Предпразнична прогноза: 2,60 и 2,70 лв. за литър бензин и дизел

Търсенето на горива намалява в световен мащаб
Обновена: 11 дек 2023 11:24 | 11 дек 2023 09:21, Елка Василева
96

Петролът поевтинява и за последните близо шест месеца достигна до най-ниското си ниво. На международните пазари цените паднаха под 80 долара за барел.

"В рамките на месец ще видим намаление на цените на колонките поради факта, че търсенето в световен мащаб на горива е паднало значително. Говорим за над 10%, което е около 20 ст. надолу", заяви в "България сутрин" Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"На някои по-малки бензиностанции виждаме цени под 2,50 лв./л за бензин и за дизел. В момента и двете горива са с близка цена. Ще виждаме едни по-добри цени до края на годината", прогнозира Хаджидимитров.

По думите му през ноември и декември потреблението на горива е по-ниско. Всички доставки до новогодишните празници се правят до края на октомври или до средата на ноември, за да бъде наред всичко с логистиката. Според него хората не пътуват толкова много не само в България, но и в Европа, и в света, а това може да е червена лампичка за приближаване на криза.

На въпрос, ако "Лукойл" продаде активите си в България, ще се отрази ли това на цените на горивата, Хаджидимитров отговори, че една продажба на петролната компания няма как да промени пазарната цена.

"Не се определят цените от това кой ще бъде на власт или кой ще бъде собственикът", каза Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дерогацията свърши работа основно за компанията, за която беше направена, но не и за по-ниски цени - разликата беше 10-15 долара на тон, това е 2-3 ст. Няма как да се получат тези 76 ст. Има производствени разходи и заплати. Това беше измислена цифра, хвърлена в пространството", коментира той.

По думите му в края на 2024 г. по европейска директива трябва да увеличим акцизите, това означава близо 30 ст. увеличение на цените на колонките.

"Почти навсякъде цените ще бъдат под 2,70 лв./л за дизела и под 2,60 лв./л за бензина. Газта ще се увеличи с 5-6 ст. до края на месеца", прогнозира Хаджидимитров за следващите дни.

Гостът подчерта, че в ЕС сме с едни от най-ниските цени за горива на колонка.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
0
 
! Отговори
Deutschland преди 5 месеца
Тази сутрин заредих тук на 1.85 (около 3лв и 70ст) литър
29
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Те тия 15 стотинки, дето пестиш за евтин бензин, накрая излизат 15 стотинки, но преразход, заради лошото качество на бензина и по-големият разход. Много хора казват, че зареждат евтино и нямат проблем. Но ако караш кола с малък мотор с нисък въртящ момент, това винаги се усеща- нестабилна работа при студен старт, забиване на предница докато загрее...и говоря за нови автомобили, не за ента ръка.
28
1
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Преди време и азсе бях хванал да зареждам от евтини бензиностанции, където зареждат бакшишите, но цяла година почти нещо не бе наред с работата на мотора студен. Мислех си, че имам проблем и щях да ходя в сервиз, нонреших да се върна пак н Лукойлско гориво и о чудо, моторът палеше и работеше като часовник! Благодаря ви за евтиния бензин, господа пишман управници!
27
1
 
13
 
! Отговори
Fenbbb преди 5 месеца
Абе не знам предпразничната прогноза каква е, но днес газ-та беше поскъпнала с 8% в Шел! Новата цена - 1.30 лв...Няма да се учудя господина да сравнява днешните цени с някакви пикови от преди месеци.
26
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Не ми трябват добри цени, а качествен бензин. Сега ще осрат бензина на Лукойл, кел файда, че ще е по-евтин, ако изобщо е по-евтин.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По европейска директива - ще плащате повече, за по-малко. Щото трябва да се съберат едни пари, дето да се налеят я във война, я във ваксини, я в мигранти. Абе - във всичко друго, ама не и във полза на населението
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тва правителство е пълен цирк
23
1
 
2
 
! Отговори
Трънков преди 5 месеца
В момента купувам бенза на 2.47 от малка бензиностанция. Зареждам там повече от година и нямам никакви оплаквания от качеството.
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 20 Ти лууд ли си? След като на OMW управниците ни налагат 10% данъци а на Лукой 60%, какво очакваш, да ти продават горивата по 1 лв сигурно? "Нашите" марионетки изпълняват указанията на посолството - да смачкат Лукойл, нищо, че така ще смачкат и нас.
21
2
 
15
 
! Отговори
Истина ви казвам! преди 5 месеца
Нали много слушкате ПОСОЛСТВОТО ! Защо не Ви махнат Визите хахахаха.... не ви броят за хора! Те го плюят то мисли, че дъжд вали и се радва............демокрация било - пълен смех!
20
2
 
14
 
! Отговори
Малко ала-бала от ПП преди 5 месеца
А след празничната реалност, след прецакването на Лукойл я чакаме 6 - 7 лв???
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До началото на дерогацията цената падаше постоянно до някъде 2.54, след това на международните пазари продължи да пада но не и тук, заковаха я на около 2.70 и дерат кожи, освен това и изнасят. Обаче не мисля че Лукойл са виновни, виновен е този който им уреди тази дерогация безусловно и неговот име е Кирил Петков!
18
1
 
6
 
! Отговори
Шурумбурумов преди 5 месеца
Еми горивата и енергийните ресурси са горе долу на цени от пред ковидната епоха. Инфлацията се дължи на спекулация, основно от прекупвачи. Производителя вдига цената с 5-10%, търговеца с 40-50%. За това аз не купувам нищо, на което цената днес е по висока от вчера.
17
1
 
4
 
! Отговори
Следпразнична прогно преди 5 месеца
Опек съкращава драстично производството - факт а не прогноза
16
1
 
2
 
! Отговори
Ленин преди 5 месеца
Крачка назад, две напред
15
9
 
3
 
! Отговори
Хурков преди 5 месеца
Това се разминава с пророчествата на алкогнома медведев, който си метчаеше да плащаме по 200 долара за барел петрол и 5000 долара за 1000 кубика газ. Ура друзя, но пак не ви огря.
14
0
 
9
 
! Отговори
Бой с камшици преди 5 месеца
А дано. Обаче ако това е поредното замазване на очите на хората и тоя излъже, може ли да бъде наказан с публичен бой с камшици
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ей, голема евтиния то почти без пари бе!?
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Честитките почнаха, благодарете ни после ))))))
11
0
 
14
 
! Отговори
Кокорчо преди 5 месеца
следпразнична прогноза 3.20, след 1 март 4 лв