България с най-голям скок в света във върховенството на закона

Има обаче още възможност за развитие, посочват от World Justice Report
25 окт 2023 14:00, Красимир Ангелов
38
България с най-голям скок в света във върховенството на закона
Снимка: БГНЕС

България бележи най-голямото подобрение сред всички страни в света в оценката за върховенството на закона спрямо миналата година, показва индексът Rule of Law Index 2023 на World Justice Project (WJP), съобщава Investor.bg.

Въпреки това обаче все още има "значителна възможност за подобрение", коментира Лесли Солис, директор проучвания на EU Subnational Project към WJP.

Страната ни се нарежда на 26-о място сред държавите членки на Европейския съюз, като след нея е единствено Унгария. В цялостната класация сме на 59-а позиция от общо 142 държави с оценка от 0,56 пункта, издигайки се с 3 позиции и подобрявайки оценката си с 1,7% спрямо миналата година.

По отделните подиндекси България е в зелената зона (цветовата оценка започва от червено – най-зле с 0 пункта, през жълта – средна, и зелена – най-добре с 1 пункта) единствено при поддържането на реда и сигурността, получавайки оценка 0,78 пункта и заемайки 52-о място.

Най-рязко подобрение в оценката имаме при ограниченията върху правителствените правомощия и липсата на корупция, където позициите ни се подобряват с 8 места, съответно до 75-а (0,51 пункта) и 71-а (0,45 пункта). Въпреки подобренията обаче именно по тези критерии продължаваме да заемаме най-лоши позиции.

Най-високо място в класацията достигаме по отношение на откритото правителство – 48-о.

Какви са световните тенденции четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: върховенство на закона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Откъде е скочило толкова върховенството ?
31
0
 
4
 
! Отговори
гошо преди 6 месеца
Ако това е вярно, то света е наистина зле.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе тия щом обявиха преди това Украйна за образцова правова и демократична държава, при положение, че наркомана Зе узурпира изцяло властта, забрани опозицията, закри цървата, ескадроните му на смъртта необезпокоявано избиват негови противници или ги пребиват и пращат в затворите, след като отмени всякакви избори и закри всички медии, които не го славославят, какво да очакваме в "справедливата" им оценка за България?
29
0
 
6
 
! Отговори
Вицът на годината: преди 6 месеца
"България с най-голям скок в света във върховенството на закона...". Авторите на това съждение са или слепо-глухо-неми или точно сега излизат от някоя дупка, където са проспали последните 15 години. Достатъчно е да си сложат очилата и да разгледат сглобката в детайл, за да им падне ченето.
28
0
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 6 месеца
Най голямата смешка,която бях чувал скоро! Само ще попитам,колко от българските политици влязоха в затвора? Борисов защо е още на свобода? Ами останалите комунисти от ГЕРБ,БСП и ДПС? А? По скоро Путин би им раздал справедливост,затова майната му на ЕС,да живее Русия!!
27
0
 
7
 
! Отговори
Пълен фалш преди 6 месеца
Това виц ли е? Или нашата велика администрация успя да докаже на правораздавателните органи по света, че е направила промени в съдебната ни система?! Май нещата се случват по български, просто сме пратили там няколко документа, в които пише, че реформираме и онези веднага автоматично ни повярваха. Това му се вика отчитане на дейност по български. Смях!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То си личи и по ПРОТЕСТИТЕ , за ''ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА '' !!!УСЛОВНО , УСЛОВНО , УСЛОВНО...Това е най-голямото наказание за отнети животи в Бг !Колко престъпници се спасиха и напуснаха държавата с лбзното съдействие на СЪДИИ И ПРОКУРОРИ , след като им е излязла присъдата ?
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Освен тикви , във властта ни се натресоха И шарлатани , а заповедите са от посолството ... Направо се кефя от ''НЕЗВИСИМОСТТА'' НА ДЪРЖАВАТА , та даже имаме и национален празник в Бг , на ''независимостта''!И от кои сме били независими ?
24
1
 
10
 
! Отговори
Шарлатанин преди 6 месеца
Това що не го сложихте в рубриката "виц на деня"?
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
аВЕ , верно ли ?Като се има в предвид че САМО 93% от народа в Бг , НЯМА доверие в държавните структори , особено в СЪД. СИСТЕМА !?!?
22
0
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 6 месеца
Днес да не е Първи април?
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това някаква комедийна класация ли е?
20
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 месеца
Аве вие пиете ли си апчетата, кат разказвате нелепи вицове?!
19
1
 
5
 
! Отговори
Дядката преди 6 месеца
Скока ни е все надолу ,до като Борисов е на свобода и не е осъден! Какви лъжи и манипулации на общественото мнение витаят в медиите ! Срамота!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мале голямо ухажване и хвалене от западните глобалистки НПО-та и организации....
17
0
 
2
 
! Отговори
. преди 6 месеца
Ко каза ко
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дрън, дрън. Какво подобрение и какво правосъдие има, наследници защо при делба на имушество трябва да стъпват на пазарни цени на имоти и защо съда решава да продаде жилището, като единия притежава по-голям дял от него, къкво правосъдие е това. Този алчния който иска пари, пари, пари дори не е погребал родителите си и не е дал 1 лв., но бил наследник на тези хора. Не може толкова сухо и повърхностно да се гледа на нещата.
15
1
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 месеца
Направо паднах от коня! Това съчинение е за вестник "Стършел".
14
0
 
12
 
! Отговори
Преди 3 седмици преди 6 месеца
Освен по всички телевизии и вие тук писахте, че по върховенство на закона България е след държави като Буркина Фасо и Молдова всякакъв друг коментар е излишен
13
0
 
4
 
! Отговори
Хахахаха преди 6 месеца
Хахахахаха