Предпразнична прогноза: 2,60 и 2,70 лв. за литър бензин и дизел

Търсенето на горива намалява в световен мащаб
Обновена: 11 дек 2023 11:24 | 11 дек 2023 09:21, Елка Василева
96

Петролът поевтинява и за последните близо шест месеца достигна до най-ниското си ниво. На международните пазари цените паднаха под 80 долара за барел.

"В рамките на месец ще видим намаление на цените на колонките поради факта, че търсенето в световен мащаб на горива е паднало значително. Говорим за над 10%, което е около 20 ст. надолу", заяви в "България сутрин" Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"На някои по-малки бензиностанции виждаме цени под 2,50 лв./л за бензин и за дизел. В момента и двете горива са с близка цена. Ще виждаме едни по-добри цени до края на годината", прогнозира Хаджидимитров.

По думите му през ноември и декември потреблението на горива е по-ниско. Всички доставки до новогодишните празници се правят до края на октомври или до средата на ноември, за да бъде наред всичко с логистиката. Според него хората не пътуват толкова много не само в България, но и в Европа, и в света, а това може да е червена лампичка за приближаване на криза.

На въпрос, ако "Лукойл" продаде активите си в България, ще се отрази ли това на цените на горивата, Хаджидимитров отговори, че една продажба на петролната компания няма как да промени пазарната цена.

"Не се определят цените от това кой ще бъде на власт или кой ще бъде собственикът", каза Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дерогацията свърши работа основно за компанията, за която беше направена, но не и за по-ниски цени - разликата беше 10-15 долара на тон, това е 2-3 ст. Няма как да се получат тези 76 ст. Има производствени разходи и заплати. Това беше измислена цифра, хвърлена в пространството", коментира той.

По думите му в края на 2024 г. по европейска директива трябва да увеличим акцизите, това означава близо 30 ст. увеличение на цените на колонките.

"Почти навсякъде цените ще бъдат под 2,70 лв./л за дизела и под 2,60 лв./л за бензина. Газта ще се увеличи с 5-6 ст. до края на месеца", прогнозира Хаджидимитров за следващите дни.

Гостът подчерта, че в ЕС сме с едни от най-ниските цени за горива на колонка.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Знаете ли че.... преди 5 месеца
В България е изключително лесно да се прогнозира краткосрочният тренд при цената на горивата тъй като нашият вътрешен пазар се движи със закъснение от няколко дена спрямо борсовите цени в САЩ. Например можете лесно да видите че на борсата най високата цена за 2023 е достигната на 28 септември докато в България най високата цена е на 3 октомври. цели 5 дена по късно. Нашият пазар не отразява изобщо краткосрочните колебания в цените а се движи по средна стойност.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ценоразпис за човешки органи, открит на позициите на ВСУ в Харковска област
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Г-н експерте Д.Добрев друго рече,а именно че 17 страни са с по евтино от България гориво.На кой да вярваме?
47
0
 
1
 
! Отговори
до анонимния балък преди 5 месеца
BP в Англия продава бензина на 2 паунда литъра. Тука на колко ще го продава?
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От следващата година ще има и други фирми за продажба на гориво по бензиностанциите . Може Texco , BP, и Total.
45
2
 
7
 
! Отговори
Далай Лама преди 5 месеца
Стадото българи безропотно приема да го стрижат и обещават да го дерат през следващата година. Както са я подкарали скоро ще ядем *** , нопък такива има в изобилие. Честита промяна , стадни животни!
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Копейки, нали вещаехте че ще е по 3,50 по 4, по 8 лева? Какво става бе копейки? Абе вие и като спите ли лъжете???
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До40 е защо трябва постоянно да се пише политически. Населението се интересува от Шенген,правосъдие , продукти, услуги , цени , финанси. България е в ЕС и трябва да сме равноправни Европейци. Политиката е за тоталитарни държави с олигарси, номенклатури и различни съсловия в обществото . Както е в Русия , Китай , Северна Корея
42
3
 
10
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 5 месеца
Скоро ще е 3,70 лв. бензинеца, другари променени българи . Бъркайте си в носа ,докато ония от Харвард пълнят гушки и джобове !
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европа да си плаща петрола вече с долари а не с евро . Да видим коло ще издържи . Грешката на Путин беше да им продава петрол и газ в евро и то изгодно и да купува немски железа скъпо . Да видим колко време ще издържи ЕС ту .
40
0
 
5
 
! Отговори
Чугуна преди 5 месеца
Ще видим какво ще стане.Тази минимална заплата не се увеличава току така.Същото и с пенсиите.Така че след Нова година ще видим какво ще стане с цените на всичко.А от юли ще видим какво ще стане и с тока.По принцип няма мърдане ще плащате и хоро ще играете.
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
У Россия има 80 милиона живеещи в гета под прага на бедността. Това им е основния ресурс.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе тази сутрин не е имало статия за Кирчо. Много е странно в държавата без негови изцепки - чак притеснително.
37
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
До Анонимен38 те индийците вече им се дорева от евтин руски петрол и газ. щото, барела/куб.м. са евтини, а кацапа си бие транспортни такси каквито си поиска. т.е. без значение дали карат петрола за лукойл от мухосранск или луната, на тефтер лукойл ще е на загуба заради транспортни разходи и консумативи, а ти ше чекаш стотина милиона поне годишно да влезнат в хазната от данъци. та, колко е евтин евтиния бензин на братушките?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бай Дрън Няма да е по-евтин. Няма как. Лукойл внася собствен петрол от най-близкото място, което е възможно. Друг няма да може да направи това, който и да е той
35
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
До Баба Радка има и водка със сельодка ама нещо гледам не се харчи. великите сили са виновни
34
0
 
0
 
! Отговори
Зрител преди 5 месеца
да
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да.
32
1
 
5
 
! Отговори
Баба Радка преди 5 месеца
Аборигени,не се оплаквайте.Нали има банани и кока кола.
31
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
нафта, бенДзин, междувременно в китай са пуснали 300 мегавата фотоволтаична централа на мястото на затворен открит рудник за въглища. въпрос: инж. балкански ли е нация техническа или другаря си е тоя дето е прос на боб