Внасят промени в правото на личен асистент

Такъв ще могат да получават и хората с ТЕЛК, за които не е определена чужда помощ
11 дек 2023 20:00, Стела Стоянова
6
Внасят промени в правото на личен асистент
Снимка БГНЕС, архив

Депутати предлагат промени в условията за отпускане на личен асистент на хора с увреждания. Това става ясно от внесени промени в Закона за социалните услуги в парламента.

В момента пълнолетни с трайни увреждания имат право на асистентска подкрепа, само ако са с определена чужда помощ.

Депутатите предлагат право на личен асистент да имат и тези хора с увреждания, за които не е определена чужда помощ, пише pariteni.

Установено е, че има голям брой хора, които са в надтрудоспособна възраст и в невъзможност за самообслужване, които имат необходимост от подкрепа в обслужването и ежедневните домакински дейности. В същото време обаче тези хора са с определен вид и степен на увреждане, което ги изключва от кръга на лицата, попадащи в обхвата на потребителите на асистентска подкрепа, се посочва в мотивите към законопроекта.

Според вносителите от БСП не трябва да се допуска, че хора, които имат трайно намалена работоспособност – съответно от 50 до 100%, без определена чужда помощ, нямат нужда от асистентска подкрепа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БИЛ СЪМ ПРИ ВОЙНА ! БАНКИ И СУПЕРМАРКЕТИ ЗАТВОРЕНИ, НЯМА БЕНЗИН, ОТ 21.00 ДО 6.00 ВОЕННИ ПАТРУЛИ СТРЕЛЯТ НА МЕСО ! ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА ! ГОСПОД ПОМАГА НА ОПРАВНИТЕ ! ЗЯПАЧИ И ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМАТ ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ !
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много хубаво, но кой ще изготви списъка със заболявания. Как ще се удостоверят щом не са с ТЕЛК? В какво ще се изразява подкрепата.
2
5
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Ха ха ха ха ха ха ха аха аха! Поздравявам те за смайващия ник!
1
8
 
1
 
! Отговори
БГ МЪЖЕТЕ СА KУPBИ преди 2 месеца
Тия па какво разбират, че ще внасят? Аман от нахалници!