Денков получил сигнали за заплахи от полицаи срещу министър

Той чака от МВР доклади за насилието и от полицаи, и от протестиращи
23 ное 2023 16:28, Стела Стоянова
69
Денков получил сигнали за заплахи от полицаи срещу министър
Снимка БГНЕС

Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка между полицаи и битите протестиращи на протеста срещу Българския футболен съюз. Отново искам да подчертая, че огромното, преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която имат по закон и по право да протестират, когато не са съгласни с решенията на определени институции.

С тези думи премиерът акад. Николай Денков откри заседанието на Министерския съвет.

"Но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и поради това имат огромна вина за това, което се случи", каза Денков. Той подчерта, че тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и, където е необходимо, осъдени. Премиерът посочи, че това е задължение на полицията, на разследващите органи и на прокуратурата.

По думите му огромното количество полицаи изпълниха дълга си така, както трябва да го направят и могат да послужат за пример. "Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си, които използваха насилие без това да бъде необходимо и поради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани", добави премиерът.

Още по темата

Тъй като имаше различни интерпретации какво очакваме от МВР, Денков уточни, че от министъра Калин Стоянов очаква доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тях трябва ясно да е указано кое от лицата, предизвикало протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи.

"И от друга страна, по всички сигнали, свързани с насилие на полицаите, искам яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени", категоричен бе министър-председателят.

"Налага се да го кажа отново, тъй като някои от изказванията, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че министерството отново е тръгнало в грешна посока. Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите. Това не е бойна зона, това трябва да бъдат мирни протести, журналистите, ако трябва, да могат да се изтеглят встрани", каза още той.

Премиерът е категоричен, че е много важно да се дефинира ясна и цялостна стратегия и план за превенция на подобни случаи в бъдеще. "Нужна е и стратегия за защита на журналиста на терен. Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести", подчерта той, като уточни, че те трябва да имат съответните опознавателни знаци.

Денков отбеляза, че за да гарантират правата на гражданите за достъп на информация, първо, трябва да гарантират сигурността и правата на медиите, които отразяват такива събития.

"Получих информация и за сигнал от организацията "Боец" към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации, и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет", съобщи премиерът. Той обяви, че очаква проверка и за този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР.

Денков заяви, че няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. "Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение, една или друга личност", каза още той.

Министър-председателят отбеляза, че МВР е основна институция във всяка една държава. "Вие държите властта, силата, информацията и възможностите за предотвратяване на проблеми и намиране на решения. Трябва да действаме, първо, самокритично, да търсим къде са проблемите в нас и едва тогава да сочим някой навън, който смятаме, че е виновен. И да знаем, че трябва също така да носим отговорност за координацията между институциите, а не да се опитваме да прехвърляме отговорността една към друга", призова той.

Денков заключи, че очаква от вътрешния министър тези два доклада, определяйки ги като изключително важни и по отношение на протестиращите, и по отношение на полицаите, и в зависимост от това какво пише в тях, какви мерки са взети, как са наказани виновниците, ще дефинира отношението си и към МВР, и към министъра.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Певец преди 5 месеца
Кой беше този академик Денков. Този, когото го прееаха, задастанепремиерка и ще ражда. Нали след 9-те месеца, ебаните раждадат. След него ще е отново редовноправителство с премиерка Марията имна тези от Грб. Ами,следкато и тя роди, каквоще стане с БЙЛГАРИЯТА НИ. Тази, нашата си и родна. Ще дойдат други бюджетници кат отях и мутрата от Банкя. Те дори и бюзжет не могат да си приемат, а искат да управляват държава като Българията ни. ВАКАНЦИИТЕ НЕ СА КАТО ОТПУСКИТЕ. Нито пък, като песните ни.
57
0
 
