НС махна господстващото положение на "Лукойл" върху акцизните складове

Търговците на горива вече ще държат само 30 на сто от запасите си у нас
Обновена: 6 дек 2023 13:39 | 6 дек 2023 13:37, Стела Стоянова
34
НС махна господстващото положение на "Лукойл" върху акцизните складове
Снимка БГНЕС, архив

Със 129 гласа за и нито един "против" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти.

Според тях търговците на горива вече ще имат право да държат до 70% от задължителните 100-дневни запаси от нефт и нефтопродукти в чужбина, на територията на държава членка на ЕС, и само 30% на територията на България. Сега те са длъжни да държат 100% от запасите в България.

Освен това, ако сега собственик на акцизен склад откаже на търговец на горива да му съхранява горивата, глобата е символична – от 500 до 2 хиляди лева. Предложението за промяна в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, внесени от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и от ДПС Йордан Цонев, е глобите да станат при първо нарушение от 1 до 2 милиона лева и при второ нарушение – от 3 до 5 милиона и отнемане на лиценза, пише "24 часа".

"БСП ще подкрепим промените,  но лошото е, че не ни чухте на 28 септември, когато казахме, че правите огромна грешка и сега сме в тази унизителна ситуация -  да връщаме абсолютно същите текстове. Някой от енергийната комисия да обясни от къде идва това предложение", призова от трибуната Драгомир Стойнев.

От ИТН също казаха, че ще го подкрепят, но имат притеснения относно високите санкции и между първо и второ четене ще предложат да бъдат намалени.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев подчерта, че са толкова високи, за да се предотврати заобикалянето на закона.

Още по темата

"ПП напълно подкрепя част от резерва на горивата да се съхранява на територията на ЕС,  така че да отговорим на регламентите на ЕК.", каза и Венко Сабрутев.

Тй обаче изрази несъгласие относно това колко процента трябва да се съхраняват у нас.

"Първото нещо, което затваря по време на война, това са границите. Искаме да осигурим в максимален процент защитата на българското общество. Ще  направим предложения между двете четения, така че да обърнем съотношенията - до 30% на територията на ЕС и 70% или повече съхранение у нас", обясни тай.

Ако законът бъде окончателно приет с първоначалните промени, ще влезе в сила от 30 юни 2024 г.

Мремето за предложения между двете четения пък ще бъде 5 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: НСЛукойлгорива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Говорит Москва! преди 4 месеца
Коментиращите, уж загрижени за България (все войни са им в главите, като на един от Кремъл), нека да надникнат малко по-надълбоко, преди да плашат хората. Кои са големите компании, търговци на горива? Да, сетихте се, да не им споменавам имената. Те си имат достатъчно собствени складове на територията на ЕС. И това е практика в целия съюз. Не виждам по никакъв начин другите страни да са загубили от тази практика. Да, сега някой ще загуби. Някой, който ви плаща по 4 хиляди. Не в рубли...
29
1
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 4 месеца
Абепадал скапаСороски испуснал сисе на няколко места
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В България има много неща но на хартия . В папки с два ръста прах . И магистрали и тунели но на проекти . С няколко варианта и от десетилетия.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В България много неща няма . Но си имаме сива действаща икономика.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавния резерв не е склад. В България няма склад за олио от слънчоглед ,. Той е в Румъния. Склад за жито България ползваше Сърбия - Пожаревац 1998- 2000г . Сега незнам ползвали .
25
0
 
