Общината не съгласувала с МВР разрешението за протеста срещу БФС

От полицията очаквали да е незаконен
Обновена: 22 ное 2023 15:48 | 22 ное 2023 15:48, Стела Стоянова
117
Общината не съгласувала с МВР разрешението за протеста срещу БФС
Снимка БГНЕС

Столична община не поиска становище от МВР, преди да допусне протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия във връзка с полицейските действия по време на протеста миналата седмица, съобщава БТА.

Министърът посочи, че в продължение на няколко дни преди протеста МВР е наблюдавало организация в различните групи за това как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест срещу ръководството на БФС и е започнало комуникация със Столичната община.

„В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван. На другия ден сутринта, в деня на протеста, ние разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета“, разказа министър Стоянов.

Още по темата

Той отбеляза, че „практиката назад в годините е винаги преди съгласуване да се иска становище от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), това не е направено“.

По думите на Стоянов до последно МВР е имало нагласата за организиран нерегламентиран протест, а в деня на събитието максимално бързо е направена организация и взето решение събитието да се охранява от около 1500 полицаи.

Министър Калин Стоянов посочи, че неговата позиция и тази на професионалното и политическото ръководство е категорично разграничаване от насилието както по отношение на граждани, така и спрямо полицаи.

Любомир Николов, директор на СДВР, заяви, че 95% от присъстващите на протеста не са носили обозначителни знаци, по които да се направи заключение, че са привърженици на някой отбор. Той разказа пред народните представители как се е развила ситуацията по време на протеста.

Във връзка с появилите се няколко записа с действия на полицейски служители към граждани Николов посочи, че има категорични данни за трима полицаи, които са превишили правата си и са отстранени в момента от длъжност. Той добави, че има информация за още трима или четирима и спрямо тях вероятно също ще бъдат образувани дисциплинарни производства.

Директорът на СДВР каза още, че 38 души са задържани заради действията си по време на протеста, ранени са били 33 полицаи и 19 граждани. На 24 души има наложена санкция по административен ред, глоба в размер на хиляда лева и забрана за посещаване на спортни събития в срок от една година, добави той. Други граждани са с обвинения за умишлен палеж, увреждане на имущество и притежание на наркотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
цитатТози човек е израсъл в среда на комунисти, този човек е възпитан от комунисти, този човек е ползвал всичките облаги (материални и не материални) на висшият комунистически ешалон! Още по лошо. Този човек е отгледан и възпитан от хора, представители на комунистическият репресивен апарат - ДС.Какво по вече да кажа?Да живее София на ДС!
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Единият дядо на Боресов е жертва на комунистическия терор точно по времето на спомените на дядото на въпросния...
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 58 - това не е истинския дядо на Васил Терзиев. Съвпадение на имената е
48
1
 
1
 
! Отговори
цитат преди 6 месеца
Баща му Александър Терзиев е офицер от Първо главно управление на Държавна сигурност.[2] Дядо му, на когото е кръстен, е Васил Терзиев, който е комунистически партизанин, генерал от Държавна сигурност и дългогодишен началник на нейното Трето управление (военно контраразузнаване).[3] Майка му - Иглика Цекова-Терзиева е офицер в Шести отдел на Първо главно управление на ДС.Даа, човек от семейство на офицери от държавна сигурност ще управлява София!!!Да ви е честито софиянци!Вече няма да се кичите с етикетите "синя", "дясна" София.Вече сте София на Държавна Сигурност, София на бившите к
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Разрешението с МВР ,но не и да бият хората
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А прадядото на Боко Сорисов?Сигурно е Наполеон...А нашия общ прадядо е Адам.Поне такива са слуховете....Смешни сте. През 1990г Терзиев е бил детенце,а бокича-мъжленце полицайче бесепалче,което пази партийната книжка като очите си.
45
2
 
