22
 
5
 
! Отговори
456 преди 5 месеца
Голяма съпротива и вода от 9 кладенеца срещу всяка реформа ,от бялата мафия и дъртите ***!
5
4
 
19
 
! Отговори
К.П. преди 5 месеца
Честита Промяна и да не забравите да гласувате за ПП и ДБ на изборите!
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая жена си е много нормална простаците които им плащат да пишат глупости в сайта са доста повече
3
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Избрало са я без връзки!
2
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Taя яko влачи oт зgpaвeonaзвaнeтo c чacтeн фoнg и cя pивe...
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Киро и Асен да си наемат един напреднал джуниър да им каже как се прави проект който поне минимума покрвива, а иначе на изборите ще има наказателна акция!