Над 3200 души ще бъдат изведени от домовете за възрастни с увреждания

Те ще бъдат настанени в нови социални услуги от семеен тип
18
Над 3200 души ще бъдат изведени от домовете за възрастни с увреждания
Снимка: БГНЕС, архив

Над 3200 души ще бъдат изведени от домовете за пълнолетни лица с увреждания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Те ще бъдат настанени в нови социални услуги от семеен тип. Домовете ще бъдат закрити в рамките на деинституционализацията на дългосрочната грижата за възрастни.

Подготовката и извеждането на хората от институциите от стар тип ще бъде реализирано по мярката „Продължаваща подкрепа за дългосрочна грижа“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“, която беше одобрена от Комитета за наблюдение. Операцията е от стратегическо значение и е с бюджет от 12 млн. лв. Конкретен бенефициент е Агенцията за социално подпомагане, а допустим асоцииран партньор е Министерството на здравеопазването.

Допустимите дейности по мярката включват създаване и обучение на екипи за извършване на подготовка за извеждане, психологическо консултиране, оценка на специфичните медицински потребности и оценка на нуждата от интензивна подкрепа от специалисти.

За настанените в Домовете за пълнолетни лица с увреждания ще бъде извършена индивидуална оценка и начертан план за извеждането. За хората, които са трайно настанени в държавни психиатрични болници, също ще бъде изготвена оценка на потребностите и ще бъдат насочени към подходящи социални услуги. За екипите, които извършват дейностите по проекта, ще бъде осигурена супервизия.

Основната цел на процедурата е да бъдат осигурени подходящи социални услуги от резидентен тип и адекватна интегрирана подкрепа за хората, които в момента живеят в Домове за пълнолетни лица с увреждания или са трайно настанени в държавни психиатрични болници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: домовеувреждания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо това се прави чак сега, с такова огромно закъснение?? Явно от ЕК пак са подгонили правителството за правата на хората с увреждания, които в БГ са драстично погазвани, в ужасни условия на живот...Ако не са ЕС, досега да сме се превърнали в държава- концлагер. А колко хора са били буквално убити в тези домове- душегубки
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ясно ще ги настанят в гробищата демокрация
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 13, не са семейства. Става въпрос за построяване на къщи, в които ще бъдат настанявани. Хората, които ще се грижат за тях и ще живеят в къщите. В работно време разбира се. Когато им свърши смяната си отиват вкъщи. Както с децата. Махни си главните букви и помисли преди да откачаш!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом повредените хора са в тези домове, значи близките им не могат да се справят с тях. Интересно кой ще спечели милиони от това "благородно" изгонване?
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И къде ще отидат тези повредени хора? Може би в гетата, а държавата ще плаща, че уж имат страхотни условия на живот
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Откога "изведени" е синоним на "изпъдени"??? И къде са социалните грижи от държавата? Защо плащаме данъци, за да натрапят тежкоболните и стари хора на разни тарикати та да печелят от тях пари? Тая нашата държава става само за едно нещо - да се грижи за подаръци на Украина и да слушка какво ще и командват от посолството.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е безумие и нечия огромна далавера. Пр.клети да са!!!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 6 Това не е от Промяната. Процесът започна след 2000 год. Първо закриха домовете за деца от социално слаби семейства, после подкараха другите домове. Странно е, че 23 год. по- късно още не са приключили.
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 4 В цяла Европа има нормални старчески домове, където се грижат за възрастните хора и хората знаят, че дори да останат сами, когато остареят, има къде да бъдат настанени и кой да се грижи за тях. Само в Бг това е опорочено, старчески дом е равносилно на мизерия, глад, болести...
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Промяната продължавааа шм..ткии
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 3 Ще бъдат настанени в защитени жилища от семеен тип. Не е изключено да ги върнат по домовете им, където никой няма да се грижи за тях.
4
0
 
25
 
! Отговори
Това е геноцид преди 4 месеца
Имам позната от Чехия.Нейната майка е с тежка дименция. настанена е в старчески дом. Според дъщерята ( доста взискателна ) условията в дома са много добри ! У нас след като прогонихме способното население сега се върви към ликви дация на "ненужните"
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Подходящи социални услуги от резидентен тип означава да бъдат настанени сред нас ли? В нашите квартали, блокове, входове ли?
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Подвеждащо заглавие не преместени А изведени демек изгонени жалка картинка ,фашизъм в деиствие
1
2
 
31
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Ще раздадат старците като ябълки и круши. Или като децата, за които не се "полагат достатъчно грижи". Да могат едни наши хора да усвоят едни пари. Пък самите старци ще се споминат скоропостижно в резултат на "продължаващата подкрепа". Какви времена доживяхме само! Дано Господ да се погрижи подобаващо за авторите на тази мерзост.