Протест на строителни работници затвори магистрала "Хемус"

Работещите в АПИ искат 20% увеличение на заплатите
Обновена: 7 дек 2023 13:17 | 7 дек 2023 13:16, Петър Бойчев
9
Протест на строителни работници затвори магистрала "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Протест на работещите в Агенция "Пътна инфраструктура" затвори автомагистрала "Хемус". Блокирано беше движението до тунел "Топли дол". От синдикат "Пътно дело" към КНСБ, които са организатори на протеста, настояват за увеличение на заплатите с 20%, което да се заложи в Бюджет 2024.

Ръководството на синдиката и служителите на АПИ са изпратили декларация до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, до министъра на финансите Асен Василев, както и до председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов. В позицията си до властта те посочват, че за увеличението на заплатите им са нужни малко над 17 млн. лева, с които ще се повишат работните заплати на 2417 служители в АПИ.

"От първи януари минималната работна заплата ще стане 933 лева. Не е възможно хората от агенцията, които са непрекъснато по пътищата, по всяко време на денонощието и при лоши атмосферни условия, да останат на минимална заплата", каза Малина Кованджиева, председател на синдикат "Пътно дело" към КНСБ, информира БТА.

Отговор на декларацията все още няма, но се надявам да има ефект от нея, иначе протестите ще продължат, добави тя. Можем да затворим пътищата в цялата страна в един и същи час и да блокираме цялата държава, предупреди синдикалистката. Според зам.-председателя на синдиката Венелин Йорданов 50% от хората в АПИ още работят на минимална и малко над минималната работна заплата. "Преди седмица АПИ върна 20 млн. лева неусвоени пари от свлачища, ние искаме да ни се върнат тези пари", каза Йорданов.

"Специалистите на нашето ниво в частните фирми в бранша вземат два и дори три пъти по-високи заплати", каза Ирена Николова от Пътно управление - Благоевград. "С толкова ниски заплати текучеството е голямо и младите хора напускат", допълни тя. Често хората от АПИ са на мястото на катастрофите още преди полицията и Бърза помощ и помагат на пострадалите, но не получават никакви допълнителни възнаграждения, пък коментира Димитър Коцев, заместник-председател на синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
нагли ве.. преди 4 месеца
тия не могат да направят квадратен метър път без две дупки. И тия пари дето взимат са им много.
7
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 4 месеца
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян arhiepiscopie***armeana.ro.
6
0
 
6
 
! Отговори
ловец преди 4 месеца
Погледнете последните асфалтирани от тях участъци от магистралата - на вълни и отново с дупки
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тях нямали кои да го бие че пречат на обществения ред
4
0
 
14
 
! Отговори
де бре преди 4 месеца
протести ще прявят от 40 години ремонтират първо единият тунел после другия и пак на първия ,не съм видял отворени и двата поне за година -протестирайте пред тези които ви плащат за зле свършена работа пари няма .....
3
1
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 4 месеца
Тия още малко ще искат и колкото мен да вземат. Няма да стане, високите заплати са за тия, дето са учили :)
2
1
 
9
 
! Отговори
Момо преди 4 месеца
Ако 17млн са 20%, а служителите са 2417, то излиза, че в момента вземат 2930лв брутно на месец и искат да станат 3500лв. Еха...
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА