Готвят данъчна тесла за имотите в големите градове

Данъчните оценки ще се актуализират на всеки две години
Обновена: 7 ное 2023 13:44 | 7 ное 2023 13:44, Стела Стоянова
313
Готвят данъчна тесла за имотите в големите градове
Снимка БГНЕС, архив

Одобрените в понеделник от правителството изменения в Закона за местните данъци и такси ще се превърнат в данъчна тесла за собствениците на имоти в големите градове.

Според тези промени на всеки две години общинските съвети ще актуализират данъчните оценки на недвижимите имоти с индекса на цените им, който се определя от НСИ. Това неминуемо ще доведе до скок на данък сгради за старите жилища, дори и общините да не предприемат вдигане на ставките.

Най-силно ще се увеличат налозите на старото строителство в столицата и големите градове, където по данни на НСИ за последните 10 години имотите са поскъпнали с 50%. В централните градски части и някои квартали с добра инфраструктура и голямо търсене, поскъпването е още по-голямо, пише "Сега".

Финансовият министър Асен Василев не спомена промените, свързани с данъка върху недвижимите имоти, на брифинга след извънредното заседание на МС в понеделник. За тях стана ясно от правителственото прессъобщение за одобрените данъчни промени, разпространено по-късно.

"Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона", се посочва в прессъобщението.  "Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години,  както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения", пише още в него, без да се дават повече подробности.

Тази промяна не беше предвидена в първоначалния вариант на данъчните промени, които МФ публикува за обществено обсъждане. От становищата изпратени в периода на обсъждане става ясно, че е предложена от Националното сдружение на общините и е приета от финансовото министерство.

Общините отдавна настояват за промяна в Закона за местните данъци и такси, която да им позволи да осъвременят данъчните оценки на имотите - жилищни и нежилищни, и така да увеличат приходите от данък сгради. Основният им мотив е, че методиката за определяне на данъчните оценки не е променяна повече от 20 години. Миналата година сдружението вкара предложение в 48-то Народно събрание за завишаване на базисната данъчна оценка на квадратен метър площ с 35% като първа стъпка на поетапно доближаване до реалните цени на имотите. Тази промяна обаче не беше припозната от нито една парламентарна сила и не намери място в закона.

Наскоро изпълнителният директор на сдружението на общините Силвия Георгиева коментира, че актуализацията на данъчните оценки на недвижимите имоти се е оказала почти нерешима задача, защото нито една управляваща партия не проявява политическа воля да я направи през последните пет години. Заради това сега масово луксозни имоти в централните градски части, които са старо строителство, се облагат със суми, по-ниски от данъка на маломерни жилища в новопростроени сгради в крайни квартали.

От данъчната оценка обаче зависи и размерът на такса смет. Години наред общините, на свой ред, отлагаха въвеждането на по-справедливата схема на определяне на таксата в зависимост от количеството изхвърлен боклук, измерен с торби, кофи или контейнери. И предпочитаха най-лесния начин - да начисляват таксата на база на данъчната оценка на имота, без значение колко души го обитават и какви отпадъци генерират. Последно преминаването към определяне на такса смет на базата на количество е отложено за 2025 г. През 2024 г. имаме спешната задача да се подготвим за новия начин на изчисляване на таксата на база количество битови отпадъци, обещават от сдружението на общините.

Бившият депутат от "Изправи се, БГ" Мария Капон коментира в профила си във Фейсбук предвижданата данъчна промяна:

"Честито на печелившите! Нали сте наясно какво означава това - на две години да се актуализират данъчните оценки на имотите, без да ги продаваш. Е, това ще е кошмар за всички хора. За пенсионери с апартамент на Докторската градина ще им се наложи данъкът да е по-висок от пенсията им. Ще кажете, да не живеят там. Ама това е абсурдно за основно жилище!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че какво да очаквате от ПП,нищо него интересува освен Украйна ,казват и залавят мигрантикз цяла България ,но за сирийци и афганистанци ,за украинците не важи ,а те ни захванаха като октопод гадовете ,вън от България украиците и техните слуги
269
2
 
