Денков получил сигнали за заплахи от полицаи срещу министър

Той чака от МВР доклади за насилието и от полицаи, и от протестиращи
23 ное 2023 16:28, Стела Стоянова
69
Денков получил сигнали за заплахи от полицаи срещу министър
Снимка БГНЕС

Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка между полицаи и битите протестиращи на протеста срещу Българския футболен съюз. Отново искам да подчертая, че огромното, преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която имат по закон и по право да протестират, когато не са съгласни с решенията на определени институции.

С тези думи премиерът акад. Николай Денков откри заседанието на Министерския съвет.

"Но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и поради това имат огромна вина за това, което се случи", каза Денков. Той подчерта, че тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и, където е необходимо, осъдени. Премиерът посочи, че това е задължение на полицията, на разследващите органи и на прокуратурата.

По думите му огромното количество полицаи изпълниха дълга си така, както трябва да го направят и могат да послужат за пример. "Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си, които използваха насилие без това да бъде необходимо и поради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани", добави премиерът.

Още по темата

Тъй като имаше различни интерпретации какво очакваме от МВР, Денков уточни, че от министъра Калин Стоянов очаква доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тях трябва ясно да е указано кое от лицата, предизвикало протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи.

"И от друга страна, по всички сигнали, свързани с насилие на полицаите, искам яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване и тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени", категоричен бе министър-председателят.

"Налага се да го кажа отново, тъй като някои от изказванията, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че министерството отново е тръгнало в грешна посока. Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите. Това не е бойна зона, това трябва да бъдат мирни протести, журналистите, ако трябва, да могат да се изтеглят встрани", каза още той.

Премиерът е категоричен, че е много важно да се дефинира ясна и цялостна стратегия и план за превенция на подобни случаи в бъдеще. "Нужна е и стратегия за защита на журналиста на терен. Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести", подчерта той, като уточни, че те трябва да имат съответните опознавателни знаци.

Денков отбеляза, че за да гарантират правата на гражданите за достъп на информация, първо, трябва да гарантират сигурността и правата на медиите, които отразяват такива събития.

"Получих информация и за сигнал от организацията "Боец" към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации, и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет", съобщи премиерът. Той обяви, че очаква проверка и за този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР.

Денков заяви, че няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. "Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение, една или друга личност", каза още той.

Министър-председателят отбеляза, че МВР е основна институция във всяка една държава. "Вие държите властта, силата, информацията и възможностите за предотвратяване на проблеми и намиране на решения. Трябва да действаме, първо, самокритично, да търсим къде са проблемите в нас и едва тогава да сочим някой навън, който смятаме, че е виновен. И да знаем, че трябва също така да носим отговорност за координацията между институциите, а не да се опитваме да прехвърляме отговорността една към друга", призова той.

Денков заключи, че очаква от вътрешния министър тези два доклада, определяйки ги като изключително важни и по отношение на протестиращите, и по отношение на полицаите, и в зависимост от това какво пише в тях, какви мерки са взети, как са наказани виновниците, ще дефинира отношението си и към МВР, и към министъра.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 5 месеца
Не 7 дена пъпрва смяна. Пеут г. работех на смени. Първа, втора и нощна. После пък, само дневни и нощни, по 12 часа. Специалниет за са приятелките ми от Инвестиционната банката АД. Много са готини, секси и хубяави, но си имат охранител.
37
1
 
2
 
! Отговори
Финансист преди 5 месеца
Когато чорбаджиите се вдигнат, бюджетниците да си броят стотинките.Както и тези от БНБ-то им. Честита 2024 г. на тези от Народното им събрание.
36
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Специални поздрави за приятелките ми от Първата Инвестиционна банка АД. Те са толкова красиви и секси, а и професионални банкерки. Винаги ми казват заповядайте, а дори и стотинки ми връщат. ЧАК РАК ЛА ДЕ. ЧЕСТИТА 2024 Г. Подаръците ще са друг път. БИЗНЕСЪТСИ Е БИЗНЕС, а аз просто съм най-добрият. С Довмерие се правят нещата. Парите и милионите.
35
0
 
