Фермери: Затварянето на пазарите застрашава поминъка ни

Заплашени са хиляди малки производители
Обновена: 15 ное 2023 16:11 | 15 ное 2023 16:08, Стела Стоянова
26
Фермери: Затварянето на пазарите застрашава поминъка ни
Снимка БГНЕС, архив

"Ние – организатори на фермерски пазари и изложения от различни места в страната сме силно притеснени от част от заповед на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), с която се застрашава поминъкът на хиляди малки родни производители, сред които производители на месни и млечни продукти и яйца. Фермерските пазари и изложения се утвърдиха като устойчива практика в редица региони на страната. Те имат важна икономическа и социална функция и станаха част от обществения живот в редица български градове".

Това написаха от Обединение „Български фермерски пазари", след като преди дни БАБХ забрани организирането и провеждането на пазари за всички видове домашни животни и птици.

"Тези събития са важна, а в някои случаи и единствена възможност за реализация на мнозина производители в страната. Разбираме, че и у нас има разпространение на заболявания, опасни за животните, но сме на мнение, че животинските продукти, които произхождат от официално регистрирани производители със стриктно контролирано производство, са неправомерно и неаргументирано поставени в обхвата на текста на тази заповед, неограничена във времето."

От обединението изпратили писмо до директора на БАБХ, министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и омбудсмана на Република България проф. д-р Диана Ковачева, пише "24 часа".

"Констатираме изключването на меда, пчелните и рибни продукти с вече първа корекция на заповедта от 14.11., в отговор на нашето писмо, но смятаме, че проблемът на сериозната заплаха от фалит на родните малки производители на всички останали продукти остава и то в навечерието на коледните пазари и изложения, които са изключително важни за българските фермери.Вярваме, че широката общественост следва да бъде информирана за последствията от този акт върху българските производители, които имат важна роля в развитието на българските региони."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези управляващи не упраеляват за развитието на страната Управляват за събиране на глоби Фермерите Пчеларите и всички ние дме наред ако имаме общество Тези управляващи са вредни за България
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вземат решения от днес за утре за да може да глобавят и да съберат пари Никакво решение на проблемите само глоби за всички живущи на таз наша територия Кампанията на т нар ни държава за по ниски цени е въздушен балон който няма да даде резултати по същата причина Няма замисъл само Глоби
17
3
 
10
 
! Отговори
СЪР ПАЗАР преди 5 месеца
ДЕНКОВ НЕ ЗАКАЧАЙ ФЕРМЕРСКИТЕ ПАЗАРИ!!...
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ходих на Лидъл Ловеч никакво отстъпки на основни продукти ,големи лъжи )
15
2
 
6
 
! Отговори
Добре дошли! преди 5 месеца
В Евроатлантика, в Еврозоната и в Шенген! Имаме още изненади, но тях по късно! Първо свиквайте със сф инк т ера (думата се санкционира, но това е медицинското понятие с надежда да не се санкциониране), защото често ще има вътре/вън! Такива политици си избирате! Какво очаквате? САНКЦИОНИРА СЕ!
14
1
 
6
 
! Отговори
Добре дошли! преди 5 месеца
В Евроатлантика, в Еврозоната и в Шенген! Имаме още изненади, но тях по късно! Първо свиквайте със *** (думата се санкционира, но това е медицинското понятие с надежда да не се санкциониране), защото често ще има вътре/вън! Такива политици си избирате! Какво очаквате?
13
2
 
6
 
! Отговори
Питам преди 5 месеца
До пияница мистик 4 Защо трябва да затваряш месо в буркани ? Навици от соца , а ? Ако си заклал прасе , да , но да купиш месо..Това не го разбирам.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 5 месеца
Тези пазари кой каквото има излязъл да продава нямам доверие на тези
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До баба мара и пияницата Абе, пичуе, бъркате фермерските пазари с модерните еко био натурални и кво ли не пазари! Тия последните са със силно завишени цени, щото са модерни. Иначе нормалните фермерски пазари са с нормална домашна продукция и повечето цени са добри. Имаше до скоро такъв пазар в Подуяне, но гaдовете го затвориха. Софиянци се стичаха всяка събота там да си пазаруват.
10
2
 
5
 
! Отговори
Хм хмм преди 5 месеца
Бойко Борисов. - нали съветваше младите, които имат желание за работа, а не могат да си намерят такава, да станат овчари. Сега какво стана? Ще фалират и оФчарите, като няма къде да си пласират продукцията.
9
1
 
6
 
! Отговори
НА СНИМКАТА преди 5 месеца
РУСОФОБ - ЕВРОАТЛАНТИК, НА ХРАНИЛКА В ПОСОЛСТВОТО !
8
1
 
4
 
! Отговори
Кадиров преди 5 месеца
Прекрасна снимка, бихте ли публикували телефонният номер на модела?
7
4
 
5
 
! Отговори
Hoqsan преди 5 месеца
До баба мараМда, определено ми направи впечатление, какви са цените по тези "фермерски пазари". Същите некачествени химии, като в големите вериги, само малко маркетинг и дизайн на лепенките и айде... домашно производство.. 18лв за подкова суджук, банички по 5лв парчето, подсладено вино с есенция и захар... еми факензи-офф
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези ако си мислят че е временно... Пука му на Денков за поминъка. Важно е да подпише и да получи парите от Брюксел.
5
7
 
13
 
! Отговори
afa преди 5 месеца
Това правителство е много вредно, целта е да ни махнат поминъка и да ядем скакалци
4
2
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
До министерството на земеделието едно време имаше фермерски пазар. Много хубави неща продаваха, но цените бяха по три. Трябва малко да се съобразяват, че много от обикновените хора не могат да дадат по 30 лева за буркан от 0,800кг. варено месо. Аз примерно като хоби си купувам месо от БИЛА или Кауфланд и сам си го варя в буркани и не ми излиза повече от 6-7лв. буркана, при положение, че месото се вари 6 часа
3
4
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
и какви са тези космически цени на вашите пазари вие ударихте в земята всичкичужди търг вериги къде смятате че се намирате аз нито веднъж не съм ходила навашите пазари имаики предвид цените я направете една анкета в интернет колкохора пазаруват при вас
2
2
 
19
 
! Отговори
ЕС производител преди 5 месеца
Е как иначе да си продавам насекомите?
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цифровото робство не може да се осъществи ако има свободни фермерски пазари.