МВР обясни: Човешка грешка стои зад съобщението на BG-ALERT

Изпратени са две различни съобщения
2 ное 2023 08:03, Нели Христова
115
МВР обясни: Човешка грешка стои зад съобщението на BG-ALERT
Снимка: БГНЕС

Човешка грешка стои зад странните съобщения, изпратени на мобилните телефони на много гражданите. Известията от BG-ALERT с текст „Внимание, опасност!" внесоха смут и страх у хората вчера вечерта.

В нова позиция от МВР уточняват, че „във връзка с планирани национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, на 01.11.2023 г. от 18:55 до 19:00 бяха проведени предварителни тестове".

Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата един от мобилните оператори, които са получени от техни крайни клиенти, допълниха оттам.

Дружеството по Закона за задълженията и договорите се извинява на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство. След установената вече работоспособност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии, казват още от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: МВРпозицияBG-ALERT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
харвардци преди 5 месеца
До 101-Една жена Не пишете глупости жено , ненапразно сме завършили харвард и сме начело на народа. Вече приемаме и третополовата линия . В ход е прекрояването на войнишкия клин от колан и копчета на ластик. И там където грубата сила не помага просто се обръща обратно и нашият войник бързо ще изуе клина и ще е готов да посрещне вражеската атака . Гениален харвардски план който може да се въведе и в ЕС.
102
1
 
1
 
! Отговори
ега си преди 5 месеца
Някой чат ли е откъде да се забранят такива неоторизирани съобщения в устройството ? Или ако има някакви блокери да сподели тука.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Въобще нямам доверие на каквито и да са Alert съобщения, помислих че е вирус за Андроид и си изключих Смартфона да не се зарази :)
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На мойта суседка и се роди преди пет годинки детенце и днека го гледам излязло на двора с телефонче. Питам го: - на кого е тоя телефон, на мама или на татко? А то ми отговаря... Тоя телефон е моя и много се радвам, че мама ми го купи на рожденния ден.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България не е под морското равнище и не е засегната от урагани и наводнения. България никога не е била засегната от Чернобил, това са глупости и е достатъчно да се погледне картата на Европа. Единствената логична употреба на тази система за предупреждение е война. Направете си изводите.
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мда..човешка грешка!И съм сигурен,че грешката е на портиера-бай Генчо,нали?Не е някой супер-ддупер експерт по комуникации,със 15 дипломи по меринджейство!Генчо е,нали?!
97
4
 
4
 
! Отговори
ЕДНА ЖЕНА преди 5 месеца
НАШИТЕ МАЗНИ МЪЖЕ НАПЪЛНИХА ГАЩИТЕ!!! ПРЕДСТАВЯМ СИ КАК ЩЕ НИ ЗАЩИТАВАТ ПРИ ВОЙНА
96
2
 
2
 
! Отговори
да преди 5 месеца
се преброят колко ваксинирани са дали фира при тази 5G грешка
95
1
 
12
 
! Отговори
Токмаков преди 5 месеца
И в Чернобил уж беше човешка грешка при която загинаха хиляди хора в това число и в България. След години научихме че май е било умишлено. Няма грешка щом някой е активирал програмата е умисъл. Осъдени чакаме осъдени. Днес научаваме че ГДБОП подхванали в образованието някаква какошкарска история за закуските!!!? Тези наистина ни смятат за *** - Боеко и всичките от 34 години участвали в управлението са за затвор. Милиарди. А вашето имущество господа от ГДБОП кой ще разследва. Шенген ли!? Аха..
94
1
 
9
 
! Отговори
Българин! преди 5 месеца
Поредната простотия на Министерството на електронното управление и на разни други "иноватори", "техници" и прочие, които МНОГО ДЪРЖАТ ДА ЕЛЕКТРОНИЗИРАТ ДЪРЖАВАТА, ЗА ДА Я НАПРАВЯТ МНОГО ПО-ЛЕСНА ЗА ХАКВАНЕ! И веднага давам пример - хакер на банда обиржии хаква системета, изпраща съобшението на предваритрлно набелязана група хора, например цял квартал и докато хората бягат и се крият уж, за да спасяват живота си, съучасниците на хакера влизат и им обират жилищата! ВЕЧЕ СИ ИМА СИСТЕМА СЪС СИРЕНА!
93
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Бреййй, уплашихте се от един SMS, тъй ли? А децата в Украйна като всеки ден се събуждат от руски бомби, не се ли плашат, а циници такива? Продажни лицeмepи!" - Плашат се, защото от телефона ти почват някакви мега аларми, които нкога не си ги чувал и почва да присвятка, за да ти прилече вниманието. Какво ставало в Украйна си е за Украйна. Лицемерчето си ти!!
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"га не е на свещена православна кирилица, а на сатаниска католическа латиница не мога да го прочета и не ме интересува!" - Имаш проблеми.
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Такива системи имат държави с ежегодни природни бедствия като урагани и подобни. На нас за какво ни е по-точно?" - За "неежегодните" ни е нужно, като това в Царево. Ако това се беше случило в Бургаш, жертвите щяха да са стотици. Ранното известяване е важно.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Явно няма никакъв контрол и каквото и да било одобрение при такъв вид масови съобщения, ами ако утре някой изкулак програмист реши пак да си направи бъзик но този път с нещо по-сериозно?" - Така ли? Това нещо го има в почти всички телефони от 2014-а насам, включително и те я с "фенерче". Засега никой не е успял, да г хакне. Явно има контрол.
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тази "човешка грешка" си има име и лице, престанете да се криете зад името на институциите! Докато не започне да се търси персонална отговорност, корупцията и схемите няма да престанат!
88
1
 
1
 
! Отговори
91 преди 5 месеца
Слаба психика. Веднага наби минусите. Слаб си, прятелче. Поне си го признай.
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Датата е много важно окултно число и въобще не е случайна." - Ако някой каже нещо за религия, която е изповядвана от 20 милион, до 2 милиарда души, веднага има "ама ти си ненормален". Обаче, като некъф се пени за "окултни числа" и зодиаци, всичко с еприема за чиста момента и никой не се изкава, къф "наУчен" е, все едно е Шерлок Хоумс.
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До В много, - Явно си много слаб мъж, ако някаква сирена, която вие два пъти в година и то на обяд, те кара да полудяваш. Не знаеш НИЩО, но приказваш глупсоти. Системата има за цела, да извести хората, ако нещо ужасно се случи и трябва да им се дадът инструкции, какво да правят. И да - ТРЯБВА ДА СЕ ТЕСТВА! В Царево можеше да се спаси имущество за милиони, както и 5 човешки живота, ако имахме подобна система.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
идва идва третата световна ...подготвят всичко
84
2
 
4
 
! Отговори
В много, преди 5 месеца
вероятно във всички, държави имаше такива "тестове" с цел стресиране на населението напоследък, но поне бяха оповестени предварително. Тук предостатъчно ни подлудяват с виещи сирени 2 пъти в годината. Сякаш има къде да се скриеш ако действително се случва нещо. И в САЩ имаше 2 вида съобщения, едното уж от президента. Не всички ги получиха обаче. И в Русия имаше тест. Всички тези занимания произхождат от един калъп. Датата е много важно окултно число и въобще не е случайна.