1
 
! Отговори
С туршията преди 5 месеца
Приягелите ми са от тези ИСТИНСКИТЕ. Не са от БНБ-то им. Нито хък от политическите лидери. В МЛАДОСТТА СИ НЕ СЪМ ОТНЕСЪЛ НИЩО. БЯХМЕ СИРОМАСИ. РАДОСТТА НИ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ Я ВЗЕМЕ. Вече не сме нито бедни, нито пък, опазил ни ГОСПОД сиромаси. Тя си ни е нашата, тази прокрлетницата, на която аз й казвам ОГВЕНАТА ВОДА ИЛИ АЗЕОТРОПНАТА СМЕС. Написано на български, РАКИЯТА НИ. Аз си правя туршиите, а други ми я правят ракията. НАЗДРАВЕ ЧОРБАДЖИ РАДОСЛАВЕ.
56
1
 
1
 
! Отговори
Миренка Йорданова преди 5 месеца
Мирена Йорданова съм от Враца и съм адвокат на МВР...Тези мъже са под закрилата на съда ми...Извеждам приятелката си Смилена Татарска да ги люби, защото са истински бикове.
55
0
 
1
 
! Отговори
Внучката преди 5 месеца
Вън изобщо не вали. Изобщо не е тъжно на моята душа. Имам си една внучка, на която й казвам ЗЕЛЕН ГУЩЕР. Ами, малка е още, но пък си е моя. Очите нейните бавно ме изгарят. Ами, те са й като моите. А и няма как да са иначе нещата. Тя е моето имане. ИЗОБЩО НЕ СМЕ ПРОСЯЦИ. Да расте весела, здрава и щастлива. ДА СА ЖИВИ И ЖИВИ И ЗДРАВИ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯТА НИ. А и тези на Латвия. Снахата ми е от там. Та, за това внучката ми е половшн бйлчарка. ТЯ Е МОЕТО ИМАНЕ.
54
0
 
1
 
! Отговори
Финансист преди 5 месеца
Тези от Първата инвестиционната банката са не една, а много българки. При това, от тези истинските ми приятелки. Те че познават. Дори и с маска да съм, дори и с шапка. Но пък, като си сложа очилата за фалшивите пари, те се страхуват някой друт да не ги излйже или измами. Аз няма да ги. Нито измамя, нито излъжа. Приятелството ни е заради бизнесите ни. Те с техния си, а аз с моя си. ЩЕ ГИ НАУЧА. Нали за това са ми приятелки.
53
0
 
1
 
! Отговори
Ножаров преди 5 месеца
Приятелю ти. Чашаат минапълни. Мъката е за другите. За да си я утешат мъката. Ние смеси от шофьарите. Когато караме, не пием. Но пък, когато почиваме, пием, а и знаем защо. Ами, приятели са ми. ТЕЗИ ШОФЬОРИТЕ. Те ги знаят пътищата ни. Тези на БЪЛГАРИЯТА НИ. ТАЗИ НАШАТА КИ И РОДНАТА. ИЗОБЩО НЕ НИ ТРЯБВАТ КАРТИ. ДОРИ И НА ШОФЬОРКИТЕ НЕ ИМ ТРЯБВАТ. ПАРИТЕ СИ ГИ КРИЕМ. А пък, когато носим много, си имаме и ножове. За да си *** пържолите и месото. Дори и зелето го ***.
52
2
 
1
 
! Отговори
Една българка преди 5 месеца
Прав е Денков, така се прави - прозрачност и действие трябва на всичките нива в институциите ни и ще се нормализират нещата.
51
2
 
1
 
! Отговори
Депутат преди 5 месеца
Следмащата министър председателкща на Бългаория са я наебали когато е била само на 15 г. Честито на политиците и техните лидери. Особено на тези от ДПС, чиито жени ги чукат в дупетатат. За това и това на Пеевски е толкова голямо. Поздрави за приятелките ми от банките в Дружба. Те не са като горе споменатите. За това и са толщкова богати. Почти колкото мен. ЧЕСТИТО БЪЛГАРИЯ. ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ. Когато си искаме.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Денков+Боец! Боец+Денков! Това е нова политическа интрига!
49
1
 
