Денков: Част от общинските бюджети са добре, други са беозбразни

Целта е да обезпечим доходите, когато има тежка инфлация
11 дек 2023 19:52, Стела Стоянова
13
Денков: Част от общинските бюджети са добре, други са беозбразни
Снимка БГНЕС, архив

Едни от ясните дефицити, които ние сме идентифицирали, още когато имахме предизборна кампания, когато обсъждахме какво искаме да направим за България и когато правихме управленската програма е, че за разлика от всички останали европейски страни, в България през последните 10 – 15 г. неравенството се увеличаваше значително.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на Встъпителната конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 – 2027 г., организирана от Националното сдружение на общините в България, предаде БГНЕС.

„Една от политиките, които министър Василев – и аз съм напълно съгласен с нея, прокарваме с всеки един бюджет, който той подготвя, е свързана с това да се опитаме от една страна да обезпечим доходите, особено когато има тежка инфлация, от нея страдат хората с най-ниски доходи, но от друга страна да намалим и това неравенство“, каза премиерът. Той посочи, че именно затова правителството подкрепи увеличаването на минималната работна заплата в тези сериозни размери, затова подкрепя увеличението на пенсиите няколко години поред, включително и през 2024 г. с 11%.

По думите му всичко това създава напрежение, но „това е, за да се опитаме в сравнително кратки темпове да компенсираме дефицити, които сме натрупали отново за повече от 10 г.“.

„Един от триковете, които използвахме, е да се задели един ресурс, успоредно с това да се направи анализ къде са най-големите дефицити и една от първите ни задачи в първите дни на януари е да погледнем всички системи как изглежда на практика“, отбеляза Денков и поясни, че така ще стане ясно къде действително има изоставане, което е абсолютно неприемливо.

Министър-председателят обясни и защо това не може да се направи в момента. „Заради местните избори ние нямаме приети данъчните закони. Като нямаме приети данъчните закони, не можем да изчислим приходите. Като не можем да изчислим приходите, не можем да направим точните разходи. Ние отново трябва да наваксваме с проблем, който е заварен“, подчерта той и допълни, че това, което може да се направи, е да го решат по най-добрия възможен начин, като уточни, че „тези от данъчните закони, които действително ще увеличат приходите, които не са толкова спорни, трябва да ги отстоим в Народното събрание“.

Премиерът отправи призив към кметовете и председателите на общинските съвети в страната във връзка с инвестиционните проекти по приоритети и направления/обекти за целено финансиране от държавния бюджет.

„Много е важно да пресечете емисарите. Не е тяхна работа да бъдат вносители на вашите проекти. Това са вашите проекти и ще има процедура и вие ще можете да си ги внесете като вносители на тези проекти“, каза той.

Денков, обаче, е категоричен, че част от общинските проекти изглеждат добри, но част от тях изглеждат безобразни по отношение на начина, по който са оценени. „Това, което ние ще направим, е да дадем прозрачност за това какви са проектите, как върви тяхното изпълнение, какви са сумите, които са заложени за отделните дейности, така че молбата ми е, погледнете си проектите с ясното съзнание, че те ще бъдат видими през цялото време и като заявка, и като изпълнение, и, както се казва, ако има срам, този срам ще си го носите и вие“, призова той.

Премиерът посочи, че действително е важно как ще бъде използвана тази възможност, така че тя да не се опорочи.

„Амбицията, която имахме вчера с министър Василев, с министър Цеков, е програмата да се надгради, тя може да стане и по-мащабна, ако бъде успешна. Дали ще бъде успешна зависи от това, което ние, вие в НС ще направим през следващите дни, и след това вие през следващите седмици“, заключи Денков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: бюджетинфлацияденков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
оплачете се на юнкер-меркел...убийците на мечтата ЕС,кога ще ги осъдите...а шрьодер???Народите ни не са импотентни...ще съдим наследниците ви,децата ви...децата им...за вашите престъпления и грабежи...няма правда няма мир!!!...имате само пари ограбени от Народите Ви...толкова сте бедни...тсяв...сащ...нямате приятели...освен бедните
9
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
сайт в Свободна Европа ме цензурират руските служби...не е свободен...разпуснете ессср...Позор сте за Народите си...за предците си...за децата си...ЕСССР...обесете се...или ще ви избесят Народите ви предали животите и Свободата им...
8
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
България е оцеляла защото е уважавала образованите и почтени хора като г-н Денков!крадците и руските *** от ***-дпс-гроб ни вменяват,че...набарай го на *** азис било национален химн на българите...опростачващи ги от 30 г...с цел да ги грабят лесно...си е измама,пеевски-борисов са руски роби и ви ограбват животите...отказвам да го ...набарвам...скоро ще набарат моя!!!Подкрепа г-н МП...България от 30 г. не е имала по-достоен!!!...гладните ви приветстваме и подкрепяме...говорете
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА ! ГОСПОД ПОМАГА НА ОПРАВНИТЕ ! ЗЯПАЧИ И ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМАТ ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ !
6
0
 
1
 
! Отговори
Дренков: преди 2 месеца
Част от общинските бюджети са добре съхранени в чекмеджета, други са на път
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уж всичко върви по мед и масло пък ще се обезпечаваме при инфлация.
4
1
 
1
 
! Отговори
ТОчно сигОрно преди 2 месеца
До 1 Анонимен . . .казва "безобразни" а се казва "безАналОгови". Аман от неграмотни хора значи (запетая) че чак и академик станал. Че кой му е дал дОкОмент за академик, сигурно с пОдкОп го е взел. . . . Бърза корекция на правописа и малко ортография!
3
1
 
0
 
! Отговори
ТОчно сигОрно преди 2 месеца
До 1 Анонимен . . .казва "безобразни" а се казва "без *** огови". Аман от неграмотни хора значи (запетая) че чак и академик станал. Че кой му е дал дОкОмент за академик, сигурно с пОдкОп го е взел. . . . Бърза корекция на правописа и малко ортография!
2
2
 
5
 
! Отговори
Сурикат преди 2 месеца
Сапунерката какво разбира от бюджети!? Днес даже го слушах да коментира световните финансси, МУАААА-ХА-ХА-ХА-ХА, МУААААААААААА-ХА-ХА..
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се казва "безобразни" а се казва "безаналогови". Аман от неграмотни хора значи че чак и академик станал. Че кой му е дал докомент за академик, сигурно с подкоп го е взел.