Готвят данъчна тесла за имотите в големите градове

Данъчните оценки ще се актуализират на всеки две години
Обновена: 7 ное 2023 13:44 | 7 ное 2023 13:44, Стела Стоянова
313
Готвят данъчна тесла за имотите в големите градове
Снимка БГНЕС, архив

Одобрените в понеделник от правителството изменения в Закона за местните данъци и такси ще се превърнат в данъчна тесла за собствениците на имоти в големите градове.

Според тези промени на всеки две години общинските съвети ще актуализират данъчните оценки на недвижимите имоти с индекса на цените им, който се определя от НСИ. Това неминуемо ще доведе до скок на данък сгради за старите жилища, дори и общините да не предприемат вдигане на ставките.

Най-силно ще се увеличат налозите на старото строителство в столицата и големите градове, където по данни на НСИ за последните 10 години имотите са поскъпнали с 50%. В централните градски части и някои квартали с добра инфраструктура и голямо търсене, поскъпването е още по-голямо, пише "Сега".

Финансовият министър Асен Василев не спомена промените, свързани с данъка върху недвижимите имоти, на брифинга след извънредното заседание на МС в понеделник. За тях стана ясно от правителственото прессъобщение за одобрените данъчни промени, разпространено по-късно.

"Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона", се посочва в прессъобщението.  "Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години,  както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения", пише още в него, без да се дават повече подробности.

Тази промяна не беше предвидена в първоначалния вариант на данъчните промени, които МФ публикува за обществено обсъждане. От становищата изпратени в периода на обсъждане става ясно, че е предложена от Националното сдружение на общините и е приета от финансовото министерство.

Общините отдавна настояват за промяна в Закона за местните данъци и такси, която да им позволи да осъвременят данъчните оценки на имотите - жилищни и нежилищни, и така да увеличат приходите от данък сгради. Основният им мотив е, че методиката за определяне на данъчните оценки не е променяна повече от 20 години. Миналата година сдружението вкара предложение в 48-то Народно събрание за завишаване на базисната данъчна оценка на квадратен метър площ с 35% като първа стъпка на поетапно доближаване до реалните цени на имотите. Тази промяна обаче не беше припозната от нито една парламентарна сила и не намери място в закона.

Наскоро изпълнителният директор на сдружението на общините Силвия Георгиева коментира, че актуализацията на данъчните оценки на недвижимите имоти се е оказала почти нерешима задача, защото нито една управляваща партия не проявява политическа воля да я направи през последните пет години. Заради това сега масово луксозни имоти в централните градски части, които са старо строителство, се облагат със суми, по-ниски от данъка на маломерни жилища в новопростроени сгради в крайни квартали.

От данъчната оценка обаче зависи и размерът на такса смет. Години наред общините, на свой ред, отлагаха въвеждането на по-справедливата схема на определяне на таксата в зависимост от количеството изхвърлен боклук, измерен с торби, кофи или контейнери. И предпочитаха най-лесния начин - да начисляват таксата на база на данъчната оценка на имота, без значение колко души го обитават и какви отпадъци генерират. Последно преминаването към определяне на такса смет на базата на количество е отложено за 2025 г. През 2024 г. имаме спешната задача да се подготвим за новия начин на изчисляване на таксата на база количество битови отпадъци, обещават от сдружението на общините.

Бившият депутат от "Изправи се, БГ" Мария Капон коментира в профила си във Фейсбук предвижданата данъчна промяна:

"Честито на печелившите! Нали сте наясно какво означава това - на две години да се актуализират данъчните оценки на имотите, без да ги продаваш. Е, това ще е кошмар за всички хора. За пенсионери с апартамент на Докторската градина ще им се наложи данъкът да е по-висок от пенсията им. Ще кажете, да не живеят там. Ама това е абсурдно за основно жилище!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
3
 
31
 
! Отговори
Притежанието на преди 6 месеца
Жилище е задължително. Долу това правителство В момента плащаме високи данъци и скъпи храни
249
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонименДолнопробна класа??? Евала, роди се за да оценяваш кой какъв е и от коя класа е. Браво господине, браво и на вашите!!!
248
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
свърши ли ви работното време тр ве?
247
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радосла е единственият, който предатавлява опасност за себе си и околните ..
246
1
 
13
 
! Отговори
тоя преди 6 месеца
Радослав явно за първи път има собствен имот и за това мисли, че е хванал господ за шлифера и държи сметка дали да ползвам мебелите на баба си, качествени, старинни, от истинско скъпо дърва. Я се скрий с талашита и бегай.
245
12
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 243: когато имота ти които е пълен със стари мебели от на баба ти сватбата и те се запалят защото кабелите на имота ти са по стари от теб дали не представляваш опастност за околните? Или си мислиш, че пожара се ограничава само до твоя имот? На колко хора им изгоряха домовете защото съседа им решил да се прави на майстор и направил бушона с тел по здрав от ел. мрежата и си запалил кабелите в стената? Или когато ти гръмне бойлера на 30+ години?
244
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е очаквано много се забави дест лева на квадрат трябва да е минимума колкото си в по реномиран имот по скъпо
243
0
 
10
 
! Отговори
249 преди 6 месеца
Въпросът е сериозен!
242
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Виж какво, щях да искам да плащам данъци, ако нямаше корупция. Сега обаче не искам, даже и 1 стотинка, защото съм 100% сигурен, че даже и тази 1 стотинка ще бъде открадната от този ококорения на снимката, и от тези като него.
241
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С Киро Кредита скоро като дойдат падежите и много други данъци ще се вдигнат
240
12
 
7
 
! Отговори
а дано,ама надали преди 6 месеца
хубав е вица, прекалено красиво звучи, за да е ситина,но няма да стане,българина никога не е плащал и няма и да плаща данъци,жълтите стотинки,които сега са определени като данък не са такъв,не се е родил управник,който ще обложи ртози народ с истински данъци,ккавито плащат всички хора по света,само богопомазаните българи са пощадени и от това
239
3
 
21
 
! Отговори
Forever преди 6 месеца
Изглежда че ще дойдат времена, в които да имаш собствено жилище ще бъде лукс, натам вървят нещата.
238
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Наблюдател - ми, продай колите си и няма да чакаш по СТОП-овете!
237
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Можеш да извадиш селянина от селото, но не можеш да извадиш селото от селянина"
236
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо живеете с идеята, че всеки трябвало да има жилище?
235
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 245 - Тогава, като еб могат, да ми се разкарат.
234
4
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
Данъците на леките коли и Г.О. кога ще се вдигне? Пътищата са пълни с коли.Място за паркиране не можем да намерим,също така може да намалеят и катастрофите, когато оредеят колите.Спеш ли в знак Стоп,чакаш около половин час и не можеш да се включиш в движение, защото колите текат като пълноводни реки.
233
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво правите с компаниите, които ислат да изкупят ВСИЧКО и да дават под наем?
232
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
237. Има и комлексари, които видяли някой лев и гледай представление. Не всеки може да носи пари, или власт, или даже свобода-срамни и грозни картинки. Картинки не за пред хората.
231
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 239 - И това е лошо, защото? Аз печеля изключитешно добре от този бизнес. Не е моя вината, че имало бедни. Аз не съм взел нещо ТЯХНО.