КНСБ иска поне още 600 млн. лв. за заплати, иначе – протести

За да се стимулира растежа, трябвало да има по-високо потребление
23
КНСБ иска поне още 600 млн. лв. за заплати, иначе – протести
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният икономист Любослав Костов обясни пред bTV как от 2,2 млрд. лева за заплати през 2024 г. всъщност остават 375 милиона, които да се насочат към възнагражденията на различни публични сектори.
„Бюджетът не е щедър на заплати – трябваше да има хоризонтална политика по доходите поне с десетина процента, за да се компенсира прогнозираната инфлация догодина и има ръст на реалната покупателна способност на хората в обществения сектор“, коментира той.

„За да не избягат хората в частния сектор и за да не продължаваме да говорим, че няма кадри в обществения сектор, освен реформи са необходими да се поддържат и конкурентни заплати“, посочи Костов.

Според него, ако искаме да вдигаме растежа, е необходимо да се стимулира потреблението на хората.
За 2024 г. е предвиден брутен вътрешен продукт от 205 милиарда лева.

Любослав Костов посочи, че са предвидени 2,2 млрд. лева за разходи на персонал. Те обаче се намаляват с 800 милиона и стават 1,4 млрд. лева – което е действителният ръст за разходите за персонал през 2024 г.
Той обясни още, че тези 800 милиона разлика ще останат в 2023 г., а действителният ръст се разделя на две пера – по 700 милиона. Първите от тях са насочени към увеличението на минималната работна заплата, която от първи януари става 933 лева. Те са за целогодишно полагане на ръст на заплати, които бяха осигурени през 2023 г.

„Това са пари, които осигуряват заплатите на нивото им от 2023 г. – така че да не намалеят“, обясни Любослав Костов.

„Вторите 700 милиона лева са истинската политика по доходите. От тях 290 милиона са за педагогически персонал, само че те на дават 125% ръст, а 8%. Има 28 милиона лева за култура и 375 милиона лева за всички останали – земеделие, здравеопазване, висше образование, държавно управление, транспорт“, коментира икономистът.

"375 милиона не са 2,2 милиарда лева", заяви той.

“Само за БДЖ ни трябват 60 милиона – там имаме колективен трудов договор. 37 милиона ни трябват в градския транспорт в София, Варна и Бургас. Още 150 милиона ни трябват за средното образование, за да постигнем 125% от средната работна заплата. Трябват около 50 милиона лева за висшето образование, 93 милиона за земеделието, около 23 милиона лева – за агенциите в Министерството на труда и социалната политика. Трябват ни още около 180 милиона за здраве“, обясни Любослав Костов.

Тези пари са, за да осигурят поне 10% ръст на заплатите, догодина инфлацията ще е 5% по прогнози на Асен Василев“, посочи още той.

КНСБ ще иска поне още 600 милиона за доходи на хората, за да може да се осигури хоризонтална политика по доходите за хората. Ако те не бъдат дадени, декември ще има протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: заплатипротестиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Нещо е збъркано преди 5 месеца
Нямам нищо против педагозите,включително и аз имам педаг.образование,но там се наливат едни пари без да има никакви резултати !То в училищата е нещо страшно,учителя пуши цигари редом с ученика. Нашите ученици се нареждат по знания сигорно след Индия,през 5 години основен ремонт на училища,то хубаво ама кой ще учи в тях ?
17
0
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 5 месеца
Не знам кой е луд,но ти не си от трезво мислещите.В нашата мила родина заплатите в ЧАСТНИЯТ СЕКТОР се определят в зависимост от размера на мин. работна заплата и НЯМА НИКАКВА ВРЪЗКА с печалбата на работодателя, така е в 99% от случаите."Прилична заплата", приета от работодателските организации е около 2 мин.заплати,"добра"-3 минимални. Пример:в баничарницата вземат 900-1200,в зависимост в кой град,в Биовет(огромно предприятие за зоо лекарства) работника въщо взема колкото баничаря,а печалбите...
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ти чуваш ли се какво говориш,бе?В частния сектор заплатите се определят в зависимост от печалбите,а в държавния ние им ги плащаме с нашите данъци!За какво изравняване дрънкаш бе,кух мързеливецо?Ти колко получаваш за протестите,които буниш и от кого?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко ти плати Боко за тая заплаха?
14
1
 
3
 
! Отговори
Exec преди 5 месеца
До ИТтата обраха народаИ какво като взимат 7хил заплата? Да не я взимат от държавния бюджет?Голяма част от ИТ-тата си изнасят труда в чужбина, и получават заплати от чуждите данъкоплатци и потребители. И след това плащат максимални данъци тук, за да има пари които да бъдат прерарзпределени към всички държавни чиновници тук.Без тях и за минимална заплата няма да има пари в държавата.Проблема е че всичко по магазините ни, а и самите ни магазини вече са чуждестранни, и всички печалби сегубят
13
9
 
0
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 5 месеца
Програмист взема средно 7хил лева. Програмистите помпат инфлацията защото са мафия и си продават "продуктите" навсякъде - колонката в бензиностанцията е вързана към програма, касовият апарат е вързан към програма, НАП са вързани към компютърни програми, банките и т.н. И на всяка стъпка програмистите цакат и си добавят към заплатите. А за трудовите хора няма
12
4
 
6
 
! Отговори
При Борисов преди 5 месеца
Заплатите бяха в пъти по-ниски.Но да помните поне един протест на КНСБ?
11
1
 
12
 
! Отговори
Цонко преди 5 месеца
Ама от къде ще дойдат тези пари? Нали трябва някой да ги изкара? Те се изкарват в реалната икономика. Като произведеш една платка, едно колело, един шублер. Накрая да не се окаже така, че в държавата да останат само учители и полицаи. То бива наглост, но това е прекалено. Защо с евтиния ток от АЕЦ Козлодуй и Мариците българския бизнес плаща най-скъпото електричество в ЕС (само в Гърция е по-скъпо)?
10
6
 
8
 
! Отговори
Кога преди 5 месеца
Кога над 40 000 държавни служители сами ще си плащат данъка и осигуровките в НОИ,сега парите за тях идват от народа?;
9
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Никакви пари повече без чистки и реформи,сега парите отиват на вятъра.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПП ги подариха 2 милиона и полувина на сащ,които а дойдат я не ,колкото самолетите еф 16 )
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
искат, още искат, но явно в еврозоната не искат
6
1
 
11
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 5 месеца
От началото на правителството на ПП-ДБ се нагледах и наслушах на всякакви герберски номера, провокации, инсинуации и т.н.! Това им го признавам на вторите - номер едно сте!
5
1
 
12
 
! Отговори
kolev преди 5 месеца
всеки иска още и още пари ... никой не казва откъде ще дойдат тези пари ... само популисти ...
4
2
 
6
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 5 месеца
Нека избягат хората от обществения в частния сектор,, какво.. не.. там се работело.. аха..
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
по времето на герп тези не се чуваха, бяха под гербаджийски чехъл, но сега, когато целта е свалянето на правителството, изведнъж се активираха (натиснаха им копчето от герп)
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
начиии моята заплата не е мръдвала, а на държавните служители 100 пъти им ги вдигаха до сега, тия от кнсб чуха ли за бюджета, че е раздут точно заради вдигането на заплати, защо протестират за още, за да смъкнат правотелството предполагам, друго обянение не виждам
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако шефовете на кнсб се откажат от заплати-съгласен!