Божанов: С въвеждането на телемедицина ще секнат опашките при лекарите

Сега лекарите станаха "нотариуси на сополите"
23 окт 2023 13:20, Стела Стоянова
41
Божанов: С въвеждането на телемедицина ще секнат опашките при лекарите
Снимка БГНЕС

"Електронните извинителни бележки са добра и правилна стъпка, но също като рецептите, показват слабости на процеса.

Оплаквания от електронните бележки има доста, част от тях са неоснователни, но част от тях са валидни".

Това написа във фейсбук бившият министър на електронното управление и депутат от ДБ Божидар Божанов.

"Неоснователни са твърденията, че само лични лекари или само лекари с договор с НЗОК могат да издават такива. Това не е вярно - всеки лекар трябва да вкарва данни в НЗИС (централната система за е-здравеопазване). И като параметър на всеки преглед може да бъде посочено и извиняване на отсъствия".

Проблемът е в това, че лекарите стават "нотариуси на сополите", защото трябва в електронната система да обвържат извинението на отсъствия с проведен преглед, пише още той. Това  задължение не е ново, но с електронната система не може да се заобиколи.

"Дали с раздаване на кочани, дали със съобщения по вайбър и минаване "само да взема една бележка", лекари и родители са намерили практично заобикаляне на писаните правила, с което са облекчавали здравната система", пише още той.

Нашата работа като законодател, и като управляващи, е да направим писаните правила адекватни на реалността. Има два подхода, които се допълват. Първият е регламентирането на телемедицината. Не точно "преглед по Вайбър", защото трябва да са налице редица гаранции, но близо до това. Внесли сме вече такъв законопроект. Така няма да трябва да се събират излишни опашки пред кабинетите.

Вторият подход е правото на родител да извини няколко дни отсъствия по своя преценка, в допълнение на сегашните "по семейни причини". Това е практика по света. Да, родителите нямат медицинска експертиза, но няма нужда за всяко отсъствие да има диагноза с код по МКБ. Отсъствие за неразположение по преценка на родителя, с разумно ограничение, е напълно нормална хипотеза. Аз  имах мигренни болки в училище. Нужна ли е бележка за главоболие? По-скоро не, написа още той.

Според него това извиняване също може и трябва да бъде електронно. "Аз бих пакетирал това право с попълване на въпросник за симптомите, защото рискът при такъв подход е да бъде пуснато на училище привидно здраво, но заразно дете (ако има епидемия, напр.)

Представете си приложението е-Здраве на МЗ, в което по ЕГН на дете и родител и попълване на въпросник, се предоставя възможност за извиняване на отсъствия. Пак проследимо, пак събираме информация, пак се ограничават злоупотреби (с ограничения броя дни), но без претоварване на здравната система.

"Електронното извиняване на отсъствия е правилна стъпка, но може да се подобри, като го използваме за поправяне на проблемите на отдавна съществуващия и успешно заобикалян нормативноустановен ред", пише още той, цитиран от "24 часа".

Припомняме, че въвеждането на електронни извинителни бележки за отсъствие от училище създаде напрежение, тъй като за тях детето трябва задължително да мине на лекарски преглед и това създава допълнителни струпвания пред кабинетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Васил преди 6 месеца
Най-добре е той да отиде да се прегледа с тази телемедицина, че му слопа дъската определено.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
десните разсипаха всичко на държавата сега говорят несланици за електронни извинителни бележки...
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вместо измишльотини, всеки ден, във всяко училище лекар и зъболекар, така е редно. Достатъчно деца има в училищата, вместо родителите да тичат с тях по поликлиники, лекарите и зъболекарите ще имат достатъчно работа там.
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки лекар със секретарка, да върши ^писателската^ дейност, ако смогне и тя. Горките лекари, аптекари и пациенти. Затрудненияте край нямат, някой измислил, недомислено нещо и хайде всички са длъжни. Бюрокрация без край. Това са лекари и аптекари, не секретарки, те трябва да лекуват, за това са учили.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Измъчиха се хората с тези измислици.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преписвайте от Германия, бе невменяеми чиновници!!!
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То бива, бива некадърност и неадекватност, ама чак пък толкова?!? Всичко се прави, за да ЗАТРУДНИ КАКТО ЛЕКАРЯ, ТАКА И ПАЦИЕНТА, ДАНО ОЦЕЛЕЯТ !
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още ли има живи ***? Много сополи, много плюнки
27
0
 
7
 
! Отговори
Илф и Петров преди 6 месеца
Както го бяхме написали "сбъднаха се мечтите на и ди о та"
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До последният Българин!Няма край това рравителство ще превърне всичко на опаки. ЗАЩО НЯМА В ГЕРМАНИЯ ***?
25
2
 
3
 
! Отговори
Сополанко преди 6 месеца
Аз немам проблем да изплюскам моат мазен сапол на тъчскриня и дофторят да го види и да кай, кво што, даже моа, неколко сапола му изтрещя, смао мераклия да е;)))
24
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До23. Ми да учат още двайсет дена и да минат цифрово обучение. Малко учат . Какво да кажем ние обикновените българи като учехме марксизъм ленинизъм , руски език задължително, проблеми на социализма , основи на комунизма . Как мислиш лесно ли ми беше като отидох на Запад ,А .
23
6
 
1
 
! Отговори
Румен преди 6 месеца
Започнах да се занимавам със земеделие 2007г.. На земеделската земя 60 дкр на дядо ми отнета от червените. б о к л у ци 1948 г край р. Дунав. Бърках често в мрежата и откривах програмите на Брюксел. Много добри за частно земеделие С които трябваше да съм в синхрон . Но местните Арендатори си знаеха Текезесето и Москва . Двете системи моята цифрова и тяхната аналогова влезнаха в конфликт . В крайна сметка те победиха и ми съсипаха инициативата. Загубих хиляди .
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дай виртуално да ни лекуват и да свърши тая трагедия, кой оцелял оцелял
21
0
 
22
 
! Отговори
минаващ преди 6 месеца
Пич, студентите по медицина 4 семестъра (!) учат пропедевтика т.е как да преглеждат пациентите си. Защото правилното лечение иска преди тов ад аима и правилно поставена диагноза. А зад правилно поставената диагноза се не виртуален, а физикален преглед. Всеки медик ще ти ко каже
20
0
 
19
 
! Отговори
Дан преди 6 месеца
Пожелавам на теб и близките ти да ви лекуват по този начин
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лекарите не искат да са цифрови . Искат да си останат аналогови.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тоя жмелист и той започна да разбира от всичко
17
0
 
16
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
У нас под телемедицина се разбира медицина за телета, каквито у нас са в изобилие.
16
1
 
23
 
! Отговори
Жоао преди 6 месеца
Това дигитално прокси няма ли да се скрие. Каква телемедицина, кви 5 лева

Спонсорирани публикации