Божанов: С въвеждането на телемедицина ще секнат опашките при лекарите

Сега лекарите станаха "нотариуси на сополите"
23 окт 2023 13:20, Стела Стоянова
41
Божанов: С въвеждането на телемедицина ще секнат опашките при лекарите
Снимка БГНЕС

"Електронните извинителни бележки са добра и правилна стъпка, но също като рецептите, показват слабости на процеса.

Оплаквания от електронните бележки има доста, част от тях са неоснователни, но част от тях са валидни".

Това написа във фейсбук бившият министър на електронното управление и депутат от ДБ Божидар Божанов.

"Неоснователни са твърденията, че само лични лекари или само лекари с договор с НЗОК могат да издават такива. Това не е вярно - всеки лекар трябва да вкарва данни в НЗИС (централната система за е-здравеопазване). И като параметър на всеки преглед може да бъде посочено и извиняване на отсъствия".

Проблемът е в това, че лекарите стават "нотариуси на сополите", защото трябва в електронната система да обвържат извинението на отсъствия с проведен преглед, пише още той. Това  задължение не е ново, но с електронната система не може да се заобиколи.

"Дали с раздаване на кочани, дали със съобщения по вайбър и минаване "само да взема една бележка", лекари и родители са намерили практично заобикаляне на писаните правила, с което са облекчавали здравната система", пише още той.

Нашата работа като законодател, и като управляващи, е да направим писаните правила адекватни на реалността. Има два подхода, които се допълват. Първият е регламентирането на телемедицината. Не точно "преглед по Вайбър", защото трябва да са налице редица гаранции, но близо до това. Внесли сме вече такъв законопроект. Така няма да трябва да се събират излишни опашки пред кабинетите.

Вторият подход е правото на родител да извини няколко дни отсъствия по своя преценка, в допълнение на сегашните "по семейни причини". Това е практика по света. Да, родителите нямат медицинска експертиза, но няма нужда за всяко отсъствие да има диагноза с код по МКБ. Отсъствие за неразположение по преценка на родителя, с разумно ограничение, е напълно нормална хипотеза. Аз  имах мигренни болки в училище. Нужна ли е бележка за главоболие? По-скоро не, написа още той.

Според него това извиняване също може и трябва да бъде електронно. "Аз бих пакетирал това право с попълване на въпросник за симптомите, защото рискът при такъв подход е да бъде пуснато на училище привидно здраво, но заразно дете (ако има епидемия, напр.)

Представете си приложението е-Здраве на МЗ, в което по ЕГН на дете и родител и попълване на въпросник, се предоставя възможност за извиняване на отсъствия. Пак проследимо, пак събираме информация, пак се ограничават злоупотреби (с ограничения броя дни), но без претоварване на здравната система.

"Електронното извиняване на отсъствия е правилна стъпка, но може да се подобри, като го използваме за поправяне на проблемите на отдавна съществуващия и успешно заобикалян нормативноустановен ред", пише още той, цитиран от "24 часа".

Припомняме, че въвеждането на електронни извинителни бележки за отсъствие от училище създаде напрежение, тъй като за тях детето трябва задължително да мине на лекарски преглед и това създава допълнителни струпвания пред кабинетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
До 11. Ами като беше толкова хубаво при бай ви Тодар,защо го махнахте вие комунистите бре.
14
7
 
1
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Щом си уведомил и няма наказани, значи си лъжец.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 12Уведомил съм , и какъв е резултата ? Същия като на Цанов
12
3
 
7
 
! Отговори
Читател преди 6 месеца
Този от "сополите" ли е?
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
седесарите и техните метастази съсипаха българското здравеопазване и нямат срам да продължават да се изказват по темата... стотици хиляди починаха благодарение на риформити хах
10
4
 
12
 
! Отговори
нафърфорий преди 6 месеца
""""С въвеждането на телемедицина ще секнат опашките при лекарите"""" ------- Както и качеството на мед. диагностиката!!! Беше зле, шъ стане още по-зле!!! А, Власта у Бг с твърдо убеждение следва постановлението на ЦК на ПолитБюрото у Вашингтон да превърну Бг в "Географско понятие"!!!
9
0
 
3
 
! Отговори
12 преди 6 месеца
До 4. Ами като знаеш уведоми органите. Иначе си или клеветник, или съучастник.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С края на нефелното управление ще секне поредния нефелен опит сорослаци да съсипват България...
7
2
 
9
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Пожелавам ти да те лекува робот.
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може просто да ги премахнат лекарите и така няма да има проблеми. Едно време не е имало лекари и пак добре са си живели. Сега вече има роботи които поставят по точна диагноза от лекар. Анализира в реално време кръвна проба, урина, слюнка, измерва кръвно, пулс, тества за вирусни и бактериални инфекции и много др. Всичко това става рамките на минути. Скоро тези роботи ще станат толкова евтини че всеки ще може да с купи и да си има личен лекар вкъщи.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз в Ютуб следвам съветите на един руски лекар , наистина добър . Та каква ще е разликата ?
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо не казват как докторите чрез компютърни програми си генерират пациенти и от там точат здравната каса .Някак си е неудобно да кажат , че докторите крадат , ама е факт .
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Досега ни лекуваха по телефона, вече ще го правят през вайпъра. Кой казва, че медицината не е напреднала напоследък? Само не знам бабата от Горно Ойно какво ще прави, ако няма вайпър. Ще умирга без лекарска помощ.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами тогава да въведем и теле потребителска такса - ще пуснем парите пред екрана, а доктора да се протегне и да си ги вземе..
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е остаряла технология , очаквам вече да ни лекуват по телепатичен път .