3
 
! Отговори
цитат преди 6 месеца
Жалко за цяла България. Нали виждаш, че Харвардските измамници са разкопчали дюкян и издевателстват на народа. От три години в държавата всичко спря. И аз искам сносна алтернатива на ГЕРБ - качествени хора, с умения - но като нвма, не е необходимо да си избираме Партията на Прокопиев (ПП)
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ген. Васил Терзиев, началник на ВКР-ДС в периода 1953-1973 г.Васил Терзиев се хвали и с ликвидациите на българи, които са се опитвали да избягат през границатаВижте спомените на дядото на Васил Терзиев - разкази за прекрасните съветски чекисти10391 | 5 юли 2023 | 12:44По-нататък в спомените си ген. Васил Терзиев описва участието си в разгромяването на "вражеската опозиция" в България през втората половина на 40-те години на миналия век.Zonanews публикува за първи път снимка на дядото на днешния кандидат-кмет в София на ПП-ДБ Васил Терзиев. "Някогашният шумкар, пр
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Боко ми каза така да кажа.Той ми е шеф и си къса шалварите от яд,че Терзиев печели изборите.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-нататък в спомените си ген. Васил Терзиев описва участието си в разгромяването на "вражеската опозиция" в България през втората половина на 40-те години на миналия век:"През този тежък и динамичен период външната реакция и вражеската опозиция, която действуваше под ръководството на империалистическите разузнавания, търсеха опора и в армията, създаваха контрареволюционни организации като "Неутрален офицер", "Цар Крум", "Военен съюз" и др. с цел сваляне на народната власт. Благодарение на усилията на оперативния състав от РО-2 (който по това време бе на подчинение на министъра на войнат
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дядото на днешния "десен", "антикомунистически" кандидат-кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев със същото име описва "прекрасните съветски чекисти" към ВКР:"Към управлението като съветници са били прекрасните съветски чекисти: Григорий Георгиевич Пилипенко, дошъл през 1953 г. и престоял у нас повече от 4 години. Рядко активен, с голям житейски и оперативен опит. Участвал като военен контраразузнавач през цялата Отечествена война. Много често беше в отделите, отделенията и при отделния оперативен работник. Живееше с тревогите, успехите и неудачите на управлението. Бързо изучи обстановката у нас, зн
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Васил Терзиев се хвали и с ликвидациите на българи, които са се опитвали да избягат през границатаВижте спомените на дядото на Васил Терзиев - разкази за прекрасните съветски чекисти10391 | 5 юли 2023 | 12:44По-нататък в спомените си ген. Васил Терзиев описва участието си в разгромяването на "вражеската опозиция" в България през втората половина на 40-те години на миналия век.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ТАЛИБАНИТЕ СЪЩО БУТАТ ПАМЕТНИЦИ, ПРИЕМЕТЕ ГИ В УМНАТА СИ И КРАСИВА ОБЩНОСТ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ НА ТЯХ САЩ ПОВЕРИ АФГАНИСТАНСКИЯ НАРОД И РАЗЦЪФТЯ ЕДНА ТАЛИБАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, СЪЩО КАТО И У НАС... С МАШИННИЯ ВЕНЕЦУЕЛСКИ ВОТ...
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Организаторите къде са в цялата схема? Въобще кой допусна техните неумия да манипулират недоволните от резултатите на национален отбор по колективен спорт и с това да предизвикат тези безредици. В коя държава местна власт и полиция ще оставят такива да чупят и рушат имущество?Киде са ДАНС и МВР а и медиите, в превантивната работа по пресичане на това неумие.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
МВР да се намеси и да спре бутането на законно издигнати паметници от власт, чието касиране се иска от съда заради огромни изборни манипулации и шашми. .
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ха, ха, ха и как бе милиционере, да ви предупреди общината, като мача не се знаеше къде ще се играе?
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДС хване ли властта следват поредица от провокации и постановки, сега с тази искат да дискредитират МВР пред обществото. За целта не е невъзможно да са вкарали провокатори с полицейски униформи на протеста, да бият гражданите и феновете, това правеха и преди години, припомнете си го през 2020 какво вършеше ДС на протестите. Провокатори, провокации, насилие, маскирани... Министърът не е от Държавна сигурност той е достоен български полицай, не е подготвен за "активните мероприятия" на КГБ-ДС.
34
4
 
4
 
! Отговори
ДС преди 6 месеца
От първите дни се вижда, че внучето на генерал Терзиев не става за кмет.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако Стоянов е калинка на Герб то защо тогава от ПП и ДБ назначават герберски калинки, значи те са част от мафията ГЕРБ?!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След като общината бута паметници, за да продължава реставрацията на фашизма и фалшифицирането на историята, защо протестиращите и те да не вършат подобни безобразия, те само бутат не паметници а кофи за боклуук.