Фермери излизат на протест: Положението е катастрофално

Настояват за среща с Денков, ГЕРБ и ДПС да сменят Вътев
21 ное 2023 12:41, Александър Попов
44
Фермери излизат на протест: Положението е катастрофално
Искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Снимка: БГНЕС

В четвъртък от 11 часа организираме протестно шествие, което ще започне от Министерство на земеделието и ще завърши пред Министерски съвет. Положението е катастрофално. В четвъртък ще видите, може би толкова хора от два сектора, никога не е имало дотук, заяви председателят на Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров по време на пресконференция на тема: „Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“.

"Протестът е законен. Пуснали сме уведомления до Столична община и МВР. Призовавам кмета на София Васил Терзиев да бъде съпричастен и да помогне в организацията. Да определят място пред Министерство на земеделието, така че хората да спират безпрепятствено и всичко да мине мирно. Призоваваме всички да бъдат съпричастни", добави Зоров.

Той коментира, че работниците не ги интересува къде работят, а искат заплащане и те няма как да калкулират достойни заплати на тези хора, когато имат по-ниско подпомагане от това на фермерите в Европа. “Те ни обезкървяват и вземат нашите работници”, категоричен е той. Според него финансовият министър Асен Василев догодина ще се чуди как да си върже бюджета като затворят фирмите и няма да има кой да плаща данъци. “Призоваваме не унищожавайте производството. Да се намесят двете партии - ГЕРБ и ДПС, които контролират ПП-ДБ и да свършат работят, да ни освободят от тази агония и да изпълнят всичко, което пише в меморандума”, каза още той.

Председателят на Обединени български животновъди (ОБЖ) Бойко Синапов коментира, че ситуацията загрубява и земеделския министър Кирил Вътев не се е справил с това да отстои исканията на фермерите. Той обяви, че настояват за оставката на министър Вътев. Синапов се обърна към ГЕРБ и ДПС и заяви: "Всичко, което пое като ангажимент не го направи министър Вътев", категоричен е той. Синапов коментира, че в четвъртък излизат на протест и ще настояват за спазване на поетите ангажименти.

"Аз съм възмутена от държанието на един министър, да обижда армията работещи хора, да ги нарича алчни", каза председателят на Асоциацията на биволовъдите в България Мария Степанчева. Тя коментира, че в интервю в една от националните телевизии Вътев е използвал манипулация и информацията му е лъжлива. "Тези средства, за които говори са отчетени по инвестиционен проект, одобрен преди две години и половина и сега се отчита, средствата са за 2021г. и 2022г.", поясни тя.

Степанчева обяви, че ставките за национална помощ са с 35% надолу спрямо предишния програмен период.

"Вътев се мъчи всячески да докаже, че ние получаваме много пари и сме добре. Нищо от меморандума не е изпълнено. Той е сложил розовите очила и смята, че всичко е окей", смята Степанчева. Тя настоя и за среща с премиера Денков, на която да бъдат обсъдени проблемите на млечното животновъдство.

Председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) Велин Георгиев коментира, че 90% от разходите на оранжериите са енергия. “При тези две войни, зимата ще е още по-тежка. Сега е момента търсим от министъра да подсигурят газта, да имат сигурност нашите работници да работят. Както са сложили министър Вътев, така да му намерят друга работа. ДПС и ГЕРБ да се вземат ръка да ръка и да сложат специалист”, призова той. Георгиев се обърна и към Вътев и призова да приеме организациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
11
 
! Отговори
Стефан преди 5 месеца
Не им обръщайте внимание на тия. Зад тях стоят Боко и Радев.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще сте бедни само още 10 години, сега ни трябват десетки милиарди за нови ядрени реактори. След това обаче, ще имате евтин ядрен ток ...ама друг път. Ваш Богомил Манчев.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Европа им дават субсидии,ама не сме чули някъде да има такива злоупотреби с евросредства както при нас.Заявявате хиляди декари пасища,а там не се вижда кьораво животно.Засявате слънчоглед,за да вземете субсидии,а после го забравяте.Виждал съм по пътищата хиляди декари изсъхнал и неприбран слънчоглед,а иначе олиото на двойна цена.И т.н.
12
3
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
А цените на млечните продукти до небесата
11
1
 
5
 
! Отговори
zombay преди 5 месеца
ИСКАМ ДА ЗАТВОРЯ ВСИЧКИ ЗЪРНАРИ ПРАСАРИ И ТН НАЙ-НАКРАЯ ТЕЗИ ФОРУМНИ Б0КЛYЦИ ОТДОЛУ ДА РАЗБЕРАТ ОТ КЪДЕ ИДВАТ ДАНЪЦИТЕ!!!!
10
1
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 5 месеца
Хайде утре министър Василев да си отстъпи мястото на такъв като теб. Да те видим тогава какво ще направиш.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А когато гербавите им унищожаваха масово прасетата,защо не протестираха?Боко и Ши-ши или директно извиват ръце или подкукуросват селяните да го правят.Ако не оставят това правителство да работи,за никого няма да е добре.
8
1
 
8
 
! Отговори
До пияница мистик преди 5 месеца
нямат регулации и сипват целия спектър на монсанто и дюпон върху посевите - от гмо-то продукцията страва с тройно количество и тн.... ти наистина ли не знаеш как работи света...
7
4
 
6
 
! Отговори
Бухалката преди 5 месеца
Ах какви долни игрички играят хората на тиквун... спряха им хранилката и на протест...
6
8
 
3
 
! Отговори
хп преди 5 месеца
Финансовия министър определено не разбира как се прави бюджет и не е за това отговорно място ! Доказа го със заемите си до момента, реално докарва държавата до фалит.
5
2
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
Той коментира, че работниците не ги интересува къде работят, а искат заплащане и те няма как да калкулират достойни заплати на тези хора, когато имат по-ниско подпомагане от това на фермерите в Европа. Те ни обезкървяват и вземат нашите работници === Аха! Стана ми ясно за какво се борят. За равни субсидии със западно европейските страни. А на работниците заплатите ще ги качат от 1300 на 1350 лв. :))) Интересно как страни като Украйна, дето са във война произвеждат толкова евтина продукция, без ЕС субсидии
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Боко пак е активирал мат'ряла.Като че ли по негово време всичко вървеше по мед и масло и сега изведнъж нещата са се влошили.Не сме забравили как неговата министърка говореше на земеделците да си траят за далаверите с евросредства,за да не разберат в Брюксел.
3
11
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 5 месеца
Не мога вече да ги понасям тези фермери, зърнари и пътищари. Не се наядоха на пари, ей. Да не забравяме, че ги подкокоросва Радев, за да се върне на власт, но няма да му се получи, хаха.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
как ше имаме производство, за да се издържаме сами бе?!?!!? всичко трябва да е внос и през била, лидл и кауфландя....!!!!!! и вода скоро ше внасяме!!!!
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Teя пък не са наядоха на пари