ЧНГ! Мним сайт публикува фалшиви обяви за къщи за гости

Няколко души вече са измамени
13 дек 2023 11:25, Нели Христова
6
ЧНГ! Мним сайт публикува фалшиви обяви за къщи за гости
Снимка: БГНЕС

Измама с новогодишни резервации за къщи за гости. За това ни сигнализираха собственици на такива места. Става дума за мним сайт, в който са публикувани обяви на различни места за настаняване, за което обаче собствениците не са информирани.

Някои от онези, които са попаднали в схемата, дори вече са заплатили за нощувките си, които няма как да бъдат реализирани, пишат от БНТ.

"В рамките на 2-3 часа успяхме да преустановим работата на сайта, в който са се извършвали измамите. Блокирахме банковата сметка, на която са се превеждали суми, както и преустановихме телефонните номера, които са използвали", заяви директорът на Дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП комисар Владимир Димитров в "Денят започва".

По думите му за подобни компютърни измами се предвиждат няколко години затвор.

"Важно е да предупредим хората да използват надеждни сайтове, такива, които са ползвали и преди, или техни познати са. Нека всеки бъде внимателен. Да не се пазарува от новопоявили се платформи, само от големите и утвърдени сайтове", каза комисар Владимир Димитров.

Той обясни, че постъпват все повече сигнали на хора, които получават фалшиви имейли от КАТ, банкови институции.

"Изпраща се примерен имейл за смяна на парола, например, със съответен линк, за да се обновяват данните. Там се искат всичките му данни. Трябва да се изчака малко, нека отворят сайта на банката или услугата и от там да се запознаят с информацията, която им е нужна", коментира директорът на Дирекция "Киберпрестъпност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми като сте разбрали ,че е мним сайт напишете името му в статията ,че да знаем да не направим грешка. Така премълчавате и едва ли не ставате съучастници!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въобще не е мним . Един човек даваше интервю сутринта , с няколко клика бе намерил адреса на който е регистрирана фирмата на сайта , и човека на който е регистрирана . Естествено вместо това да го бе направила родната милиция и от там на сетне да разследва кой точно седи зад поставеното лице което се води собственик , те се чешат където не ги сърби както винаги . Виж да махат със слънчогледа зад някой безмислен знак , в това нямат равни.
3
0
 
1
 
! Отговори
Така е то преди 4 месеца
Някой се смятат за тарикати и безнаказани тук....
2
1
 
5
 
! Отговори
Центъра преди 4 месеца
По принцип хората се делят на овце и вълци. Овцете са мнозинството. Който разбрал - разбрал.
1
2
 
9
 
! Отговори
Овцата Доли преди 4 месеца
И аз съм била овца, после.