3
 
! Отговори
Папай преди 4 месеца
Дано няма съкращения.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се прави склад за гориво не е лесно .2. В България няма и склад за зърнени култури 3 . Склада за газ в Чирен от раз стана малък . След доставката и от Гърция . Така , че не се е мислело през последните тридесет години.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Уникално глупаво!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Горивата в чуждестранен склад няма ли да бъдат на чуждестранни цени? И тази глоба за отказ при чуждестранните складове как се налага?
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Управляващата коалиция ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ увеличава резервите на други държави, за което плащаме ние и намалява българските резерви. При извънредна ситуация оставаме без гориво, заради тези предатели
20
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 4 месеца
още от Април 2023 Държавен резерв може да се намира в ЕС вместо у нас. и понеже 60% от наличния капацитет е на Лукойл - благодарение на ГРУгаря иван костов - вместо да поддържаме собствен капацитет сега плащаме на други.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВСЕКИ ТЪРГОВЕЦ НА ГОРИВА --СЪС СОБСТВЕНА СКЛАДОВА БАЗА!/по избор и предпочитание/
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
а защо просто не го направят не по-малко от 30% да са в БГ. Така ако има място могат и и 100% от запазисте да ги съхраняват у нас, но не да е задължително точно 100 или 30.
17
1
 
12
 
! Отговори
До разбирачите преди 4 месеца
Превоза на горива за да е печаливш трябва да е на автоцистерна до 40км,на влак до 120км, на тръба до 3000км ,а над 3000км на кораб. Нека някой отговори къде има бази със свободни обеми до 120км от границите ни - за влак? Иначе е лесно да се говори. Навремето поради такива отворени Словения си държеше запасите в Германия и им излезе златно горивото.
16
12
 
6
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ ИМА ... преди 4 месеца
..400.000 -РУСКИ ИМОТА , ЗАКУПЕНИ ПО ВРЕМЕ НА СОЦА И ПОСТ-СОЦА , КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРАТ , ЗАЩОТО СМЕ ВРАГ И РУСИЯ НИ ЗАПЛАШВА С ЯДРЕНА ВОЙНА!НЕДОПУСТИМО Е ---българсака земя ДА БЪДЕ СОБСТВЕНОСТ НА РУСКИЯ ВРАГ !!!ХАЙДЕ ДА ПИТАМЕ---"КОЙ ПРОДАВА БЪЛГАРСКИ ИМОТИ И ЗЕМЯ НА ЧУЖДЕНЦИ"....НАЛИ ИСКАХТЕ ДА ЗНАЕТЕ..??????????????????!!!
15
4
 
6
 
! Отговори
САМО ДА ПИТАМЕ ХА,ХА преди 4 месеца
ПЪЛНАТА БЛОКИРОВКА НА 100% от ПЕТРОЛНИТЕ СКЛАДОВЕ И БАЗИ В СТРАНАТА ОТ "ЛУКОЙЛ"---ЗА ВОЙНА ЛИ НИ ПОДГОТВЯШЕ....ХА,ХА,ХАААААААААА..../..че не разбрах/
14
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ей, нямате мира - *** народ, слаба държава. За какво се радвате? Новото решение означава, че резервите на страната ще са в чужбина и ако по някаква причина там решат, че им е приоритет/има извънредна ситуация, могат да задържат нашия си петрол колкото дълго си искат, а ние ще подсмърчаме по бензиностанциите и ще плащаме по 10 пъти отгоре. Много ли ще ви е кеф друг да ви държи 70% от заплатата, а на вас да ви дава 30%?
13
8
 
14
 
! Отговори
S преди 4 месеца
В случай на война или друг катаклизъм ще си търсим резрвите по други държави, евала национални предатели, ненакрадохте се...
12
7
 
6
 
! Отговори
АЛЕЛУЯ... преди 4 месеца
ТОВА СЕ ИСКАШЕ ОТ ДЪЛГО ВРЕМЕ --ДА ОТПАДНЕ МОНОПАЛА НА ЛУКОЙЛ , И ВСЕКИ КАДЪРЕН БЪЛГАРИН , ДА МОЖЕ ДА ВНАСЯ ГОРИВА ЗА СТРАНАТА!...ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА РУСКИЯ ПЕТРОЛ , ОБАЧЕ СИ ОСТАВАТ...ХА,ХА,ХААААААААА..!!!!!!
11
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всичко руско - вън от България!!!!