Внимание! Камерите на толсистемата вече засичат и скоростта на шофьорите

До 4 месеца в сила ще влязат глобите за превишена скорост
Обновена: 23 ное 2023 08:51 | 23 ное 2023 08:19, Петър Бойчев
140
Внимание! Камерите на толсистемата вече засичат и скоростта на шофьорите
СНИМКА БГНЕС

Камерите на толсистемата вече могат да засичат и скоростта на шофьорите. За целта е разработен специален софтуер. Това съобщи пред БНТ директорът на БГ ТОЛ Георги Темелков. Той заяви, че очаква до 4 месеца в сила да влязат и глоби за шофьорите, засечени да карат с превишена скорост от толсистемата.

Предстоят промени, които ще бъдат внесени в Закона за движение по пътищата. Има консенсус между народните представители, защото темата е проблемна и трябва да се върви към правоприлагане в тази посока, обясни Темелков.

Покритието на камерите е в цялата страна, 24 часа в денонощието. Засичането на скоростта може да се извършва още от въвеждането на толсистемата, а България разполага с една от най-модерните системи в Европа, обясни още Темелков. В момента се извършва сертифициране на системата за засичане на средна скорост от Българския институт по метрология.
 
"По време на изпитването за 250 преминавания има около 45 нарушения със средна скорост от 120 км/ч", каза още Георги Темелков. Превишаването на скоростта по главните пътни артерии се следи в контролния център на БГ ТОЛ. 295 са камерите, които ще засичат скоростта.
 
Системата е интегрирана с МВР, Митниците и НАП от самото начало, т.е. има постоянен контрол от институциите.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред Нова телевизия уточни, че Националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура" разполага с над 300 рамки, на които са монтирани камери. По думите му от МВР зависи кога ще започне да се упражнява този контрол.

„Системата за управление на камерите разполага с модул за интеграция със системата на МВР, така че те биха могли да използват камерите, на теория това може да стане и днес – камерите и сега ви засичат, просто не получавате фиш за нарушение, тъй като не се използват за тези цели“, поясни министърът.

Приходите от пътни такси от 1 януари 2023 г. до момента са около 696 млн. лева, отчитат още от тол управлението. Приблизително 248 млн. лева от тях са от е-винетки, а от тол са над 425 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко приходи е докарала АПИ разбрахме. Още не знаем какво е направила за подобряване на пътищата! Най добре да я преименуват на Агенция за събиране на такси, понеже за поддръжка на пътна инфраструктура е смешно да се говори
100
4
 
0
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
До всички, които мрънкат, че тези със скъпите коли не ги интересува малката глоба. То по- опасни са хората с 30 годишните таралясници, които се мислят за състезатели. Те карат с колкото може повече по спусканията и с колкото позволява измъчения двигател по изкачванията. Спирачния им път е ужасен и колите им не са безопасни.
99
1
 
0
 
! Отговори
До 103 преди 5 месеца
Естествено, че ще получаваш нова глоба. Глобата ще бъде за превишена скорост между два пункта с камери.
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Време е да видим колко хора в България имат въздушни пушки!
97
0
 
2
 
! Отговори
@@@ преди 5 месеца
Голяма глупост са тия обяснения за средна скорост между А и Б и накрая глоба....Като спреш да заредиш/пиеш кафе/правиш други *****, какво става със средното тогава?
96
1
 
1
 
! Отговори
Този Който преди 5 месеца
Не забравяйте, че работата е твърде вероятно да бъде свършена "по български". И сега стационарните камери ги има в Waze. Мобилните и сега ги отбелязват най-често чужденците, мислейки ги за полиция. Просто ще пуснат един ъпдейт да предупреждава както за стационарните за скорост. Точно до там си представям да стигне развитието на с-мата.
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е, те сега ше ви изуяд тирантите от глоби.
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Понеже съм сигурен, че поне някой от тия които го пускат това нещо ще прочете статията - Да го д.. и всве по списку.
93
2
 
3
 
! Отговори
жомпи преди 5 месеца
и като в един уччасък имаме различни ограничения , за нарушаване на кое ще те глобяят
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега чакам с нетърпение ДС да върже камерите на община софия към кат за скорост е тогава ще е яко.
91
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на Донев. Крайно време беше женчовците с пърдящи коли и нелепи бради, прически и татуси да ревнат.
90
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Както и досега, ще глобяват обикновените хора за превишения 5-10 км а онези дето си карат с 200 никой не ги закача. Да не говорим пък за мотористите. Напоследък и масово виждам мотори без номера. Явно вече не е проблем да се кара и така.
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има пътища, които буквално са с храсти на пътното платно, не са чистени банкетите от години. Няма как колоездач или автомобил да отбият извън платното за почивка или ремонт, въпреки че пътя е в равнината и няма дерета и пропасти наоколо че да трябва специално изградени отбивки.
88
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Камерите изядоха хлебеца на ушевите корумпета. Глад и мизерия ги очаква.
87
6
 
24
 
! Отговори
Ако преди 5 месеца
собствената ми държава продължава да ме саботира и тероризира, и аз ставам терорист ср/у нея! Обичам родината, мразя нацистката й управа!
86
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проблема е че в храстите или клоните на дърветата бутат знаците и както си караш с 80 се оказва че е бил маскиран някъде знак за 30 и гориш
85
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
почвам да пускам сигнали до властите за всички абсурди по пътищата - от абсурдните "хранилки", през липсваща маркировка, неадекватни знаци, липсващи мантинели, замърсени "котешки очи", обратни виражи на пътя и т.н. и т.н., когато ги оправят, да ме снимат и глобяват колкото искат...
84
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 87.Защо ти трябва да знаеш къде са камерите. Като си спазваш правилата не ти е необходимо да знаеш. Или пак се чудим как ако може да не спазваме?/Няма значение къде са камерите.Камерата ще засече за колко време си пътувал от Монтана до Ловеч ,ако е по бързо от предвиденото значи си карал с превишена скорост и ще бъдеш глобен
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 86 Ти пък кой си че да даваш определение за българския народ? Я се скрий.
82
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 8.лоша е защото ТИ един път при изпреварване например да развиеш по висока скорост и ще увиснеш като прани./Абе гютферен ,камерите смятат скорост на базата на това колко бързо си изминал разстоянието от точка А до точка Б.Това че си разминал някой няма как да бъдеш глобен.Боже какви плиткоумни разсъждения