Социалните работници: Настояваме за чисто битови неща

Обмислят безсрочни стачни действия, искат разговор с МТСП
13 дек 2023 09:20, Анисия Иванова
9

След културния, образователния и транспортния сектор социалните работници също излязоха на протест за по-високи заплати.

"Лятото колегите от Националния осигурителен институт стачкуваха. Сега социалните работници отново са в стачна готовност. Основното искане е увеличение на заплатите с 30%. Бихме искали да обсъдим с Министерството на труда и социалната политика няколко варианта. Социален работник не може да получава по-малко от 1800 лв., колегите с по-дълъг стаж получават до 1400 лв.", коментира председателят на Синдиката на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова в студиото на "България сутрин".

"Настояваме за чисто битови неща. Осигуряването на повече средства за облекло е нещо, което не би трябвало да дебатираме. В момента средствата за облекло в държавна администрация са в размер на 250 лв. за една година. Размерът не е променян от десетилетия. Стигат за един сезон", добави Атанасова.

По думите ѝ социалната работа е не просто работа, а призвание.

"Това не е работа, която е 8:00 ч. и след 17:30 ч. ти спираш да работиш. Болката на хората, с която се срещаш ежедневно, тя остава в сърцето ти. Когато има сигнал за човек в нужда или дете в риск, трябва да се реагира. Държавата трябва да помисли за подготовка на кадри. Социалната работа трябва да бъде на високо ниво, а с тези възнаграждения това няма как да стане. Крайно време е на този сектор да се обърне внимание", каза Атанасова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че законодателството се променя динамично и постоянно има нови видове помощи, с които трябва да се ангажират социалните работници.

"През последните две години активно работиха с бежанци. Новите функции, които им се възлагат, са свързани с промяна на нормативната уредба и често това се случва от днес за утре", заяви Атанасова.

Но въпрос какво означава предупредителна стачка, тя отговори, че въпреки всичко служителите в сектора са на първо място хора и призванието ги зове. Вчера спряха работа за един час, но ако не бъдат чути, има възможност да преминат в безсрочни ефективни стачни действия.

"Сигурна съм, че средства биха могли да се намерят. В много сектори нещата ескалират. Очакваме покана от Министерството на труда и социалната политика. Министър Шалапатова може да вземе отношение", добави председателят на Синдиката на административните служители "Подкрепа".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 месеца
До родител 1 Това за кокошарника не е вярно. Детето ходи на училище. Как ще остане живо през зимата в кокошарника ? Ще има по медиите Не очакван обрат.
6
5
 
0
 
! Отговори
да им дадат, преди 4 месеца
нека да имат . като стане хляба 20 кинта , а млякото 9 лева , все едно не са им дали, а взели . добре е че обгрижват и мигранти . палестинчетата имат нужди . да учат език и да хранят инвалидите от войните , да помагат и като болногледачи . един памперс не всеки може да си смени .
5
4
 
2
 
! Отговори
Гошенцето преди 4 месеца
До АнонименЕ аз пък живея в Трондхайм вече над 15 години и пределно ясно ми е цялата им социална система, особенно с отношението към децата. Прекрасно е отношението, но за родители който са мнооого бавни, каквито са повечето тук де /включая и теб парцалев :)/.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Гошенцето Ми по 4 месеца служебно съм в Стокхолм и Копенхаген. Служебно!!! Нещо за което ти, парцалев, може само да си мечтаеш!
3
5
 
3
 
! Отговори
Гошенцето преди 4 месеца
До ТезиТи някога бедно, задръстено и ограничено същество бил ли си в скандинавието да знаеш как е там. ХАХАХА, Съмнявам са, че си ходил по далече от външния си клозет в село Горно нанадолнище ;)
2
2
 
9
 
! Отговори
Тези преди 4 месеца
са най-паразитното съсловие! Що не отидат в Скандинавието да видят какво значи социални работници? За толкова работа - толкова пари!
1
5
 
12
 
! Отговори
родител преди 4 месеца
Дете живее 1 год. в кокошарник , а социалните реват за заплата !!! И стотинка не заслужавате !!! Цялата агенция да се закрие !!