1
 
! Отговори
Премиер преди 5 месеца
Връщаме се към родните места, а те не кса нито в Румъншия, нито в Северната им Македония. Дори и в Учиндол не са. Тя си ни е нашата и родната. Страната и областта ни. Тази Ловешката. Много приятели имам там. Както и роднини. Там съм израстнал, а не като дебелия Пеевски, който не знае от къде е. Иначи, дупето му е доста добро. ПОЛИТИЦИТЕ.
34
0
 
1
 
! Отговори
МИЛИОНЕР преди 5 месеца
Наистина не жалим за нищо. Така са ни учили. Никой и нищо, не ще ни отнеме обичат и любовта на хората. Просто защото, ние сме си от най-обикновените, въпреки и БОГАТИ. Верни ще сме си до гроба. Той е част от живота ми. Както и аз от неговия. Той е просдто, чорбаджи СЛАВЬО. 40 г. е работил като шофьор. Аз съм работил нещо друго. Но съми шофьор катжо него. С песнита на МАРКОВ.
33
1
 
1
 
! Отговори
Баба Райка преди 5 месеца
Не разбирам защо пишете за някакъв си Денков. ЧЕСТИТО ПЕНСИОНИРАНЕ, чорбаджи РАДОСЛАВЕ. За мен си и просто Славьо. С песнитена Владито Марков. Да си жив и здрав, г-н Тодоров Николаев. Ами, братовчеди сме с него. Оставете ги гези мъки за политиците. Те са си техни. Ние просто не ЖАЛИМ. За никого и за нищо.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Народа селски няма как да понесе да имат лидър Академик. Те си искат мутра селска Банска. Да си ги лъже и бие. Да им дава 50лв. на Коледа и те да подскачат от щастие. Искат си Комунизъм за да работят за жълти стотиники.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Полицаи симпатизанти на паравоенни. В България има над 30 хиляди паравоенни.Какво направихте с тях?Динко се прави на шериф. Има много подобни шерифи в България.И никой нищо не им прави. Да не говорим ,че полицията си пази мафиотите..Какво стана при случая с катастрофата до хотел"Хемус"? Кой беше чадъра на наркоса бивш футболист? Полицията естествено.ГЕРБ не са на власт и излизат блатните проблеми на България. И Ние сме ЕС и искаме Шенген и Еврозона?ГЕРБ-Мафия
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България трябва Лустрация, гонене до дупка на агентите на Руската номенклатура и всички които не могат да декларират от къде имат пари и имоти(движими и недвижими) да им се прибира. В полицията има по-големи престъпници от тези провокатори-протестиращи. Те са взели дребни суми в сравнение с хора от полицията, службите ,прокуратуратя и съда. Това са проблемните хора на България, а на хулиганите. Хулиганите са ни най-малкия проблем в държавата. Полицаи мафиоти.
29
3
 
9
 
! Отговори
Мин.-председател!? преди 5 месеца
Това е подобие на нещо си! Този човек е човек без морал - стана професор, когато беше министър на образованието в служебен кабинет и академик по време когато беше министър на образованието в кабинета Петков!? Освен това е и страхливец, не е в състояние да вземе самостоятелно решение без да му наредят!
28
0
 
5
 
! Отговори
Пълни глупотевици! преди 5 месеца
Само и само да не говори за заплахите от Кирил Петков към двамата министри, които за сега са си признали! Защото е сигурно, че има и други заплашвани!
27
1
 
5
 
! Отговори
Боби Михайлов преди 5 месеца
Наздраве, Денков!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НЯКАКВА ЧАСТ ОТ ОТПУСКИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това, че полицията започна да се обръща против тях е добра новина.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 23 Що бе, в 7.30 ще е супер актуална - ей го къде е :)
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Получих информация и за сигнал от организацията "Боец" към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации, и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет"---------------------------Оставете полицията да си върши работата!
22
0
 
11
 
! Отговори
Върл демокрад преди 5 месеца
Демокрация и свободно изразяване! Много по-важно е че имаме банани и гъспапир.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Оти бако до Щутгард по облекло каквато такова и то бако може да успееш да направиш дуо престиж.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
това през посолството ли е станало?
19
4
 
2
 
! Отговори
Да преди 5 месеца
ОПГ МВР.