Туристическият бранш: Ще има скок на цените заради ДДС-то

Потребителите ще са ощетени, каза Димитър Балтов
14 дек 2023 12:40, Анисия Иванова
30

Асоциацията на инкаминг агенциите в България изразиха недоволството си, че ДДС-то за тях става отново 20% от 1 юли догодина.

"Негативно ще се отрази. България е като продукт, който се състезава на международния пазар. В Европа огромна част от страните, членки на ЕС, които отчитат туризма като структуроопределящ бранш, имат такива данъчни облекчения на ДДС-то, тъй като по този начин техният продукт става по-конкурентен на пазара на който той се състезава", каза Димитър Балтов от обединение "Бъдеще за туризма" за "България сутрин".

Депутатите приеха обаче ДДС-то за ресторантьорите да остане 9% за още една година, като според госта двата бранша се третират по различен начин.

"Може би за депутатите ресторантьорският бранш е по-важен от този на туризма, въпреки че нашият вкарва пари в икономиката на България в много сектори, не само в собствения", поясни Балтов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи вдигането на ДДС-то ще доведе до загуби в бранша и до повишаване на цените в сектора.

"Логично е да има оскъпяване, тъй като данъците ще станат по-високи. Истината е, че частично беше уважен аргумента с това, че вече има пакети, които са продадени и увеличението ще е от юни месец. Това също не е много логично, тъй като ценообразуването за цялата година вече е направено. По средата на годината няма как да вдигнем пакетите", разясни Балтов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Ок преди 4 месеца
Да ги вдигат още сега. Така или иначе, техните цени не ме интересуват. Не смятам да ползвам менте услугите им.
20
0
 
11
 
! Отговори
Дааа преди 4 месеца
2023 година посетих 7 държави, 2022 също. Оня ден купих билети за Скиатос и ще отидем поне на 4-5 места през 2024, ако сме живи и здрави. Толкова са нелепи вече тоя "туристически бранш", че е обидно. Никаква услуга, никаква обща концепция, но за сметка на това цени, като за топ лукс, навсякъде по света. На Малдивите е по-евтино от Велинград, не се шегувам изобщо!!! Та така, вдигайте си цените, няма проблем за мен, защото няма да ви стъпя, както и все повече хора, които прогледнаха!
19
0
 
11
 
! Отговори
Дони преди 4 месеца
Cмешници недоояли се!!! Ни ви на бетонните чучела стъпвам, ни у мазните ви кръчми. Който е 6aлък, да оди да ви храни!
18
0
 
19
 
! Отговори
Valio преди 4 месеца
Не видяхме намаляване когато намалиха ДДС-то.......А пък и без това навсякъде извън България цените са по евтини.Така че туристическия бранш у нас да го ДУУУУУУХА.
17
0
 
15
 
! Отговори
Watch преди 4 месеца
защо оставиха на ресторантите ниско ддс!!!! ето че тия дни отидох да се почерпя с жената и всичко вдигнато с .50 стотинки,а ддс си е ниско , не е пипано!!!!!
16
0
 
19
 
! Отговори
морски преди 4 месеца
Не плащам наем, защото обекта е мой. Винаги държа възможно най-ниски цени. Имам стари клиенти, които доволни идват и си отиват. Алчните печалбари ... супата !
15
0
 
21
 
! Отговори
Що,бе, преди 4 месеца
Когато ви намалиха ДДС то,цените паднаха ли?
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 16, в туристическия бранш от край време работещите са под минимума. Една камериерка примерно много често чисти вместо 3. Персоналът до такава степен е намален, че следваща стъпка е просто да не отварят! А вярваш или не, печели се доста добре! Така че няма да има безработица заради ДДС-то.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имайки предвид колко разсипана е държавата имаме нужда да започнем да градим обществото. За да има общество са нужни на първо място две неща: образование и здравеопазване! За всички останали ДДС трябва да бъде 20%. Стига дискусии! Всеки се смята за специален и много важен. Не е задължително да се ходи на ресторант или хотел! Когато им намалиха ДДС не намалиха цените! Разликата в момента им влиза директно в джобчетата. Да си вдигат цените колкото искат! Свободен пазар сме! Стига мрънкахте!
12
0
 
26
 
! Отговори
666 преди 4 месеца
И с 9%и с 20%, цените все са до небето и не отговарят на качеството.
11
0
 
14
 
! Отговори
В голяма преди 4 месеца
Част от Европа няма сив бизнес,криеница на данъци и мизерни заплати за работещите в бранша.
10
0
 
23
 
! Отговори
Лойко преди 4 месеца
На тия каквото и да им предложиш са като каца без дъно. Каквото и да им кажеш, те си знаят бабиното - високи цени и това е. Изобщо не искам да ги слушам
9
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 4 месеца
Е логично... В условията на пазарна икономика ще смъкваш цените, това е лудост. За бизнеса основа цел е да максимизираш печалбата и да минимизираш разходите. Смъкват ти ДДС-то, но цените си остават като преди --> печелиш малко повече.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз в Гърция няма да отида пак, но сигурно в Албания не е лошо на морето. По-чиста вода, а имат и пясък като нашия, за разлика от Хърватия с камънаците.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те тия кога са били доволни?А в Гърция само с кола или автобус: Вярно само 100 лева ми беше нощувката (без храната), но самолета до Атина и обратно е цели 400 лева. Реално не се пести много време, защото метрото до летището ми е 45 минути, после трябва да си 1-2 часа по-рано на летището, на самото летище в Атина паспортния контрол беше почти час и още поне час-два докато стигнеш до курорт. С влак по-бързо щях да стигна накрая.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От доста години от мене българския туризъм не е взел ни 9, ни 20% ДДС.Какви късметлии сме, че Гърция ни е съсед.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Все едно не ги вдигнаха и при свалено ддс..
4
0
 
3
 
! Отговори
11g24g xxx преди 4 месеца
Ze go
3
0
 
12
 
! Отговори
бай Гошо преди 4 месеца
да де, ама ако има скок в цените, потребителите със сигурност значително ще намалеят... така че проблемът с вдигането на "пакетите" ще си стане доста голям проблем на "инкаминг агенциите". В България
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Печелбарите ....ковида свърши )