11
 
! Отговори
Гадняр преди 5 месеца
Има логика да е вдигнат данъците, но не за основно жилище. Това е изключително жестока мярка спрямо възрастните хора. Иначе за разни тарикати като Тонкин и компания вдигането е задължително. Не е нормално да притежават имоти за милиони, а да плащат наравно с пенсионери собственици на един панелен апартамент.
268
2
 
11
 
! Отговори
На теслата дръжката преди 5 месеца
с данъците ви го тури мъжката.Ще плащате. Данъци и такси. Редовно. Така се подредихте сами, няма да мърморите.
267
2
 
15
 
! Отговори
Тесла за правителств преди 5 месеца
Право в главата и да ги няма . Тоя Кокорчо освен да обира народа друго не може
266
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тази партийна не е дясна, а популистка. Все пак чорапа ги докара.Тия пари ще се ползват за социални идеи, т.е. малцинства, бежанци, пенсионери. Ако наистина искат да правят реформи и десни политики, да почнат първо с 200 000 армия от ченгета нищоправци и държавната администрация. Нали така говореха преди. Само дето им запари, щото ако тръгнат срещу тях ще ги иззбеесят по площадите. А и новия кмет си е от потомствено ченгеджийска рода
265
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак си ги изберете същите...
264
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Днеска са теглили 2 милиарда, утре ще ни гласуват по - големи МДТ . А Украйнците си живеят на воля в 5 звездни хотели и няма МДТ, няма да плащат за нищо
263
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Този Който - UK council tax и Бг данък сгради са различни неща. От Council tax се плащат и неща като училища, детски площадки, поддържане на паркове, не само събиране на ***. А данък сгради не знам да отива за друго, освен за събиране на ***
262
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не може данъка за апартамент, да е по- малък от данък за кола. Да му мислят тия с многото апартаменти.
261
6
 
12
 
! Отговори
Този Който преди 5 месеца
Изкарах година във Великобритания и там общинските налози сравнени с нашите са убийствени или по-конкретно Council tax - 110 паунда на месец. Тука толкова не плащам на година. Ама защо ли тука ми свиди а там ми се виждаше справедливо? Е, като излезе човек от вкъщи и се разходи из квартала и веднага му става ясно къде са му парите.
260
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Gанявци, стягайте се да плащате - и то много яко! За да ви подбарат на деня след балотажа.....
259
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 270: С тази разлика, че във Виена данъка се плаща еднократно при покупката на имота и повече НИКАКВИ имотни данъци. Има месечни режийни, но те включват много неща, които в БГ не се плащат
258
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега всеки с излишен празен имот ще се засили да продава, ама вече ще са малко будалите дето ще купуват скъпо.
257
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това беше ясно. В някои райони на Виена, данъкът е 10% от пазарната цена. Много чалгарки навремето си купиха и после плакаха.
256
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами ще ги вдигат, не за друго, а защото крият данъци при прехвърлянето на имоти, пишат продажна цена - в размер на ниската данъчна оценка и останалото си го доплащат на ръка.
255
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Bиe cи rи избpaxтe... Xи-xи...
254
0
 
16
 
! Отговори
Сера на Правителство преди 5 месеца
Нагли некадърници : Що не се плаща количество *** ми се качват данъците
253
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
До 259: да ще ти държа сметка като си опасен защото си заменил бушон с болт и бойлера ти не е проверяван от на Сталин бала! Големият ти проблем, един ремонт като хората да направиш, че да не си заплаха за обществото.
252
1
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
До 259: от всичко написано се хвана само за скъпоценните си мебели на баба си от цоца правени на конвейер, аз му говоря, за това, че е опасен като не си е сменял кабелите от 50+ години, че като преправя сам бушони с тел е опасен защото може да предизвика пожар, то горкото за мебелите дето са му набори се загрижило!
251
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дянков + upgrade на некадърността = Кокорчо.