1
 
! Отговори
БНБ преди 5 месеца
Кога ще ражда Денков ? Нали след 9 месеца ебаните раждат После пък, ще ражда болгаро мохамеданката от Хаджидимовото им. Така е българската политика. *** ги, а те си мислят, че Бойко Борисов и Ахмед Доган дса живи. Дори и този бившия ни президент от Гоце Делчев си мисли, че никой не *** синоптичката му. Честита 2024 г.
48
0
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 5 месеца
Оставете ги тези мъки, дружбенците. Тя, мъката си се преодолява. Доста съм скитал по света. Като цитане. Без пари и без документи. Сега вече си имам и лична карта, а дори и пари. АКТИВИТЕ, които управлявам са за почти милион евра. ЧАК РАК ЛА ДЕ.
47
1
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 месеца
Преди 26 г. инвестирах около 20 хил. долара в Дружба. Тогана, когато банките и Българиятани беха фалирали. Сега съм вече на 59 и инвестиварм на дребно. Но, не в облигации, а във валути. Акциите си ги имам. А и достатъчно имоти. |Поддържамси ги. Дори и данъците им плащам. ЩЕ ГИ НАУЧА. Просто да ми кажат, здравей бате. Ако пък ми знаят и името, ще им ги обясня вещата подробно. Все ми искат личната карта, а те не си дават техните. Аз не ги им ши искам. Не съм нито полицай, нито политик.
46
0
 
1
 
! Отговори
Инвеститор преди 5 месеца
Поздари за приятелките ми банкерките от Дружба, в София. На някои от тях им знам имената. Петя, Силвия и шефките им. Те все ми искат личната карта, а тя си е моя. Те сигурно си нямат. Е, после ми я връщат защото са ми големи приятелки. От доста години правя бизнес с тяхна вълутнитге пазари. Да са живи и здрави те, както и другите ми хприятели от Дружбата ни. ПРОДАВАЧКИТЕ И ШЕФОВЕТЕ ИМ. Просто да ми кажт, здравей, бате. Ще им ги обясня нещата с финансите и инвестирането.
45
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Зеленият гущер ми е внучката. За сега единствената и най-обичната. Ще я позлатя. Когато ми заговори на български. Ще я науча, разбира се. На най-доброто, а и на проклетията ни българската. Тази, нашата си. Тя си е половин българче. Малко и богато. А пък, аз съм просто един от нейните дядовци. Тя си има майка, баща и две баби.
44
0
 
1
 
! Отговори
Зелен гущер преди 5 месеца
Ами, те са си дружбенки. Софиянки. Тук са си израстнали. Аз пък живея в Дружбата ни от далечната 1996 г. Разбирам ги нещата с парите повече от тях, въпреки че си слагам маската и шапката. Ами зима си е. Не получавам нито заплати, нито пък пенсии. Управлявам активи за почти 1 милион евра. Честита Нова 2024 г. на тези от БНБ-то им и на депутатите от поредното НС. Оставете я тази мъка. България и българите празнуват.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Боец са за демонтаж на съветските паметници MO cha и ЗА Украйна ,Денков против тези две неща ли е ??? ПП не са ли разяснили нещата на министърчето Ники.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
в полицията има много глупави момчета това е факт
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Боец са за демонтаж на *** и ЗА Украйна ,Денков против тези две неща ли е ??? ПП не са ли разяснили нещата на министърчето Ники.
40
1
 
6
 
! Отговори
Pest Control: преди 5 месеца
"Вредители като Денк0ФФ трябва да бъдат изолирани на сигурно и охранявано място в ЦСЗ за да се предпази населението от разпространение на заразни болести и вируси,чиито преносител е въпросния сЬсел!"
39
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Ами, те са си дружбенки. Софиянки. Тук са ис израстнали. Аз пък живея в Дружбата ни от далечната 1996 г. Разбирам ги нещата с парите повече от тях, въпреки че си слагам маската и шапката. Ами зима си е. Не получавам нито заплата, нито пък пенсии. Управлявам активи за почти 1 милион евра. Честита Нова 2024 г. на тези от БНБ-то им и на депутатите от проредното НС.

Спонсорирани публикации